2014 – vești bune pentru pensionari și salariați

| 04 oct, 2013

Conform informațiilor furnizate de către oficialii guvernamentali, pensiile și majoritatea salariilor ar urma să crească cu 3,85%, procent corespunzător prognozelor inițiale asupra inflației care se va înregistra în acest an. Pe fondul evoluțiilor pozitive din economie, analiștii se așeaptă însă ca această rată să nu depășească două-trei procente. Ca urmare, este foarte probabil ca respectivele majorări să depășească rata inflației.

Invitat la mijlocul acestei săptămâni într-o emisiune la România TV, premierul Victor Ponta a dat o veste foarte bună pensionarilor și bugetarilor din România. Astfel, primul-ministru a afirmat că în proiectul de buget pe anul viitor au fost prevăzute fonduri pentru indexarea pensiilor și a salariilor.

Mai exact, conform informațiilor furnizate de către oficialii guvernamentali, pensiile și majoritatea salariilor ar urma să crească cu 3,85%, procent corespunzător prognozelor inițiale asupra inflației care se va înregistra în acest an. Pe fondul evoluțiilor pozitive din economie, analiștii se așeaptă însă ca această rată să nu depășească două-trei procente. Ca urmare, este foarte probabil ca respectivele majorări să depășească rata inflației.

Un alt element care merită remarcat în raport cu intențiile exprimate de primul-ministru este acela că se urmărește o creștere diferențiată a salariilor din sectorul bugetar. "Ne uităm în special spre salariile mici şi spre anumite categorii. Avem o restanţă la medicii rezidenţi şi profesori debutanţi. (...) Salariile mari nu vor creşte deloc în 2014. Asta e sigur. Ce avem, acea mică osânză de împărţit, o dăm şi noi la cei mai slabi şi la cei mai amărâţi”, a subliniat premierul.

Cabinetul Ponta pune astfel în aplicare o viziune echitabilă asupra redistribuirii bunăstării generate de creșterea economică. În perioada guvernărilor de dreapta, măsurile de austeritate au fost impuse nedifierențiat și, ca urmare, dezechilibrul între venituri s-a accentuat, iar săracii au devenit mai săraci.

Pentru a corecta această situație, cabinetele conduse de Victor Ponta au acționat etapizat. Mai întâi, au fost reîntregite salariile bugetarilor și a fost restituit către pensionari CAS-ul oprit în mod ilegal de către guvernările PDL-iste. S-a trecut apoi la cea de-a doua etapă, aceea a majorării puterii de cumpărare a populației, prin implementatarea de măsuri țintite în mod special către categoriile sociale care au fost cel mai puternic afectate de măsurile de austeritate.

În acest sens, preconizata indexare a pensiilor din 2014 ar fi cea de-a doua majorare consecutivă a veniturilor populației de vârsta a treia, după ce în 2013 am asistat în premieră, de la promulgarea actualei legi a pensiilor, la corelarea valorii punctului de pensie cu rata inflației. Totodată, a fost majorat salariul minim pe economie, a cărui valoare a crescut până la 750 de lei pe lună.

Desigur, nu discutăm despre creșteri spectaculoase nici în cazul pensiilor și nici în acela a salariilor, în condițiile în care cabinetul a optat pentru o abordare responsabilă, care să nu pună în pericol echilibrele macroeconomice care ar fi aruncat din nou țara în criză, alocând doar atât cât a permis anvelopa bugetară. Dar, chiar și în aceste condiții, efectele majorării pensiilor și ale salariilor nu trebuie minimalizate. Pentru cel care își numără fiecare bănuț din portofel, fiecare leu în plus contează, iar din această perspectivă, 2014 va aduce noi vești bune pentru pensionari și salariații cu venituri mici.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 oct, 2013
cantautor
sunt curios ,de vestile astea bune,pensionarii si bugetarii,cam ce parere au?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ