Decizia ICCJ la incompatibilitatea lui Iohannis. Oricum ar da-o, nu e bine

| 25 noi, 2014

Orice decizie va lua ICCJ, lucrurile se pot interpreta și mai ales se pot complica în perspectiva începerii mandatului lui Klaus Iohannis în funcția de președinte.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) vor discuta dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, urmând să stabilească dacă recursul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) este sau nu admisibil. Magistrații instanţei supreme urmau să ia în discuţie în 18 noiembrie dosarul primarului Sibiului, dar au amânat dezbaterea pentru marţi, pentru a admite rediscutarea dosarului începând cu 14 ianuarie 2015. Magistraţii trebuie să decidă dacă recursul ANI este admisibil şi, eventual, dacă primarul Sibiului şi preşedintele ales al României a fost în incompatibilitate. Însă, având în vedere situația politică a lui Klaus Iohannis, orice decizie este discutabilă.

Citeşte şi: Dosarul lui Iohannis se va judeca pe fond pe 14 ianuarie

O primă variantă ar fi ca ICCJ-ul să accepte judecarea recursului, în speranța că în sfârșit putem avea o decizie definitivă în ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis și raportul de incompatibilitate realizat de cei de la ANI. Desigur, o astfel de decizie nu ar face decât să pună presiune pe președintele ales. În fond, ar fi vorba despre un proces în care Klaus Iohannis este acuzat de incompatibilitate și în care sancțiunea prevăzută de lege este reprezentată și de interdicția de a mai ocupa o funcție publică timp de trei ani.

Admițând însă că cererea de recurs înaintată de ANI nu va fi în final acceptată, atunci apar întrebări legitime legate de cât de imparțială este instanța în raport cu un dosar ce ar putea duce la o situație extrem de complicată din punct de vedere legal. Respingerea apelului poate fi interpretată ca o încercare a ICCJ de a calma apele și de a pune batista pe țambal în ceea ce îl privește pe Iohannis.

Afirmații similare se pot face și în eventualitatea în care magistrații de la Curtea Supremă vor amâna din nou să se pronunțe în legătură cu acceptarea sau cu refuzarea recursului înaintat de ANI. Indiferent de motivul care ar sta la baza unei asemnea decizii, un nou termen nu ar face decât să întărească opinia că judecătorii de la ICCJ se tem să se pronunțe și că nu fac altceva decât să temporizeze până la începerea efectivă a mandatului lui Klaus Iohannis.

În plus, nu trebuie să uităm ce se poate întâmpla și după 21 decembrie, când președintele ales va depune jurământul de învestitură și va ocupa în mod oficial funcția de șef al statului. Dacă magistrații ICCJ vor decide să accepte recursul sau să amâne în continuare pronunțarea, atunci ne găsim din nou într-o situație complicată, în care cel mai probabil va interveni Curtea Constituțională.

Citeşte şi: Anturajul suspect al lui Klaus Iohannis

Trăgând linie, vedem că orice decizie va lua ICCJ, lucrurile se pot interpreta și mai ales se pot complica în perspectiva începerii mandatului lui Klaus Iohannis în funcția de președinte. Devine evident că, indiferent de câștigarea alegerilor prezidențiale, atitudinea lui Klaus Iohannis față de dosarul în care este acuzat de incompatibilitate a fost și rămâne una incorectă. Probabil plecând înainte de alegeri de la ideea că nu are nimic de pierdut în cazul în care nu ar ajunge președinte și că se poate ascunde în spatele imunității prezidențiale în cazul în care câștigă, Klaus Iohannis a intrat în lupta electorală știind că are această tinichea de coadă. Deși viitorul președinte trebuia să facă tot posibilul astfel încât situația sa să fie clarificată și să existe un verdict definitiv și irevocabil în dosarul să de incompatibilitate înainte de alegeri, în prezent ne aflăm într-o situație legală și constituțională extrem de complicată. Oricum am încerca să privim problema, în final vina îi aparține lui Klaus Iohannis, care în drumul său spre Palatul Cotroceni nu s-a preocupat de propriile sale probleme în instanță, urlând în schimb despre independența Justiției și despre cât de răi sunt adversarii săi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 noi, 2014
cantautor
Iohannis-Ponta=54-46
normalitate-aroganta=54-46
Romania 100%
restul,este procedura...
procedura dureaza si va dura(vedeti cazurile Voiculescu,Nastase)
incepand cu 21-22 dev 2014,Iohannis va fi nou Presedinte
Succes,Dle Presedinte!
25 noi, 2014
dan slugarescu
vorba ta:oricum ar da-o,n-are cum sa fie bine pentru voi..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ