Klaus Iohannis - veriga slabă care rupe lanţul Alianţei

| 12 noi, 2014

Pentru Klaus Iohannis singura opțiune de a ieși netuns dintr-o astfel de confruntare ar fi fost să refuze orice discuție în contradictoriu și trimiteri la scheletele din dulapul PSD, cât timp PNL și el însuși au destule de trecut sub tăcere.

Să fi fost ploaia de găini cu autor necunoscut, din ograda ACL sau o simplă toană de moment, însă vizita neașteptată a lui Klaus Iohannis la Realitatea TV, unde se anunțase din timp Victor Ponta, a fost surpriza serii de ieri. Mulți nici nu au realizat ce se întâmplă, căci particiaprea a fost anunțată de Iohannis în același mod intempestiv, pe o rețea de socializare. Dacă nu au fost nervii provocați de galinaceele ajunse prin forța împrejurărilor de dreapta sau de-a dreapta Tatălui, în curtea ACL, atunci este posibil să fi existat o speranță din partea prezidențiabilului ACL, care și-o fi imaginat că își rezervă o șansă în plus prin ”ambuscada” asupra favoritului cursei. Surpriza însă a durat puțin, primul-ministru Victor Ponta fiind cu toate cuvintele și cifrele la el, sub forma unor mape și hârtii din care s-au înălțat rapid argumentele irefutabile ale guvernării, pe post de fortăreață, prea zdravănă și prea înaltă pentru teutonul înarmat doar cu armele incomode ale propagandei politice.

Citeşte şi: Ce a însemnat sărutul lui Rareş Bogdan pe obrazul Dacianei. Fotografia devenită virală după MAREA DEZBATERE

Faptul că Victor Ponta și-a dominat net intelocutorul nu mai este un secret pentru nimeni, o afirmă ironic adversarii ”neamțului providențial” dar o menținează cu dezamăgire și partizanii acestuia. În primul rând, o considerație de ordin tehnic. Comparativ cu premierul, Realitatea TV a fost prinsă nepregătită. Ce au încropit acolo jurnaliștii postului, în frunte cu Rareș Bogdan, nu se poate numi altfel decât o improvizație televizată patetică, care i-a dezavantajat deopotrivă pe cei doi candidați și, în ultimă instanță, publicul interesat. Nu se face ca, după ce te-ai dat lovit și jignit că ești refuzat de oamenii lui Iohannis (Cozmin Gușă îl ironiza pe Iohannis, spunând că un lider nu se ascunde după staff-ul de campanie) să se dovedească că te-ai culcat pe urechea cea bleagă și sub pretextul că oricum se alege praful, să nu pregătești nimic, dar nimic... Secretul meseriei, pentru care Realitatea este în insolvență în timp ce alte posturi sunt bine mersi, este seriozitatea britanică. Dacă postul lui Rareș Bogdan s-ar fi pregătit pentru orice eventualitate, nu s-ar fi trezit că bâjbâie cu un invitat apărut pe nepusă masă. Dar, vorba lui Ponta, care declara că el nu s-a pregătit de emisiune, ci s-a pregătit de președinție. În mod similar, dacă Realitatea ar fi fost cu adevărat pregătită de dezbatere, nu i-ar fi ieșit doar un show subțire. Deruta moderatorului Rareș Bogdan a fost atât de mare încât a început să pună întrebările cu adevărat interesante abia după ce candidații părăsiseră platoul. Șocul unui neamț care s-a dovedit că poate fi, în contra prejudecăților, superficial și impulsiv, i-a tăiat simbolic microfonul moderatorului care nici nu a sesizat alte erori care s-ar fi putut corecta din mers. În primul rând intervalul prea strâns, de doar trei minute, care-l agasa pe volubilul Ponta și-l bloca literalmente pe ursuzul Iohannis. Emisiunea ar fi trebuit să decurgă în episoade de 5 minute, cel puțin, pentru luările de cuvânt ale celor doi candidați și cu reguli mult mai stricte, privitoare la adresarea întrebărilor și răspunsul invitaților.

Citeşte şi: Cine a câştigat prima dezbatere electorală în opinia lui Cristian Tudor Popescu

Dar chiar și așa, clivajul discursiv dintre cei doi s-a adâncit. Victor Ponta, simpatic sau antipatic pentru unii sau alții, a crescut și s-a întărit -profesional vorbind- foarte mult în cei doi ani de guvernare. După ciocnirile și sabotajul cvasipermanent asigurate de Traian Băsescu, din 2012 și până în prezent, oricine, nu numai Victor Ponta, ar fi avut nevoie de mult mai mult decât o simplă copie palidă a colericului de la Cotroceni, pentru a fi pus în dificultate.

Am mai spus-o și am să repet: pentru Klaus Iohannis, singura opțiune de a ieși netuns dintr-o astfel de confruntare ar fi fost să refuze orice discuție în contradictoriu și trimiteri la scheletele din dulapul PSD, cât timp PNL și el însuși au destule de trecut sub tăcere. Dacă Iohannis ar fi avut inspirația să se țină de acel concept corect ”ce-a fost, a fost” și ar fi insistat să ducă discuția doar spre strategii și viziunea de viitor a fiecăruia, rezultatul unei astfel de dezbateri ar fi fost mult mai echilibrat. Din păcate pentru prezidențiabilul ACL, de o bună bucată de timp iese la iveală la tot pasul -și s-a văzut și în această dezbatere- un candidat de complezență, care n-a fost pregătit de fapt să evolueze cu adevărat în această cursă. Sursele politice vorbesc despre lansarea sa în cursa pentru Cotroceni pe post de țintă pentru adversarii lui Traian Băsescu, pentru distragerea atenției de la vulnerabila Elena Udrea. Conform acestor speculații, Klaus Iohannis urma să facă un pas în spate înaintea primului tur, în favoarea șefei PMP și punând astfel electoratul de dreapta în fața faptului împlinit și a unui joc de sacrificii. Din păcate pentru amândoi pionii amintiți, sorții Elenei Udrea în această cursă au fost stabiliți fără drept de apel de sondaje: pe blonda nepregătită a lui Băsescu nu a vrut-o cu adevărat la Cotroceni decât însuși Băsescu. Abandonarea în ultima clipă a planurilor legate de propulsarea Elenei Udrea și menținerea în cursa prezidențială a lui Klaus Iohannis marchează intrarea lui Băsescu în era derizoriului și improvizației politice. Elena Udrea nu ar fi fost cu siguranță un candidat mai bine pregătit decât Iohannis, ar fi avut poate un debit verbal și o prezență de spirit mai bune, cunoscute fiind ieșirile acesteia, cu mâna-n șoldul discursului politic. Dar ținerea lui Iohannis pe tușă, până-n ultima clipă, se dovedește acum, în retrospectivă, o decizie extrem de păguboasă. Klaus Iohannis nu are debit verbal și nu formulează cu prea mare ușurință în limba română, dar minte are destulă. Singura explicație pentru halul de-a dreptul penibil de nepregătire în care apare constant este că Iohannis nu se aștepta să evolueze decât până înaintea primului tur.

Citeşte şi: DEZBATEREA Ponta-Iohannis a făcut prima VICTIMĂ. Şi-a dat demisia de la Realitatea Tv

Ne îndoim sincer că Iohannis va mai face imprudența să mai coboare în arenă la următoarele dezbateri, deși unii analiști spun că ar fi obligat, în timp ce alții declară că ar fi doar un spectacol nociv de sadism gratuit la adresa sa. Dar dacă Iohannis se va mai risca în zilele următoare într-o confruntarea publică, credem că una din întrebările absolut obligatorii care i-ar trebui adresate acestuia nu poate fi decât cea legată de intențiile sale reale: Domnule Klaus Iohannis, chiar vreți să ajungeți președintele românilor? Că la cum v-ați prezentat până acum păreți să vă aflați în treabă, preocupat mai mult să duceți mai departe antipatiile personale ale lui Crin Antonescu și Traian Băsescu pentru Victor Ponta.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 noi, 2014
miha
INFORMATII
OFERTA ATRACTIVA DE JOB-LUCRAND DOAR 3 ORE PE ZI DE LA CALCULATORUL TAU DE ACASA CONECTAT LA INTERNET POTI CASTIGA CEL PUTIN 300 DOLAARI PE LUNA.OFERTA ESTE VALABILA PENTRU TOATE ZONELE TARII.PENTRU MAI MULTE DETALII TRIMITE”INFO” LA ADRESA [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ