Ai manichiura cu GEL? UITE ce BOALĂ necruţătoare te aşteaptă!

| 23 iun, 2014

De la aparitia lor, lampile cu raze UV au fost privite deopotriva cu entuziasm si scepticism. Pe de o parte, ele usureaza semnificativ procesul de uscare a lacului de unghii si sunt indispensabile celor care poarta manichiura cu gel.

Pe de alta parte, unii dermatologi sustin ca expunerea la lumina ultravioleta a lampii poate creste riscul aparitiei cancerului de piele. Care este adevarul? Un studiu publicat recent in jurnalul de medicina JAMA Dermatology face lumina in aceasta problema arzatoare, scrie andreeraicu.ro.

Pentru realizarea acestui studiu, cercetatorii au testat nu mai putin de 17 tipuri de lampi de manichiura, fiecare dintre ele avand caracteristici diferite. Concluziile?

In primul rand, exista diferente notabile la nivelul razelor UVA emise de aceste aparate (si chiar diferente la nivelul aceluiasi aparat, in functie de zona expusa!). Asta inseamna ca daca obisnuiesti sa frecventezi mai multe saloane dotate cu astfel de aparate ai putea fi expusa de fiecare data unui alt grad de radiatii.

Citeşte şi: Trei tipuri de cancer pot descoperi medicii dermatologi la nivelul pielii. REGULA care vă poate salva viaţa

In al doilea rand, desi gradul de iradiere se ridica la 8 jouli in cazul celei mai puternice dintre lampi (in conditiile in care pentru a fi periculoase, razele UV trebuie sa atinga limita de 60 de jouli pe centimetru patrat) expunerea constanta si cumulativa la aceste aparate poate avea efect cancerigen. Cercetatorii cred ca pentru a afecta ADN-ul sunt suficiente 24 de sedinte in care pielea sa fie expusa progresiv la astfel de raze ultraviolete.

Si asta nu e tot! Pe langa acest risc, expunerea la razele UV ale lampii (la fel ca si expunerea prelungita la razele soarelui) are ca efect imbatranirea prematura a pielii si aparitia ridurilor din care in ce mai vizibile.

Daca totusi esti „dependenta“ de unghiile cu gel sau de manichiura semipermanenta, atunci trebuie musai sa iei cateva masuri de protectie: aplica pe maini o crema cu SPF ridicat inainte de a-ti expune mainile la razele ultraviolete.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ