A negociat Băsescu cu Orban voturile maghiarilor pentru turul II?

| 05 oct, 2014

Traian Băsescu a avut o întâlnire obscură cu premierul Ungariei Viktor Orban la Cotroceni. Obscură pentru că șeful statului s-a străduit să vorbească despre orice altceva în conferințele sale de presă decât despre ce conținutul discuției cu Orban, colegul său din PPE.

Toate analizele politice ar indica faptul că Băsescu este singurul în măsură să discute cu Orban susținerea electorală a unui candidat în turul 2 de la prezidențiale cu voturile etnicilor maghiari.

Cu cine votează maghiarii?

Susţinerea maghiarilor se va îndrepta către cel care le va asigura rămânerea la guvernare. Acest calcul pragmatic va împinge UDMR-ul să-i ofere susţinerea electorală lui Victor Ponta pe 16 noiembrie. ACL nu are ce să ofere UDMR-ului. Perspectivele unei guvernări ACL sunt foarte reduse indiferent de rezultatul de la alegeri.

Contraoferta electorală pentru cetăţenii de etnie maghiară nu poate veni decât din partea unei autorităţi superioare UDMR-ului în Transilvania. Această autoritate, bineînţeles simbolică este Viktor Orban. Nimic nu îl împiedică pe premierul Ungariei să se declare un susţinător al lui Iohannis în turul 2, după discuţia pe care acesta a avut-o cu Băsescu. Este foarte plauzibil ca acesta să fie adevăratul motiv pentru care cei doi s-au întâlnit.

Scenariul este cu atât mai credibil cu cât Băsescu se străduieşte să menţină tema întâlnirii cu Orban pe planul secundar al media, aducând în prim plan scandaluri şi atacuri de campanie pe tema finanţării Armatei, a siguranţei naţionale sau a corupţiei.

Gambitul voturilor maghiarilor este foarte interesant. Este posibil ca acel candidat care va primi binecuvântarea lui Orban în campanie să aibă mult mai mult de pierdut de pe urma „testimonialului” prim mobilizarea votanţilor în general inactivi şi nehotărâţi care văd în Orban o ameninţare la adresa României.

În plus, tendințele filoruse ale lui Orban nu îi conferă acestuia o reputație bună niciunde în Europa. Este sigur Băsescu că vrea susținerea lui Orban pentru Iohannis?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 oct, 2014
Georgi
Joburi
Seriozitate maxima! Contract legal si incheiat imediat! Au inceput primele plati! Foarte multi oameni lucreaza deja cu noi! NU e joc piramidal si NU e MLM! Cei care au inceput activitatea sunt foarte multumiti! Lucrati 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 dolari lunar! Va trimitem detalii dupa ce expediati textul "Info" la adresa de email: [email protected]
05 oct, 2014
cantautor
am facut toate eforturile posibile...
n-am inteles nimic...un partid sustine un guvern..udmr-ul in speta
un premier al unei alte tari(Ungaria) se intalneste cu Presedintele unei tari unde se duce in vizita..Romania
de aici se stie doar ca presedintele nu mai candideaza..
in rest,nimic,adica Sultanescu...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ