2013, un an bun pentru România?

| 27 dec, 2013

Daca ne luam dupa cresterea economica record (poate cea mai mare din UE), dupa inflatia scazuta (cea mai mica de dupa 1989), dupa deficitul la jumatate fata de cifrele negociate cu FMI sau dupa productia agricola si exporturile record - cu siguranta pare un an bun.

Daca ne luam dupa scandalul politic revenit in viata publica, dupa nesiguranta cu care USL functioneaza sau dupa revenirea (chiar si in sondaje) a presedintelui Basescu, dupa batalia care se da in continuu in justitie, pentru control si influenta - putem trage concluzii opuse.

Oricum, 2013 a fost un an intens, cu multa activitate si cu lucruri care pot fi marcate. Retin aici cateva dintre ele:

-          2013 a fost un an bun pentru economie si pentru buzunarul romanilor, nu doar pentru cifrele de mai sus, dar si pentru alti indicatori mai concreti. Pretul la benzina a scazut, de fapt, fata de inceputul anului, ca urmare a unor evolutii pe piata internationala. Cursul leu-euro a ramas unul stabil si constant pe parcursul anului, ca urmare a echilibrului impus de BNR. Iar pretul la alimente a cunoscut chiar si scaderi (dupa ani de zile in care toate lucrurile s-au scumpit constant, iata ca INS ne arata ca dinamica preturilor devine una amestecata - sunt produse care se scumpesc, altele care se ieftinesc). Meritul il are anul agricol bun, care nu a fost sustinut doar de vremea buna, ci si de banii pompati de UE si Guvern in agricultura. Pana la urma, faptul ca acest sector este unul tot mai interesant este dat si de reorientarea cuplului politic Udrea-Basescu, cei doi devenind recent, direct sau indirect, fermieri. Agricultura a fost ajutata de scaderea TVA la paine - una din cele mai bune masuri din ultimii ani, care a dus la ieftinirea produsului si la scaderi ale evaziunii in domeniu. Daca masura va fi sustinuta si in lunile urmatoare, pot urma scaderi la TVA si la alte produse. 2014 va continua sa fie bun pentru economie, The Economist aratand ca Romania incepe o crestere tot mai sustinuta. Mai ales daca Guvernul se tine de cuvant prin reducerea CAS la jumatatea anului.

 

-          2013 a fost un an bun si pentru statul roman. Nu s-au mai dat afara oameni pe banda rulanta (chiar am citit analize in publicatii evident de dreapta care deplangeau ca guvernul actual nu continua tendinta guvernului Boc de a elibera din functie sute de mii de oameni). Statul si-a reformat institutiile fiscului si, in ultimele luni ale anului (octombrie, noiembrie), pentru prima data in istorie, incaseaza peste plan. In conditiile in care Romania era pe ultimele locuri in UE la incasari, acest lucru este o veste buna pentru oamenii cinstiti, platitorii onesti de taxe si impozite, care acumuleaza mereu frustrari fata de cei care aleg sa nu-si plateasca darile si scapa. Statul roman a castigat pariul cu fondurile europene (35% absorbtie la fondurile de coeziune si 67% absorbtie la agricultura). De asemenea, statul roman castiga si pariul cu marile sale companii, pe rand - Hidroelectrica devine profitabila, la fel cum s-a intamplat cu CEO, iar Romgaz este listat cu succes la bursa din Londra; raman restante Oltchim si CFR Marfa. Statul roman a reusit sa isi repare si imaginea de institutie care exploateaza nemilos pe cei in nevoie - s-au dat inapoi pensionarilor banii luati abuziv, s-au marit pensii cu rata inflatiei, au revenit si salariile la nivelul de dinainte de taierile lui Basescu din 2010. S-au platit datoriile din sistemul medical si din zona autoritatilor locale. Educatia a inceput sa fie sustinuta prin banii directionati in cercetare si informatizarea scolilor de la sate. Sanatatea a primit o sustinere prin redeschiderea spitalelor inchise, deblocarea posturilor, reluarea productiei interne de vaccin si extinderea sistemului SMURD. Dar, mai mult ca orice, aceste sectoare au fost sustinute printr-o atitudine noua - in care statul reactioneaza mai bine la probleme, ii pedepseste mai rapid pe cei prinsi ca au gresit si incearca sa scoata politica ceva mai mult din administratie.

 

-          2013 nu a fost un an tocmai bun pentru politica si pentru Parlament. Desi a plecat cu reforme importante in plan, Parlamentul a ratat pe rand si Constitutia, si regionalizarea, dar si proiectul de curatare a imaginii acestei institutii (patate in trecut de impresia de clan, opac si potential corupt, creata de anii de conducere PDL). Parlamentul nu doar ca n-a reusit aceasta schimbare, dar a amplificat imaginea proasta a institutiei. Exista si reforme importante realizate, e drept, cele prin intermediul angajarii raspunderii guvernului: este vorba de restituirea proprietatilor si de descentralizare - doua proiecte care rezolva probleme majore din trecut.

 

-          2013 a fost un an bun pentru relatiile externe ale Romaniei. In ciuda lipsei de cooperare dintre presedinte si premier, anul acesta Romania a reusit sa arate altfel in plan extern. Premierul a facut un tur de forta impresionant, mergand in zeci de tari, printre care si cele mai importante - SUA, Germania, Franta, China, Italia, Spania, Polonia, Turcia etc. S-a organizat in Romania cel mai mare forum de investitii de dupa Revolutie (care va aduce investitii de peste 5 mld euro din China). S-au inceput actiuni concrete de sprijin in Republica Moldova (gazoduct, bani pentru educatie, sistem SMURD etc). Se atrag investitii din toate aceste tari in cele mai importante domenii de dezvoltare pentru Romania - fie ca vorbim de industria auto (Mercedes, Ford), de IT (Oracle, Microsoft, IBM etc), de industria agro-alim, de agricultura sau, mai ales, de energie (unde este deja o lupta intensa intre investitori din mai multe zone - ceea ce vedem in diverse locuri din tara fiind expresia acestei competitii, duse la extrem).

 

-          2013 a fost un an bun si in ce priveste proiectele concrete demarate. Se lucreaza din nou la metrou in Drumul Taberei, s-au inaugurat inca vreo 115 km de autostrada anul acesta (si ajungem astfel la peste 600 km de autostrada in total), s-a inceput lucrul la cel mai mare laser din lume, la Magurele, se lucreaza la modernizarea mai multor spitale si la alte forme de infrastructura. Consumul nu s-a relansat inca, dar statul roman incepe sa isi faca treaba de principal agent al cresterii, prin dinamizarea mai multor sectoare afectate de criza economica de afara.

 

Sigur, bilantul nu poate fi unul total glorios. Dar semnalele care raman atunci cand dam la o parte bruiajul politic sunt incurajatoare. Dincolo de politica, statul roman reincepe sa isi arate iar utilitatea si eficienta, iar acest lucru nu poate decat sa ne bucure. Dupa ani de zile in care statul a fost mereu minimalizat, blamat, capusat si dezmembrat, anul 2013 este unul in care statul incepe sa isi reafirme vocatia pozitiva in viata romanilor. Daca politicienii vor sti sa isi tina pasiunile politice si planurile egoiste deoparte, exista sansa ca si anul 2014, chiar si electoral, sa fie unul bun pentru stat si, implicit, pentru cetatenii sai.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 dec, 2013
Gigi Duru
Oare?
Iti reamintesc un sfat dat de un cititor la un articol de-al tau din mai: nu mai lua etnobotanice, ca-s stricate si-ti afecteaza judecata...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ