AI CENTRALĂ de apartament? Iată cum vei fi afectat de noile DIRECTIVE

| 14 sep, 12:11

Românii care au montate centrale convenţionale nu vor fi afectaţi de noile directive europene care prevăd că, începând cu 26 septembrie 2015, pe piaţa locală vor putea fi importate doar centrale termice în condensare, afirmă producătorii de centrale, transmite Agerpres.

Începând cu 26 septembrie, pe piaţa europeană şi, implicit, pe cea locală, intră în vigoare directivele cunoscute sub numele de ErP (Energy-related Products Directive) referitoare la proiectarea ecologică a produselor, dar şi normele privind etichetarea energetică, pentru a obţine economii în unul dintre cele consumatoare de energie domenii din Uniune.

De asemenea, s-a stabilit că proiectarea ecologică a produselor şi promovarea către utilizatori a tehnologiilor cu eficienţă ridicată va determina, până în 2020, o economie anuală totală echivalentă cu 56 milioane de tone de petrol, ceea ce este ca şi cum toate sistemele de încălzire şi de preparare a apei calde menajere din două ţări la fel de mari ca Italia n-ar mai funcţiona. Aceste valori corespund unor reduceri a emisiilor egală cu 130 milioane de tone de dioxid de carbon, noxe pe care le-ar putea absorbi o pădure la fel de mare precum toată zona Central - Nordică a Italiei.

Conform unui studiu efectuat de IEA - International Energy Agency, sistemele de încălzire şi cele pentru prepararea apei calde menajere reprezintă aproximativ 30% din consumul total de energie la nivel european, iar 85% din aceasta revine sectorului rezidenţial.

'Am observat că, în acest moment, pe plan local, utilizatorii şi clienţii de centrale termice nu sunt foarte bine informaţi cu privire la ce prevăd directivele europene şi, mai ales, ce beneficii aduc. Românii care au ales deja instalarea unei centrale termice de apartament nu sunt obligaţi de noile directive europene să o înlocuiască, în condiţiile în care aceasta funcţionează la parametri normali. Singura diferenţă, faţă de perioada anterioară, este că, în momentul în care o familie va decide să înlocuiască sau să instaleze pentru prima dată o centrală termică, aceasta va putea alege doar dintre modelele în condensare', spune Cătălin Drăguleanu, country manager Ariston Thermo România.

Modelele de centrale în condensare au avantaje considerabile comparativ cu cele convenţionale. Acestea au o eficienţă de până la 108%, faţă de 94% la un model convenţional. În plus, faţă de un model clasic, acestea asigură o economie de până la 35% la consumul de gaz, deoarece tehnologia permite utilizarea energiei rezultate din arderea iniţială a combustibilului. În plus, modelele în condensare sunt mult mai prietenoase cu mediul, având emisii de noxe şi dioxid de carbon mai mici comparativ cu modelele convenţionale.

Dincolo de restricţiile privind tipurile de centrale ce vor putea fi importate, această toamnă impune şi etichetarea produselor de pe piaţa de încălzire. Astfel, românii vor putea să aleagă mai uşor produsele de care au nevoie şi vor putea vedea direct de pe etichetă gradul de eficienţă şi avantajele modelului pe care îl aleg.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ