Această plantă este considerată a fi cel mai util medicament de pe pământ!

| 19 iun, 2014

Pătlagina sau iarba-bubei, iarbă-grasă, iarbă-mare, limba-boului, limba-mânzului sau limba-oii, cum mai este denumită popular, creşte în toate regiunile ţării noastre, în special în zonele cu umiditate ridicată în sol.

De la această plantă se folosesc frunzele şi uneori şi rădăcina, pentru tratarea diferitelor afecţiuni, fiind bogate în vitamina K, mucilagii şi tanin. Are proprietăţi expectorante, emoliente, hemostatice, uşor astringente, antipruginoase, antidiareice, cicatrizante, depurative şi bactericide.

Calmează tusea
În medicina tradiţională, frunzele de pătlagină sunt utilizate pentru vindecarea de otrăviri, febră, răni şi afecţiuni ale prostatei. De asemenea, constituie un remediu excelent în ameliorarea furunculelor, ulcerului varicos, bolilor canceroase ale glandelor, abceselor, Zonei Zoster, bronşitei, diareii, arteriosclerozei, muşcăturilor de şarpe, astmului, răguşelii, ulcerului duodenal, hemoroizilor, guşei şi conjuctivitei.
Pentru tratarea tusei, crizelor de astm şi a bronşitelor se recomandă sucul şi ceaiul. Acesta din urmă este bun şi contra ulcerului gastric. Se consumă câte două căni pe zi. Dacă este combinat cu cel de cimbru, ajută la tratarea bolilor căilor respiratorii, iar gargara cu ceai de pătlagină e bună la tratarea laringitei.

Vindecă rănile şi furunculele
Terciul din frunze este util contra arsurilor, tăieturilor şi înţepăturilor de insecte. Pulberea de plantă constituie un remediu eficient în tratarea ulcerului gastric. Sucul de pătlagină e bun şi la vindecarea furunculelor şi a abceselor dacă este combinat cu frunzele mărunţite şi cu terciul din aceste frunze proaspete.

Moduri de folosire ale patlaginei:

Infuzie 1 - se pun 1-2 lingurite de planta in 250 ml apa clocotita, se acopera 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 3-4 cani pe zi.

Infuzie 2 - puneti 500 ml apa clocotita peste 50 g de frunze. Lasati acoperit 10 minute, strecurati si adaugati miere poliflora (in cazul in care nu exista diabet). Se va lua cate o lingurita pentru calmarea tusei.

Pulbere - tineti in gura timp de 10 minute o lingurita de frunze uscate maruntite cu rasnita de cafea, dupa care inghititi. Acest remediu este foarte eficient in hemoragii si la afectiunile gastrice cand se indica sa se ia de cate ori se simte un disconfort abdominal. Pulberea se poate folosi si extern pentru tratarea afectiunilor cutanate, preparand diferite creme din praf de planta uscata, ceara de albine si ulei.

Tinctura - puneti peste 50 g de praf de planta 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Tine apoi recipientul inchis timp de 15 zile agitand des, dupa care se strecoara. Se administreaza cate 10 picaturi sau chiar o lingurita in dilutie cu apa.

Cataplasme - puneti intr-un vas cu putina apa calda putina planta macinata si amestecati pana la omogenizare. Intindeti apoi pasta obtinuta pe un tifon in strat subtire si pansati lejer. Mentineti aplicatia 24 ore, dupa care inlocuiti cu o fasa identica. Procedeul se repeta pana la vindecare. In cazul herpesului se amesteca in parti egale praf din menta, sunatoare si patlagina si se aplica pasta pe locul afectat. La fel se procedeaza si in zona zoster.

Semintele de patlagina pot fi consumate sub forma de praf, avand au un efect deosebit de puternic de curatire in special in afectiunile colonului. De asemenea ele reduc sau chiar elimina iritatiile intestinale si constipatia, fiind considerate unele dintre cele mai eficiente laxative lubrifiante si de volum deoarece ele absorb si elimina toate toxinele de la nivelul colonului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ