Adrian Sârbu: Câștigi dacă nu-l uiți!

Înainte de 1989 Sârbu era departe de a fi perceput ca personajul misterios de mai târziu, fiind un simplu regizor de filme la Studioul Sahia.

Despre el se spune că ar fi filmat, pe 25 decembrie 1989, procesul soţilor Ceauşescu. În realitate, spun alții, procesul ar fi fost filmat de un ofițer adus de Stănculescu, Ion Baiu, iar Sârbu ar fi avut de-a face doar cu produsul final, caseta care nu se știe cum și în ce fel a ajuns în posesia televiziunilor occidentale.

Cert este că încă din 1990 a înfiinţat firma MediaPro, iar un an mai târziu a pus bazele agenţiei de ştiri Mediafax. În 1995 postul PRO TV debuta ca un canal de nișă, dedicat emisiunilor sportive. Nimeni nu ar fi crezut atunci că Sârbu este cale să revoluționeze piaţa de televiziune din România. Primele salarii erau aduse la postul din Pache Protopopescu în două sacoșe de rafie.

Cu 14 ani mai târziu, în 2009, Adrian Sârbu prelua funcţia de preşedinte al CME, compania mamă a ProTv. Postul de televiziune, oricât de legendar inițial, nu mai era decât o simplă componentă a unui vast trust de media. În toți acești ani, legenda lui Adrian Sârbu a continuat să crească. Orice relatări despre acesta trebuiesc luate cum grano salis. Despre Sârbu s-au spus multe, că e un spion, că e omul americanilor, că ar fi fost principalul artizan al susținerii mediatice care condus la propulsarea lui Emil Constantinescu în funcția prezidențială la Cotroceni.

Ce nu a contestat însă nimeni este că Adrian Sârbu este un profesionist excepțional iar sub directa sa supraveghere MediaPro a devenit una din primele companii românești cu adevărat performante, o adevărată fabrică care a scos pe bandă rulantă deopotrivă infotainment, un concept inovator pe atunci și vedete. Adrian Sârbu este, în cel mai bun sens al expresiei, un nebun de geniu, care a reușit să determine prin simpla sa prezență schimbarea într-o țară în care ni se părea că nimic nu se poate schimba.

Ceața și controversele din jurul său au rămas la cote ridicate și îi vor supraviețui chiar lui Adrian Sârbu însuși. Cert este că, o personalitate cu adevărat dificilă, Adrian Sârbu a avut un talent înnăscut să-și facă mulți prieteni dar și mai mulți dușmani. Cei care i-au contestat stilul adesea dictatorial de management au fost nevoiți să constate că, pe măsură ce Adrian Sârbu s-a distanțat de produsul inițial, urcând pe scara ierarhică a CME, în urma sa nu rămâne nimeni cu adevărat capabil să preia efortul și frâiele companiei. Aceasta a fost drama personală a genialului businessman român: cum să-și urmeze destinul ascendent, care ducea spre atmosfera rarefiată a upper-management-ului CME, fără să piardă controlul în urma sa, acolo unde de prea multe ori totul pornea să se fisureze.

Adrian Sârbu, un om de acțiune care scotea performanță din piatră seacă prin carismă și prezența sa nemijlocită, s-a ciocnit inevitabil de limitările managementului modern, al cărui instrument nemijlocit, videoconferința a fost o permanentă sursă de frustrare pentru el. Piața de televiziune românească, revoluționată odinioară de Adrian Sârbu prin proiectul MediaPro, a crescut și s-a diversificat. Se spune că în creație orice progres este o formă de paricid. Televiziunile concurente, născute din ambiția și nebunia creatoare a lui Adrian Sârbu, au corodat permanent proiectul său și și-au propus din start ca scop de afaceri depășirea modelului inițial.

Plecarea lui Adrian Sârbu la vârful decizional al CME avea să se suprapună fatidic cu debutul crizei mondiale. Valoarea acțiunilor CME, listate la bursa din New York, aveau să înregistreze într-un singur an o cădere extremă de 80%. În România, nimeni din anturajul său nu s-a dovedit capabil să preia conducerea locală. Companiile românești ale CME au supraviețuit cu mari pierderi crizei. Nu odată acestea au fost printre primele care au operat tăieri salariale și reduceri de personal.

Multe firme s-au închis, o sumă de proiecte au fost stopate și mulți dintre profesioniștii care au ajuns pe drumuri au privit în urmă cu mânie. Nu este de mirare, deci, că demisia sa în prezent de la conducerea CME a renăscut de la o zi la alta toate speculațiile care l-au însoțit din 1989 și până în prezent. ”Ce va face Sârbu, va porni o nouă televiziune?” s-au arătat dispuși să-l urmeze oricum și în orice direcție cei care și-au construit o carieră profesională în umbra sa. ”Era și timpul!” au ricanat cei care au avut de pierdut în urma restructurării firmelor sale.

Dar ceea ce se grăbesc și unii și alții să treacă cu vederea este că Adrian Sârbu, a cărui avere era evaluată cu doar un an în urmă la 55 de milioane de euro, a construit mai mult de o companie românească de succes, a pus bazele unui nou etos profesional. Cei câțiva care-l cunosc bine își amintesc că Adrian Sârbu spunea mereu că secretul este să nu muncești niciodată, să te distreze atât de mult ceea ce faci încât să nu percepi efortul, să faci ceea ce ai de făcut în joacă. Cei și mai puțini, care-l cunosc foarte bine, își vor aminti probabil și o altă zicere a sa: Să nu te atașezi niciodată afectiv de persoane juridice! Nu, eu personal nu cred că Adrian Sârbu va face un alt post de televiziune în România. Nu cred că i s-ar mai părea distractiv. Singura mea speranță este ca Adrian Sârbu să rămână în România.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ