Zgonea, de Ziua Comemorării Holocaustului Romilor: Nu vom permite repetarea unor astfel de greșeli

| 02 aug, 12:37

Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Valeriu Zgonea, afirmă, de Ziua Comemorării Holocaustului Romilor, că repetarea unor astfel de greșeli nu va mai fi permisă.

"Astăzi, în Ziua Comemorării Holocaustului Romilor, aducem un omagiu victimelor care n-au avut altă vină, decât aceea că aparțineau unor etnii persecutate și amenințate. Nimic nu poate recompensa atrocitățile trecutului, însă e datoria noastră să demonstrăm că încrederea în umanitate a fost restaurată și că nu vom permite repetarea unor astfel de greșeli", susține Zgonea, într-o postare pe Facebook.

Într-o rezoluție votată pe 15 aprilie 2015, Parlamentul European a cerut mai multe eforturi pentru a pune capăt discriminării, discursurilor instigatoare la ură și infracțiunilor motivate de ură împotriva romilor, precum și pentru recunoașterea zilei de 2 august ca "Zi Europeană de Comemorare a Holocaustului împotriva romilor", în amintirea genocidului rom din cel de-al Doilea Război Mondial.

În rezoluție, deputații își exprimă "îngrijorarea profundă privind apariția unui curent împotriva romilor, care se manifestă printre altele printr-o retorică împotriva lor și prin acte de violență în Europa".

În noaptea de 2-3 august 1944, 2.897 romi, mai ales femei, copii și bătrâni, au fost asasinați în lagărul de la Auschwitz-Birkenau.

Conform estimărilor, cel puțin jumătate de milion de romi au fost exterminați de regimul nazist și de alte regimuri și aliații acestora, iar în unele state a fost asasinată peste 80% din populația romă.

Romii sunt cea mai mare minoritate etnică a Europei. Este estimat că în Europa trăiesc între 10 și 12 milioane, inclusiv aproximativ șase milioane în UE.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ