Dincolo de discursul politicianist al preşedintelui, rămâne reducerea CAS

| 19 sep, 2014

De fapt, ce a făcut Traian Băsescu? S-a repliat. A renunţat la discursul legat de pericolul imediat pe care l-ar genera lipsa resurselor bugetare prin care să se acopere reducerea cu 5% a CAS, avansând un nou orizont de timp în ceea ce priveşte explozia deficitului.

Traian Băsescu a ieşit joi seară într-o conferinţă de presă la Cotroceni pentru a ne informa că, finalmente, a promulgat Legea care asigură reducerea CAS cu cinci puncte procentuale. După ca a retrimis proiectul spre reexaminarea Parlamentului, după ce a invocat în numeroase intervenţii publice nesustenabilitatea proiectului, şeful statului a renunţat la tergiversări şi a dat undă verde.

Desigur, nu fără a trimite din nou săgeţi în direcţia Cabinetului Ponta. “Deci, am promulgat-o. Asta înseamnă că probabil anul acesta Guvernul nu va avea probleme să acopere deficitul la fondul de pensii, mai ales că e beneficiarul taxei pe stalp, al accizei pe combustibil, va putea plăti pensiile fără probleme. Dar pentru 2015 deficitul fondului de pensii va creşte de la 12,5 miliarde de lei la 17, 5 miliarde de lei. Asta înseamnă un efort suplimentar de 5 miliarde de lei”, a subliniat şeful statului.

Citeşte şi: Senatul a adoptat reducerea CAS la angajator. Camera Deputaţilor este decizională

De fapt, ce a făcut Traian Băsescu? S-a repliat. A renunţat la discursul legat de pericolul imediat pe care l-ar genera lipsa resurselor bugetare prin care să se acopere reducerea cu 5% a CAS, avansând un nou orizont de timp în ceea ce priveşte explozia deficitului, anume anul 2015. Dincolo însă de retorica politicianistă, realitatea este că măsura reducerii CAS aprobată de Guvern şi adoptată în Parlament se va traduce în beneficii certe pe mai multe paliere.

Mai întâi, vorbim despre o scădere semnificativă a fiscalităţii privind impozitarea muncii. Măsura este astfel un adevărat balon de oxigen pentru mediul de afaceri şi pentru investitori, România devenind o destinaţie mult mai atractivă şi mai competitivă. În egală măsură, implementarea reducerii CAS de la 1 octombrie va conferi un nou impuls reducerii şomajului care, începând cu instalarea Cabinetului Ponta, a cunoscut reduceri succesive. Practic, un CAS redus este un vector important care va consolida trendul scăderii şomajului.

Citeşte şi: TRAIAN BĂSESCU: Am promulgat LEGEA REDUCERII CAS cu 5%

Reducerea CAS va permite o relaxare fiscală care să stimuleze efectuarea de noi angajări în mediul privat. Măsura de reducere a contribuţiei la asigurările sociale va oferi posibilitatea multor companii să îşi crească numărul de angajaţi şi va permite combaterea mai eficientă a muncii la negru. Astfel, creşterea numărului de angajaţi va asigura de la sine sustenabilitatea măsurii ca urmare a majorării încasărilor la bugetul de stat a asigurărilor sociale, fără a mai pune în discuţie actualii parametri  bugetari care arată că implementarea scăderii CAS este viabilă.

Toate aceste efecte antrenează o creştere economică solidă şi sustenabilă, ca marcă a guvernării Ponta. Ceea ce înseamnă că, după ce fostele guvernări portocalii au lăsat în urmă doar dezastre şi grele moşteniri, Executivul condus de Victor Ponta va lăsa urmaşului său o ţară pe deplin stabilizată a cărei ascensiune nu poate decât să continue, prin prisma măsurilor responsabile asumate în cei peste doi ani.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ