Abrudean: România condamnă cu fermitate antisemitismul, terorismul și orice formă de violență extremă

| 20 mai, 20:09

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidențiat, marți, într-o ședință solemnă a Parlamentului care marchează Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, că România a fost și rămâne un susținător activ al păcii în regiune, condamnând 'cu fermitate' antisemitismul, terorismul și orice formă de violență extremă.

 

'Ne-am reunit astăzi, în ședință solemnă, în Parlamentul României, pentru a celebra legăturile care unesc România și Statul Israel - legături întemeiate pe încredere, pe respect reciproc și pe valori comune. Ziua Solidarității și Prieteniei dintre cele două state este mai mult decât un simbol - este expresia unei relații profunde și puternice, consolidate de-a lungul timpului prin cooperare și printr-o prietenie autentică între popoarele noastre. Aceste legături nu au fost doar păstrate, ci au fost întărite în fața tuturor provocărilor', a afirmat Abrudean de la tribuna Parlamentului.
El a subliniat că prin acest demers al Parlamentului României 'este reafirmată prietenia noastră și dorința sinceră de a consolida și de a extinde relațiile bilaterale într-o serie de domenii-cheie'.
'România și-a demonstrat constant angajamentul față de promovarea păcii și securității în Orientul Mijlociu - o direcție clară și consecventă a politicii noastre externe, susținută de interese economice și geostrategice comune, care au stat la baza dezvoltării unei relații bilaterale speciale. În această logică a parteneriatului solid, ne-am asumat angajamente relevante și benefice pentru cetățenii ambelor state, în domenii precum tehnologia, securitatea și apărarea, cultura, dezvoltarea economică, turismul și diplomația. România a fost una dintre primele țări care a recunoscut Statul Israel și a stabilit imediat relații diplomatice. Această continuitate diplomatică neîntreruptă reflectă soliditatea unei relații bazate pe valori împărtășite. Relația noastră bilaterală a servit intereselor comune în plan internațional și a susținut o cooperare benefică în domeniul politicii externe', a adăugat Abrudean.
Președintele interimar al Senatului a arătat că Israelul este 'cel mai apropiat aliat al României în Orientul Mijlociu și un partener de încredere la nivel global'.
'La rândul său, România a fost și rămâne un susținător activ al păcii în regiune, condamnând cu fermitate antisemitismul, terorismul și orice formă de violență extremă. Partidele parlamentare din România au acționat solidar, condamnând - prin Declarația Parlamentului din 2023 - atacurile teroriste comise de organizația Hamas împotriva Statului Israel și a populației civile. A fost un gest de normalitate și maturitate politică, prin care România și-a afirmat clar solidaritatea cu Israelul și cetățenii săi, recunoscând dreptul suveran al acestuia la auto-apărare, în conformitate cu normele dreptului internațional, pledând neîncetat pentru eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor din Gaza. Iar acest mesaj a fost transmis consecvent de autoritățile române, de la cel mai înalt nivel, și a fost însoțit de gesturi și acțiuni concrete de sprijin și solidaritate', a transmis Abrudean.
El a amintit că în perioada dificilă de după cel de-al Doilea Război Mondial, România a jucat 'un rol esențial în facilitarea emigrației a zeci de mii de evrei către Israel'.
'A fost un gest umanitar profund, născut din compasiune și înțelegere - valori care, iată, ne definesc și astăzi. Nu este întâmplător că legătura noastră diplomatică este una dintre cele mai longevive și stabile din regiune. Prin educația despre Holocaust și legislația privind combaterea antisemitismului, România a promovat, la nivel național și internațional, politici care sprijină păstrarea vie a memoriei. Acest angajament reprezintă un reper identitar pentru societatea noastră. Astăzi, solidaritatea și prietenia româno-israeliană se regăsesc într-o agendă comună, orientată spre viitor', a mai afirmat Abrudean.
Președintele interimar al Senatului a salutat investițiile israeliene 'care contribuie substanțial la dezvoltarea unor domenii strategice pentru țara noastră - de la infrastructură, industrie și construcții, până la agricultură, turism și servicii'.
'Există, așadar, perspective pentru dezvoltarea acestui parteneriat. În acest sens, diplomația parlamentară poate avea un rol și mai pronunțat, context în care îi invit pe colegii din Comisiile pentru politică externă și din Grupul parlamentar de prietenie cu Statul Israel să mențină un dialog permanent cu partenerii noștri. Împreună, trebuie să dovedim că solidaritatea și prietenia dintre popoarele noastre nu sunt expuse doar în declarații, ci și prin proiecte și parteneriate durabile, cu impact major asupra popoarelor noastre și intereselor noastre comune. În încheiere, mesajul pe care doresc să îl transmit, în această zi în care celebrăm o relație bilaterală construită pe respect, solidaritate și prietenie autentică, este acela că am convingerea fermă că doar împreună putem clădi un viitor plin de prosperitate și de bunăstare pentru popoarele noastre. Într-un context marcat de provocări complexe, atât la nivel regional, cât și global, cooperarea rămâne calea sigură pentru stabilitate și progres'. a punctat Abrudean.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ