PNL nu va vota bugetul dacă guvernul nu acceptă cele şapte amendamente pe educaţie

| 12 dec, 2014

Vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), deputatul Raluca Turcan, a declarat vineri că dacă guvernul nu va majora sumele alocate educaţiei şi cercetării, atunci parlamentarii PNL vor da un vot negativ proiectului de buget pe 2015.

"Actuala propunere de buget pentru Ministerul Educaţiei Naţionale demonstrează că România nu se poate dezvolta sub o guvernare PSD. Nu avem nevoie de un buget de supravieţuire, ci de unul capabil să producă o creştere economică şi social, prin programe multianuale de dezvoltare. Dacă actualul guvern nu va răspunde solicitărilor noastre, vom da un vot negativ propunerii de buget pentru 2015. Bugetul Educaţiei pe 2015 amăgeşte şi întreţine un sistem la limita supravieţuirii! Proiectul de buget pentru anul 2015 a fost scris cu mare întârziere şi urmează să ajungă abia astăzi în Parlament. Concluzia: Guvernul Ponta propune românilor un buget al stagnării! Prin bugetul pe 2015 avem dovada exactă că educaţia şi cercetarea au fost doar promisiuni de campanie", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, Raluca Turcan.

Aceasta a afirmat că "la majoritatea capitolelor din proiectul de buget al Ministerului Educaţiei se constată scăderi dramatice, iar în restul cazurilor avem îngheţarea fondurilor."

Raluca Turcan a semnalat că "nu există creşteri alocate pentru cercetare, pentru burse şi programe educaţionale pentru elevi şi profesori, pentru reparaţii de şcoli sau pentru dotarea laboratoarelor şi a bibliotecilor".

"Având în vedere că o parte din sumele alocate pentru educaţie sunt prevăzute pentru acordarea drepturilor de natură salarială câştigate în instanţă, putem vorbi chiar de o scădere reală a bugetului pentru 2015. În cifre, contabiliceşte, realitatea poate fi cosmetizată, în fapt, vorbim despre o scădere a oricărei perspective de calitate şi performanţă", a subliniat vicepreşedintele PNL.

PNL a pregătit şapte amendamente la propunerea de buget, pe educaţie, conform Ralucăi Turcan.

"PNL consideră că bugetul educaţiei trebuie să pună accentul pe: conectarea şcolii la piaţa muncii - aceasta se poate obţine prin triplarea numărului de burse pentru învăţământul profesional şi creşterea finanţării per elev şi student; investiţii în infrastructura şcolară; majorarea burselor pentru elevi, studenţi şi doctoranzi; întărirea educaţiei permanente a elevului prin generalizarea programului Şcoală după Şcoală; consolidarea şi generalizarea educaţiei copiilor prin punerea în aplicare a contului educaţional al fiecărui nou-născut; concretizarea educaţiei continue prin finanţarea şi punerea în practică a Masteratului Didactic", se arată într-un comunicat remis vineri AGERPRES de către Raluca Turcan.

În opinia vicepreşedintelui PNL, Ministerul Educaţiei Naţionale are nevoie de alocarea a minim 5% pentru educaţie şi a 1% din PIB pentru cercetare şi consideră că cele şapte amendamente pregătite la proiectul de buget pentru 2015, sunt "realiste şi sustenabile, care vin în sprijinul şcolii şi al viitorului României."

Conform sursei citate, printr-un amendament PNL solicită triplarea numărului de burse pentru învăţământul profesional de la 36.000 la 108.000 şi creşterea bugetului pentru învăţământul profesional de la 25.000 (mii lei) la 75.000 (mii lei) pentru anul viitor. De asemenea, liberalii cer investiţii în infrastructură, propunând suplimentarea bugetului Ministerului Educaţiei Naţionale cu suma de 170.000 (de mii de lei) pentru Reparaţii capitale aferente activelor fixe. PNL cere, de asemenea, majorarea burselor şcolare prin dublarea sumelor destinate burselor de la 470.198 (de mii de lei) la 900.000 ( de mii de lei). Un alt amendament se referă la generalizarea programului Şcoală după Şcoală prin acordarea sumei de 150.000 de lei. Liberalii mai cer guvernului majorarea cu 30.000 de lei a bugetului pentru cercetare şi finanţarea Contului Educaţional prin majorarea bugetului MEN cu 450.000 de lei. Ultimul amendament pe educaţie al PNL cere finanţarea prin suplimentarea bugetului MEN cu 40.000(de mii de lei), precizează sursa citată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 dec, 2014
tyrex
Auzi bai panarama dracului in loc sa vorbesti aiurea si sa maninci banii romanilor degeaba mai bine ai spune de unde ai avut banii sati trantesti viloiul de le Mogosoaia. Iar daca te tortureaza asa mult grija de oameni de ce arunci mereu in farta primariei dim Mogosoia kg peste kg de mezeluri bune la maidanezi dar la oamenii nevoiasi nu dai. Cind ai fost apostrofata ai raspuns ca o tata obraznica si aroganta insultind lumea. Dispari odata prefacuta drakului ca numai minciuna si impertinenta zace in tine. Bine face ca te huiduie lumea prin Mogosoaia. Are cu ce se mandri asa zisul PNL .

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ