Adriean Videanu, la DNA: ''Am venit în calitate de martor, într-un dosar de care nu știu nimic''

| 26 oct, 11:58

Fostul ministru Adriean Videanu s-a prezentat luni la sediul Direcției Naționale Anticorupție.

''Am venit în calitate de martor, într-un dosar de care nu știu nimic'', a spus Videanu, la sosirea la DNA.

Anterior, a ieșit de la DNA Claudiu Constantin Stafie, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, care a refuzat să facă declarații jurnaliștilor.

Potrivit unor surse judiciare, Videanu și Stafie ar fi audiați ca martori în dosarul în care sunt anchetați omul de afaceri Ioan Niculae, patron al grupului SC Interagro SA, și Gheorghe Bunea Stancu, fost președinte al Consiliului Județean Brăila, și în care, în luna iulie, au fost efectuate mai multe percheziții.

Gheorghe Bunea Stancu este acuzat de trafic de influență, iar Ioan Niculae de cumpărare de influență, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală și la spălare de bani.

În dosar s-a început urmărirea penală și față de: Nicoleta Toncea, președinte al SC Interagro, pentru complicitate la evaziune fiscală și la spălare de bani, Viorel Bărac, director general, și Adriana Guță, director economic, ambii în cadrul aceleiași firme, dar și față de SC Interagro SA, pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Procurorii au reținut că, în perioada 2008 — 2009, între SC Interagro SA și o altă societate specializată în producție agricolă și tranzacții cu produse agricole, s-au desfășurat mai multe tranzacții comerciale ce au avut la bază prestații neexecutate, privind contractul încheiat în august 2008, în valoare de 10 milioane de euro. Obiectul contractului a privit realizarea de materiale promoționale (brelocuri, post-it-uri și standuri) pentru Interagro de către firma respectivă.

"La solicitarea suspectului Ioan Niculae, sumele de bani au fost 'trecute' formal prin societatea respectivă, pentru ca ulterior, la indicațiile acestuia, să fie externalizate într-o firmă de tip 'off shore' din Insulele Virgine. Încheierea și derularea contractului de prestări servicii de publicitate dintre SC Interagro SA și societatea respectivă s-au făcut prin intermediul suspecților Bărac și Guță, care au semnat contractul și s-au ocupat de înregistrarea documentelor financiar — contabile pentru a crea aparența de îndeplinire a prestațiilor. Suspecții au beneficiat de ajutorul suspectei Toncea care, din dispoziția lui Niculae, s-a implicat în realizarea plăților către firmă respectivă", susține DNA.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniți din evaziune fiscală, susțin procurorii, a fost inițiat și coordonat de Ioan Niculae și a avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu peste 11,4 milioane lei, reprezentând TVA în sumă de aproape 6,9 milioane lei și impozit pe profit — peste 4,5 milioane lei.

Anchetatorii au constatat că, în prima parte a anului 2009, Ioan Niculae a inițiat și desfășurat activități de corupere, fiind vizați funcționari publici și înalți demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilități fiscale, privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice, cu consecință directă în beneficiul financiar al grupului Interagro.

"Persoanele care au acceptat influența suspectului Ioan Niculae au încercat prin activități de 'lobby' să determine promulgarea unei asemenea Hotărâri de Guvern, deși se cunoștea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de 'subvenționare'. Măsura de sprijin avută în vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislației aplicabile la nivelul Uniunii Europene, iar consecința directă era că suma necesară unei asemenea facilități fiscale nu putea fi prevăzută în proiectul Legii bugetului de stat. În acest context, Niculae i-a promis lui Gheorghe Bunea Stancu, președinte al CJ Brăila, în perioada respectivă, diferite foloase, pentru ca acesta din urmă să intervină pe lângă persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului în vederea aprobării HG", mai susțin procurorii.

Tag-uri: Adriean Videanu, DNA
loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO
h
Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ