Zgonea, despre afirmaţiile lui Rogozin: A greşit fundamental, vrea să-şi arate muşchii

| 11 mai, 2014

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a comentat duminică afirmaţiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin postate pe Twitter referitoare la România, declarând că oficialul rus 'a greşit fundamental' şi că acesta 'vrea să-şi arate muşchii'.

"Din punctul meu de vedere, cred că domnul viceprim-ministru al Rusiei a greşit fundamental având această abordare, cunoscând poveştile domniei sale de pe Facebook şi din Twiter pe care nu le recunoaşte după câteva luni de zile sau spune că a fost o glumă. Cred că s-a ajuns prea departe. (...) Rusia este un partener al structurii euroatlantice şi al Uniunii Europene şi trebuie să înţeleagă că, dacă vrei să fii partener, asta înseamnă să-ţi respecţi partenerul", a spus Zgonea, la finalul şedinţei de plen a Sesiunii inaugurale a Adunării Parlamentare a SEECP, preluat de Agerpres.

Nu sunt ameninţări la adresa României

'Mai mult este un joc de cuvinte şi, dacă vreţi, este un viceprim-ministru care vrea să-şi arate muşchii. Până la urmă, în loc de Tupolev am înţeles că s-a suit într-un avion de linie şi a plecat acasă, la Moscova, de fapt aşa cum fac şi eu ca preşedinte al Camerei Deputaţilor. Când merg peste tot în lume, merg cu un avion de linie. (...) Cred că este mai mult o dorinţă de vizibilitate a unui cetăţean care (...) are interdicţie de a survola spaţiul aerian al Uniunii Europene şi a găsit nişte modalităţi foarte simple de a crea vizibilitate', a arătat oficialul român.

Valeriu Zgonea a mai spus că, în acest moment, Rusia are nevoie de Europa, mai mult decât Europa are nevoie de Rusia, iar Rusia trebuie să înţeleagă că, dacă vrea să fie un actor global, trebuie să respecte statele UE şi statele care aspiră la UE.

"Nu te poţi împotrivi destinului. Moldova doreşte să ajungă în Uniunea Europeană, statele din Balcanii de Vest doresc să ajungă în UE. Noi dorim să ne integrăm profund în UE şi să asigurăm un spaţiu de stabilitate şi securitate şi dorim, în acelaşi timp, să avem o relaţie bună cu Rusia, dar ca să ai o relaţie bună cu un partener şi cu un vecin trebuie ca vecinul să nu-ţi arunce în fiecare zi mizerii la tine în curte sau să te înjure", a susţinut preşedintele Camerei Deputaţilor.

El a explicat că Rusia are relaţii foarte bune cu Uniunea Europeană, are relaţii foarte bune cu structurile euro-atlantice şi 'trebuie să le păstreze aşa fără să upgradeze un mesaj negativ atunci când dialoghează cu celelalte state membre ale UE'.

Valeriu Zgonea a reiterat ideea că Peninsula Crimeea a fost anexată ilegal, dar şi preocuparea faţă de situaţia din Ucraina.


'Toată Europa este preocupată de cetăţenii din Ucraina. Vrem ca Ucraina să fie un spaţiu de prosperitate, nu suntem de acord cu manifestările care sunt acolo. Noi credem că Crimeea este anexată ilegal, eu personal cred acest lucru, nu sunt de acord cu acest mod. (...) Se încalcă grav legislaţia internaţională şi ne întoarcem cu foarte mulţi ani în urmă', a conchis Zgonea.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ