Vrei să trăieşti mai mult? Include varza în meniul zilnic

| 24 feb, 2014

Romanii considerau ca, daca folosesc varza zi de zi, se pot lipsi de medic. Si fitoterapia moderna o socoteste a fi un adevarat "aliment-medicament". In regiunile in care e consumata in cantitati mari, oamenii sunt mai longevivi.

"Varza contine 92% apa, 35 mg% - calciu, intre 20-70 mg% - fosfor, intre 0,4-0,9 mg% - fier, vitaminele K (antihemoragica) si U, care protejeaza mucoasa gastrica. De aceea, are un efect deosebit asupra gastritelor hiperacide si a ulcerului gastric", spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Varza este un adevarat remediu in senzatiile de arsura pe care le da hiperaciditatea si pentru starile de voma. Ajuta la buna functionare a ficatului si a bilei. Varza rosie, datorita acidului lactic pe care il contine, este un dezinfectant al tractului digestiv si stimuleaza digestia. Consumata proaspata, este antidiareica, pe cand zeama de varza este puternic laxativa. Sucul elimina oxiurii si limbricii. Constituie si un bun remediu in caz de bronsite, laringite, alte probleme ale cailor respiratorii, cu efecte favorabile si in astm.

Se consuma, ca atare, in salate de cruditati sau preparate culinare care nu necesita fi erbere indelungata. Pentru efecte de durata se recomanda 300-400 g pe zi. Farmacistul recomanda cure de suc, un pahar pe zi, intre mese. Pentru bolile respiratorii se prepara un decoct care fl uidifi ca secretiile bronhice, dupa cum urmeaza: se fierb 60 g varza in jumatate de litru de apa. Se bea lichidul in care s-au adaugat 70 g de miere (dupa ce s-a mai racit).

Remediul ajunge sa aiba consistenta unui sirop. Se mai poate face gargara cu suc de varza proaspat preparat amestecat cu miere sau cu un galbenus. Pentru uz extern, se aplica frunze strivite si curatate de nervura principala direct pe piele. Se fixeaza cu un pansament si se schimba de doua ori pe zi. Impotriva acneei se imbiba vata sau un pansament steril in sucul de varza si se tamponeaza cu el zona afectata.

De pus pe rana

Are proprietati decongestive, cicatrizante si antiseptice care fac din ea un remediu in contuzii, plagi (chiar pentru cele grave, cu procese cangrenoase si necroze). De aceea, este utila si in ulcere varicoase, arterite, alte afectiuni vasculare cum ar fi hemoroizii. Pentru proprietatile maturative, se foloseste in abcese si furuncule. Cicatrizeaza ranile facute de degeraturi sau arsuri, producand o intensifi care a circulatiei in zona respectiva. Calmeaza durerile provocate de Zona Zoster. Are o actiune pozitiva in diverse tipuri de eczeme si acnee.

Citeşte mai mult aici.

 

Tag-uri: varză
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ