Abordarea USL în privinţa gazelor de şist – avantajele ar putea fi mai mari decât dezavantajele

| 30 apr, 2013

Gazele de sist suscită atenţia media şi trezeşte interesul opiniei publice din România. Acest lucru s-a întâmplat luni, 29 aprilie, atunci când ministrul Rovana Plumb a precizat că a dat aviz de mediu pentru explorarea gazelor de şist în zona Dobrogea.

Un asemenea anunţ pe vremea guvernării PDL ar fi însemna un adevărat „război de gherilă” între organizaţiile de mediu şi guvern. Acum, la o zi de la anunţ apele par liniştite, pentru simplu fapt că guvernul USL comunică mult mai bine decât guvernele PDL (lucru apreciat şi de principalii adversari ai USL – vezi Udrea de exemplu), însă la fel de bine poate fi liniştea de înainte de furtună.

 

Odată cu interesul arătat de companiile străine pentru gazul de şist românesc, societatea civilă s-a activat pentru a se opune explorării acestei resurse energetice, motivându-și poziția prin impactul asupra mediului și a comunităților. Trecând peste interesele geostrategice despre care se speculează că ar asta în spatele unora dintre mișcările opozanților exploatării gazelor de șist, trebuie spus că toată această discuţie creată de diversele ONG-uri nu ia în calcul deloc avantajele pe care le reprezintă această resursă energetică pentru România.

 

Avantajele oferite de utilizarea energiei neconvenţionale sunt de mai multe tipuri. În primul rând dependența României, precum şi a întregii Europe faţă de gazul rusesc a făcut ca în dese rânduri Rusia să îşi impună punctul de vedere şi să ameninţe statele europene cu sistarea gazelor. Contestatarii acestor noi surse de energie nu iau în calcul că prin utilizarea gazelor de şist, România îşi poate obţine independenţa energetică de care are nevoie pentru a crește din punct de vedere economic, dar şi geostrategic.

 

Un alt avantaj care rezultă din folosirea acestor resurse este de natură economică. Avem exemplele Statelor Unite şi Poloniei, unde economia, dar în special populaţia au avut de câştigat de pe urma acestei surse de energie. De curând şi Marea Britanie, un alt stat important din Uniunea Europeană, a permis explorarea gazelor de şist. De asemenea, investiţiile pentru exploatarea acestor gaze duc la apariţia de locuri de muncă.

 

Ministrul Mediului, Rovana Plumb a anunţat în timpul vizitei întreprinse la Constanța că guvernul a dat aviz pentru explorarea gazelor de şist în mai multe perimetre din Dobrogea. Acest aviz este util mai ales pentru a vedea în ce cantităţi această resursă se află în România.

 

Deşi au fost invocate de-a lungul timpului mai multe probleme legate de protecţia mediului, studiile întreprinse de Comisia Europeană au arătat că asemenea pericole sunt mai mici decât cele care au fost vehiculate. Această confirmare cu privire la impactul asupra mediului vine din partea unei instituţii care deţine standarde de mediu foarte ridicate.

 

Aprobarea avizului de mediu pentru explorare arată pragmatismul de care dă dovadă Guvernul în această situaţie. Deosebirea dintre abordarea actuală a problemei gazelor de şist faţă de cele avute de guvernările anterioare, este legată de transparență. Dacă guvernarea MRU de anul trecut a ţinut să pună la secret documente importante şi de interes public, guvernarea actuală a informat de fiecare dată populaţia în ceea ce priveşte gazele de şist şi evoluţia acestei situaţii.

 

O parte a presei românești a speculatcă prin acest aviz de mediu pentru explorare se va ajunge la aprobarea proiectului Roșia Montană. Trebuie trasată o linie între ceea ce înseamnă Roşia Montană şi gazele de şist. Problema gazelor de şist este una mult mai simplu de rezolvat, date fiind şi studiile de specialitate cu privire la impactul acestora asupra mediului. Altă diferenţă constă şi în rolul pe care fiecare proiect în parte îl va juca pentru viitorul economic al României.

 

Guvernul actual are contextul favorabil pentru a lua o decizie benefică pentru România şi pentru cetăţenii săi. Spre deosebire de guvernările Boc şi MRU, presiunea exercitată asupra guvernului Ponta este una mult mai scăzută. În cazul guvernelor anterioare exista pe lângă o presiune a societăţii civile şi presiunea unei opoziţii parlamentare destul de puternică.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ