Băsescu: OUG 45 - neconstituţională; ordonanţa legată de transferul de primari are profund caracter electoral

| 27 aug, 2014

Preşedintele Traian Băsescu consideră că Ordonanţa de Urgenţă 45, privind alegerile, este neconstituţională iar cea 'legată de transferul de primari' are 'un profund caracter electoral' şi a făcut un apel la Guvern să nu emită acest act normativ.

'Ordonanţa de Urgenţă nr. 45 din 2014 din 26 iunie este aceea care modifică atât Biroul Electoral Central, cât şi reprezentarea în secţiile de votare, precum şi modalitatea de vot. Îl atenţionez pe primul-ministru, care a semnat această ordonanţă de urgenţă, că atât Comisia de la Veneţia, cât şi Curtea Constituţională a României au primii - recomandări, Curtea Constituţională - hotărâri, prin care precizează foarte clar că nu trebuie emise acte normative care modifică procesul electoral într-un interval de la 12 luni până la data alegerilor. Deci Ordonanţa 45 este o ordonanţă care afectează procesul electoral. Ea este neconstituţională', a declarat Băsescu miercuri la Palatul Cotroceni.

În ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă 'legată de transferul de primari', preşedintele consideră că Victor Ponta 'are nevoie ca aerul' de aceasta, 'pentru că altfel nu poate ieşi preşedinte'.

'De aceea este această disperare, să se încalce toate cutumele, inclusiv Constituţia, pentru că administraţia locală este instituţie constituţională, este definită în constituţie, ordonanţa de urgenţă nu trebuie emisă. De aceea fac un apel la Guvern şi la responsabilitate - să nu se emită ordonanţa de urgenţă cu privire la transferul primarilor. Am văzut argumentaţia pe care au adus-o cu privire la o astfel de lege - atenţie, lege, nu ordonanţă de urgenţă - din 2006. Sigur, cei care au aprobat legea, majoritatea care a aprobat legea are responsabilităţile ei, justificările ei, care sunt cu totul altele decât cele de acum. Justificarea este că atunci se introducea interdicţia pentru primari de a migra de la un partid la altul. Dar vă rog să căutaţi pe site-urile Curţii Constituţionale, chiar pe site-ul Preşedinţiei, veţi constata că şi atunci am întors la Parlament legea, pentru că lucrurile erau la jumătate. Acum însă sunt grosier anticonstituţionale şi cu un profund caracter electoral', a spus Băsescu.

În opinia sa, 'actul de mâine, dacă va fi emis, cu privire la dreptul primarilor de a migra este un act care arată spaima lui Victor Ponta'.

'El ştie că nu poate câştiga alegerile prezidenţiale şi încearcă să-şi creeze avantaje incorecte cu 10 săptămâni înainte de alegeri. Mi-aş permite să fac încă o dată un apel la Avocatul Poporului, care prin inactivitate sabotează democraţia, dar mai încerc un apel - să atace la Curtea Constituţională Ordonanţa 45 din 2014, ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii educaţiei şi, dacă mâine vom avea un guvern care, în lipsa lui Victor Viorel Ponta, va fi atât de inconştient încât să emită ordonanţa de urgenţă care permite o perioadă de mercato pentru primari, îl rog cu anticipaţie să o atace şi pe aceasta imediat la Curtea Constituţională', a afirmat şeful statului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ