Cum crește credibilitatea României pe piețele internaționale

| 22 oct, 2014

După ce în perioada guvernării portocalii țara noastră a împumutat zeci de miliarde de euro de pe piețele externe la dobânzi ridicate, în urma stabilizării principalilor indicatori macroeconomici, executivul condus de Victor Ponta a reușit an de an să credibilizeze România pe piețele financiare internaționale.

Unul din efectele credibilizării țării noastre pe piețele financiare internaționale a fost emiterea de către Guvern a unor obligațiuni cu dobânzi reduse. Astfel, în recenta operațiune de emitere de obligațiuni cu maturitate de 10 ani în valoare de 1,5 miliarde de euro, țara noastră a obținut un nivel de randament de 3,071%, mai bun decât în emisiunea din luna aprilie. Executivul a subscris de 2,5 ori volumul emis, ceea ce a rezultat în obținerea unor condiții financiare atractive, fără a plăti prima de emisiune, la un nivel al randamentului de 2.973% pe acțiune. Prin intermediul acestei tranzacții, țara noastră își va prefinanța necesitățile de finanțare externă pentru anul viitor, consolidând astfel nivelul rezervei financiare în valută.

Citeşte şi: România nu va mai fi dependentă de gazul de import

Obligațiunile emise de Executiv au atras investitori din mai multe colțuri ale globului, fapt ce demonstrează o dată în plus credibilitatea de care se bucură pe plan extern țara noastră. Astfel, obligațiunile românești au fost cumpărate de investitori din Germania/Austria (23%), Marea Britanie (18%), Europa Centrală și de Est (12%), Italia (10%), România (10%), SUA (9%), restul  Europei (9%), Benelux (5%) și Asia/Orientul Mijlociu (4%). Totodată, se constată o distribuție diversă a sferei financiare din care provin investitorii. Administratorii de fonduri au adjudecat 62%, iar diferența de obligațiuni a fost adjudecată de către fondurile de asigurări/pensii (21%), bănci comerciale (13%) și bănci centrale și alte tipuri de investitori (4%).

Pe lângă obținerea unor dobânzi avantajoase la emiterea de obligațiuni, creșterea credibilității țării noastre pe piețele externe s-a reflectat și prin îmbunătățirea ratingului de țară în prima parte a acestui an. În primele luni ale anului, Moody’s și Fitch fost primele agenții care au semnalat progresele economice și fiscale realizate de țara noastră. Astfel, cele două instituții de evaluare au îmbunătățit calificativul acordat țării noastre la „investment grade”. Ulterior Standard and Poor’s a ridicat de asemenea ratingul țării noastre la BB+, plasând România în rândul statelor sigure în care companiile își pot investi capitalul fără a se teme de riscuri.

Citeşte şi: Ce trebuie să faci ca să primeşti subvenţie de 25.000 de euro, dacă ai între 18 şi 25 de ani

Încrederea investitorilor în obligațiunile românești se datorează politicilor economice și fiscale implementate în ultimii ani de guvernele conduse de Victor Ponta, care au reușit să stablizeze principalii indicatori macroeconomici și să mențină un deficit bugetar scăzut. Ţara noastră a reușit să devină, în ochii investitorilor, într-un timp relativ scurt, dintr-o destinație de evitat  într-una sigură ce oferă predictibilitate și stabilitate. Datorită ultimelor măsuri guvernamentale, printre care se numără neimpozitarea profitului reinvestit și reducerea CAS cu 5% la angajator, este de așteptat ca în perioada următoare țara noastră să înregistreze un aflux de investiții care să stimuleze pe mai departe dezvoltarea economică.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 oct, 2014
guzganul si ciolanul
cu asa consilier.....
În aceleași stenograme, Hrebenciuc a explicat cum a ajuns fiul său profesor la ASE. El l-a pomenit pe Cristian Socol, consilierul premierului Victor Ponta. „Este consilierul premierului pe economic, e copil de-al meu. L-a crescut pe Andrei, l-a adus asistentul lui în primul an, e din familie, cum ar veni”, spunea Hrebenciuc. Andrei s-a însurat în august 2014 cu Irina Noapteș, fiica fostului șef al CFRCălători, Alexandru Noapteș.
23 oct, 2014
Ambasadorul
noi il vrem pe Dl Ghita presedinte PSD ,chiar daca sa zicem ,Ponta nu iese...
este un baiat tanar,inteligent,are bani,nu este pesedist din nastere...
este dispus sa se alieze cu oricine in viitor ,pana in 2016 si dupa,pentru tara si nu pentru afacerile dumnealui..
votam in filiala noastra..Dl Ghita Presedinte PSD!!!
din acest moment,alegerile pentru Presedentia Romaniei nu-i mai intereseaza pe cei 7,4 milioane de romani
23 oct, 2014
anna karenina
singura salvare ..Sebastian Ghita,presedinte PSD
Conform unui sondaj al DATA Media si IRSOP, comandat de GCS si publicat la 18 noiembrie 2004, nastase conducea in intentia de vot cu 41%, iar Basescu avea numai 32% intentie de vot. Parca vad in oglinda cele doua sondaje. Nastase a pierdut alegerile. Cred ca si Ponta va pati la fel. de obicei candidatii PSD au pierdut alegerile pe mana propriului partid, care a tradat.
23 oct, 2014
dan sovaiala
Dle Stoica,transmite-i unchiului Gruia S sa nu se inscrie la licitatie
este doar pe 4 ani inchiriere si pe bani...nu ca la privatizare,moca

Compania Naţională de Căi Ferate "CFR SA" va organiza, joi, la ora 10,00, la Bursa Română de Mărfuri (BRM), licitaţie publică cu strigare pentru închirierea a 29 secţii CF (1.016,2 km), care aparţin infrastructurii feroviare neinteroperabile, scrie Agerpres.

"Ofertele depuse se vor deschide joi, 23 octombrie 2014, la ora 10,00, la sediul Bursei Române de Mărfuri, persoanele juridice interesate să participe la licitaţie putând depune documentaţia până în ziua derulării procedurii, la ora 9,00.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ