PERICULOS: Vitaminele şi suplimentele alimentare îţi pot afecta GRAV sănătatea!

| 07 mai, 2014

Multe persoane au impresia că suplimentele alimentare nu le pot face niciun rau. Un studiu realizat recent arată, însă, contrariul, iar medicii atrag atenţia că, în combinaţie cu alte medicamente sau administrate fără prescripţie medicală, suplimentele alimentare pot duce la afecţiuni grave

Iată care sunt cele mai periculoase suplimente alimentare şi de ce nu este bine să le iei niciodata fără să ceri sfatul medicului:

1. Multivitaminele

Multivitaminele, aşa cum indică şi denumirea, conţin o mulţime de ingrediente, de aceea, multe dintre brandurile de specialitate oferă informaţii şi consultaţii înainte de administrarea lor. Cu cât suplimentele alimentare conţin mai multe elemente nutritive, cu atât există şanse mari ca unele ingrediente să interacţioneze cu alte medicamente pe care le iei, spun specialistii. Aşadar, mare atenţie la administrarea lor.



În plus, în mai mult de 25 la sută din cazuri, nivelurile de vitamine şi minerale de pe etichetele suplimentelor nu se potrivesc cu doza reală, a demonstrat un studiu realizat în 2011 de compania ConsumerLab. Acest lucru înseamnă că multivitaminele ar putea să nu fie potrivite în anumite combinaţii şi pot fi chiar o ameninţare pentru sănătate, administrate în doze mari.

2. Sunătoarea

Deşi promite să lupte împotriva depresiei şi ajută la pierderea în greutate, ceaiul de sunătoare poate avea consecinţe grave în combinaţii cu medicamente pentru cancer, boli de inimă sau alergii. De asemenea, sunatoarea poate reduce efectul anticonceptionalelor. Un studiu recent a arătat că 300 de miligrame de sunătoare, consumate de trei ori pe zi, adică doza recomandată pentru combatarea depresiei, poate modifica chimic efectul contraceptivelor, de aceea, se cere protecţie suplimentară, în acest caz.


3. Vitamina B şi statinele

Vitamina B este folosită ca un remediu natural pentru aproape orice afecţiune, de la acnee până la diabet. Aceasta poate afecta, însă, musculatura, daca este administrata in combinatie cu statine, medicamente care ajuta la scaderea colesterolului rau.

Atât vitamina B, cât şi statinele slăbesc muşchii, de aceea, în timpul administrării, pot apărea crampe sau dureri. Administrate împreună, aceste medicamente pot avea un efect secundar şi mai grav. Potrivit unei cercetari, un sfert dintre persoanele care iau statine şi vitamina B prezintă reacţii adverse, inclusiv erupţii cutanate, indigestie şi probleme musculare.



4. Decongestionantele

Decongestionantele, în special cele care conţin pseudoefedrina, îţi desfundă nasul, însă pot duce la subţierea vaselor de sânge.
Administrate pe termen îndelungat, aceste medicamente pot duce la creşterea tensiunii arteriale şi pot avea consecinţe grave asupra sănătăţii.



5. Uleiul de peşte

Suplimentele de omega 3 sunt lăudate pentru beneficiile pe care le au asupra inimii, însă specialistii susţin că acestea pot subţia vasele de sânge. Deşi nu este o reacţie adversa majoră, acest lucru poate duce la sângerare excesivă.

 

Sursă: ele.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ