Traian Băsescu a uitat să-i schimbe bateriile lui Klaus Iohannis

Alegeri prezidentiale 2014. Velle non discitur, afirma Seneca și prelua mai târziu Schopenhauer. Voința nu se învață, voința nu-i poate fi dată cuiva căruia-i lipsește. Dictonul a rămas valabil până în ziua de azi și i se aplică și lui Klaus Iohannis, una din cele mai bizare figuri ce a candidat vreodată de pe poziții de forță în această țară.

Deși exclusiv pentru persoana acestuia s-a declanșat ruperea USL, cel mai important cataclism din politica românească și ultimul partid istoric al României mai stă în două pioneze, candidatul Klaus Iohannis, constrâns de precampania lui Victor Ponta, intră în lupta electorală cu tonusul unei meduze azvârlite de furtună pe mal.

Klaus Iohannis candidat. Tancul Iohannis, așa cum a fost neinspirat botezat de cicisbeii săi politici din PNL, are mai degrabă sensibilitatea ezitantă a unui aristocrat cu peruca pudrată împins să urce treptele Tribunalului revoluționar în spatele căruia se profilează deja întunecata mașinărie a ghilotinei.

Citeşte şi: Alegeri prezidenţiale 2014. TRAIAN BĂSESCU a recunoscut, printre rânduri, înţelegerea cu KLAUS IOHANNIS

Aristocratica figură ratează din start campania, prin raportarea neutră și expeditivă față de Băsescu, un simbol al fostului regim pe care populația nu l-a uitat și cu atât mai puțin l-a iertat. Samavolnicul ocupant al Palatului Cotroceni nu pare să existe ca personaj politic pentru Iohannis, care preia cu jumătate de gură mesajele acestuia în timp ce, cu cealaltă jumătate ne explică de ce, istoric vorbind, Băsescu trebuie lăsat în pace, fiind lipsit de importanță. Dacă edilul Sibiului ar fi fost la fel de pasionat de istorie precum se dovedește pasionat de valoroasele imobile din urbea pe care o păstorește între două plimbări cu ”caleașca” seria 7 din dotarea municipalității, poate ar fi aflat în timp util că la momentul asedierii și căderii sale, Bastilia mai avea între zidurile sale doar 7 prizonieri. Nimeni nu s-a gândit însă să oprească insurecția și să întoarcă răsculații din drum, pe motiv că, din punct de vedere istoric, odioasa temniță nu mai justifică asediul. Bastilia, ca și Băsescu, devenise simbolul a tot ceea ce fusese mai detestabil în vechiul regim... Ca atare Bastilia, ca și Băsescu, trebuia tocmai din motive istorice să cadă.

Candidati prezidentiale 2o14. Revenind la deferența suspectă a primarului de Sibiu față de tătuca de la Cotroceni, să-mi fie permis să subliniez că, în măsura în care ar fi dorit doar o altă figură obedientă față de Băsescu, după Boc, românii nu aveau nevoie de tot circul unificării unei drepte improvizate. Pentru fantoșe electorale îl aveau deja pe Blaga, buldogul care nu mușcă indiferent cât de dur e croit cu lesa.

De ce li se servește atunci această mizanscenă cel puțin dubioasă cu un Iohannis care pare a fi pișcat de aceeași muscă țețe ca și predecesorul său la șefia partidului. Într-un mod bizar, Iohannis s-a agitat mai tare pentru funcția de vicepremier decât o face acum pentru cea de șef al statului. Dar, parafrazând dictonul de mai sus, dragoste cu forța nu se poate și asta devine evident în cazul lui Iohannis, poate cel mai apatic candidat la președinție din câți am văzut. Nu putem lua în serios cele câteva referiri leșinate la un PSD a la 2004, care nu mai au relevanță din perspectiva noului PSD, reformat și adus de Victor Ponta la eficiența unei mașinării de război - aviz liberalilor cu apetit pentru exemplificări din categoria blindatelor mecanizate. Tot cu referiri la zona de conflict ce se va extinde din toamnă, eu îl văd pe distinsul candidat mai degrabă pe post de țintă alergătoare, trimis pe ruta Sibiu - București, spre disperarea celor care-i plătesc combustibilul și pentru adormirea vigilenței adversarilor lui Traian Băsescu,mai ales a celor care au uitat episodul cu ”dragă Stolo” și marea smiorcăială care precede de regulă retragerea intempestivă a unui candidat de tablă, pentru a face loc celui real.

Klaus Iohannis candidat. Dacă mai aveți dubii, luați din urmă disciplinarea Monicăi Macovei, de pildă, preferata de odinioară care riscă să-i strice socotelile în exaltarea electorală care a cuprins-o de curând. În acest timp, Iohannis, adică mașinăria de spulberat iluzii liberale, mai mult tace decât face, bosumflat și cuminte în colțul său, scuipând subțire în găletușă a pagubă și dosare dezgropate, în timp ce Băsescu mai agită un prosop, mai pritocește un discurs cu idei universal vandabile, iar în fundal o duduie cam trecută își pregătește coregrafia și fandoselile, își aranjează ținuta prea strâmtă și se pregătește să ridice de-asupra capului pancarta ce anunță turul II.

Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS CANDIDAT. Iohannis își asumă rolul argat electoral al PMP și slujitorul intereselor lui Băsescu

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

7 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 aug, 2014
cantautor
ptr LOL
Ce bine era inainte de 90...probabil parte din familia ta isi aduce aminte cu placere
nu erau "forumuri",nu latra nimeni,nu erau decat niste amarati de bipezi..si voi,familiile de "alesi"
cei ca tine regreta...desi erati doar copii,ati prins o parte din beneficii
(profitul a venit in semicapitalism,dupa 90..!)
de aceea faceti recurs la memorie,la 2012...in sinea voastra sperati sa mai fie cum ati auzit ca era prin anii 80
ai fi bun de comandant de grupa ..de gherila ...ai putea folosi pumnul sub pretextul nobil al "insanatosirii "forumurilor ,i-ai putea inchide pe toti postacii.
mana n-o folositi decat ca sa stati cu ea intinsa la banii de la stat si la cei pe care ii primiti de la nulitati precum Palada sau Sultanescu
Din fericire,cu toate eforturile pe care le faceti,vremurile acelea au apus definitiv..
mai sunteti doar o parte,mai nostalgici , plini totusi de mercantilism
07 aug, 2014
Savu Cristian Decebal
ce faceti mai baieti,stergeti din postari?
practic,lucrati in plus?
sa nu-mi cereti bonusuri la salariu..
doar lui Ghita
07 aug, 2014
white fox
fsss!
Nu-i dau pre multe sanse acestui smecheroneamt...posibil sa nu ajunga nici macar in turul 2!
07 aug, 2014
LOL
Unii dintre noi nu au uitat cum au ramas ai lui Basexu fara oxigen si apetit pentru discurs dupa ce s-au anuntat rezultatele din 2012, care contraziceau flagrant povestile spuse pe la Bruxelles, despre ”victoria sigura” a PDL. Ar fi o surpriza binemeritata pentru ei sa nu existe turul 2. Tinem pumnii. Ce ne facem cu ”bolnavul” forumului, cantautorul suncilor si clitosecsului udrist? Asta de latra de unul singur pana raguseste, la fiecare articol... Cu asta ce facem, il dam spre adoptie la VierPfoten?
07 aug, 2014
cantautor
ce trist...
un fost absolvent de filozofie ,face apel la ganditori greci si germani,probabil putinii de care-si mai aduce aminte..ca sa manance o paine de la Sultanescu
mi-aduc aminte de cuvintele de prin anii 90,ale unui personaj foarte controversat,Gelu Voican V ,care afirma ca viata lui se desfasoara intre "metafizica si clitoris"
sare in ochi asemanarea:si Ferenczy isi arata apetenta pentru filozofie si in acelasi timp,analizand puzderia de articole referitoare la o anumita doamna,pare sa fie dependent de "clitoris"..
07 aug, 2014
cantautor
referitor "pasarica" lui AH...
„Recomand psihoterapia/sexterapia care are rolul de a analiza: dorința (modul în care apare și cum se manifestă compulsia, etc.) și realitatea în care persoana în cauză trăiește consecințele acestei dependențe. Important este ca în întreg demersul terapeutic să înțelegem împreună cu cei care cer ajutor ce se întâmplă cu ei, care e problema lor și să facem o conceptualizare a acestuia, să accepte problema pe care o au, ce semnificație au pentru ei comportamentele și emoțiile, cum și-ar dori să fie de fapt viața lor sexuală, care sunt temerile și frustrarile lor etc,
spune Ernestina-Maria Rad, psihoterapeut sexolog.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ