UPDATE Adrian Năstase, declaraţii la Înalta Curte de Casație şi Justiţie

| 09 sep, 2013

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reia luni dezbaterile în dosarul Zambaccian, în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat în martie 2012 la trei ani de închisoare cu suspendare.

UPDATE  Adrian Năstase a venit astăzi la ICCJ pentru a se prezenta în dosarul Zambaccian. Fostul premier a declarat, referindu-se la ultimele evenimente, că 'nu este bine să lăsăm mecanismele antisistem să cuprindă foarte larg ţara' şi că este nevoie de dialog 'pentru a dezamorsa unele lucruri'.

'Este un dosar care a pornit cu mulţi ani în urmă, de fapt sunt un cocktail de dosare, sper ca în scurt timp lucrurile să se lămurească şi să pot să mă ocup de lucruri mai importante, nu numai pentru mine, dar şi pentru cei cărora aş putea să le dau un sfat mai bun, o opinie în legătură cu unele dintre lucrurile care se întâmplă în ţară. Mă uit la televizor, discut cu prietenii, văd că sunt foarte multe lucruri care necesită de fapt un efort de înţelepciune şi cred că trebuie să căutăm soluţii rezonabile. Nu cred că este bine să lăsăm mecanismele antisistem să cuprindă foarte larg ţara şi cred că este nevoie de dialog pentru a dezamorsa unele lucruri şi cred că cel mai important este o comunicare directă, care să fie mai eficientă', a spus Năstase.

Întrebat cum ar trebui rezolvată problema proiectului Roşia Montană, el a răspuns că i-ar pune pe cei de la Ministerul Mediului şi Ministerul Marilor Proiecte să prezinte în Parlament proiectul iniţial, cel modificat şi cel final şi să se găsească o soluţie pe calea dialogului.

El a arătat că a venit de 200 de ori la Înalta Curte pentru a participa la dezbaterile în dosarele în care a fost implicat, iar acum poate să privească 'cu o anumită linişte interioară unele din lucrurile care se întâmplă'.

Adrian Năstase s-a referit şi la problema excluderii sale din Baroul Bucureşti.

'Probabil că nu m-aţi văzut foarte des mergând la bară ca avocat, deci cred că este o chestiune mai curând aşa de interes public. Eu nu sunt convins că Colegiul Baroului nu va interpreta formalist unele dintre reguli. Este foarte clar că procesul care a avut loc în dosarul afişelor nu era legat în niciun fel de activitatea din Barou şi ar fi ciudat ca această sentinţă, care a avut o componentă politică importantă, să fie folosită pentru a schimba o decizie care fusese luată', a spus Năstase.

Întrebat dacă l-ar consilia pe actualul premier Victor Ponta, Adrian Năstase a răspuns: 'Eu cred că oricine din ţara asta doreşte ca lucrurile să meargă mai bine şi că unii dintre noi, având un anumit tip de experienţă, putem să dăm anumite sugestii'.

La termenul din iunie, instanţa a decis ca în septembrie să îi audieze pe cei trei inculpaţi din dosar, Adrian şi Daniela Năstase, Irina Jianu, dar şi doi martori - Ioan Păun, fostul consul al României la Shanghai, şi Cristina Popa, administratorul firmelor Conimpuls şi Vertcon, audierea celor doi martori fiind cerută de către judecători.


De asemenea, instanţa a admis depunerea unor înscrisuri de către avocaţi, printre care şi facturi cu bunurile cumpărate de soţii Năstase şi care ar proveni din China.

În martie 2012, un complet de trei judecători de la Curtea supremă l-a condamnat pe Adrian Năstase la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi l-a achitat pentru infracţiunea de luare de mită.

Magistraţii au mai decis atunci achitarea soţiei lui Adrian Năstase, Dana Năstase, pentru infracţiunile de complicitate la luare de mită şi pentru spălare de bani şi condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare pentru participaţie improprie la folosirea la autoritatea vamală de documente false.

ÎCCJ a mai hotărât, în cazul fostului şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, achitarea pentru luare de mită, pentru spălare de bani, pentru participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii şi a stabilit încetarea procesului penal pentru participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, însă a decis condamnarea la trei ani de închisoare pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală.

De asemenea, completul de trei judecători a ridicat sechestrul instituit pe imobilul din str. Zambaccian aparţinând soţilor Năstase şi a obligat-o pe Irina Jianu la plata unor sume de bani reprezentând prejudiciul constatat în dosar. În plus, instanţa i-a obligat pe Adrian Năstase, Dana Năstase şi Irina Paula Jianu la plata sumei de 60.000 de lei către stat, reprezentând cheltuieli de judecată.

Fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată, pe 5 mai 2010, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul în care este acuzat de luare de mită privind bunurile din China, aşa-numitul dosar 'Zambaccian I'. Irina Jianu este învinuită de complicitate la dare de mită.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ