Alegeri prezidenţiale 2014. MELEŞCANU: Nu am avut nicio legătură cu Securitatea înainte de 1990

| 17 oct, 2014

Teodor Melescanu, candidat independent la presedintia Romaniei afirma ca nu l-a mai dat in judecata pe fostul diplomat Mircea Raceanu, care il acuzase in 2005 ca a fost ofiter acoperit al fostei Securitati, deoarece nu a putut obtine hartii oficiale de la SRI si SIE care sa nege. "Mi s-a spus ca nu figurez in evidente si nu puteam pe aceasta baza sa incep o actiune" a explicat Melescanu.

Fostul sef SIE sustine ca nu a fost nici informator, nici ofiter activ, nici acoperit al fostei Securitati. Melescanu afirma, intr-un interviu pentru HotNews.ro , ca a ajuns la Geneva, unde a urmat studii doctorale in anii 60, doar cu aprobare de la partid, fara  vreo legatura cu fosta Securitate. El sustine ca sute daca nu mii de romani puteau pleca liberi la studii in strainatate in anii 60' deoarece era o perioada de dezghet si ca printre cei care au studiat in acea perioada teologia la Geneva se numara si Patriarhul Daniel.

"Si dvs ati fost protagonismul unui scandal "oftier acoperit". Acum aproape zece ani. In septembrie 2005, fostul diplomat Mircea Raceanu, condamnat la moarte de Ceausescu in 1989 sub acuzatia de spionaj in favoarea SUA, a scris intr-o carte ca dvs, intre altii, ati fi fost ofiter acoperit al fostei securitati. Ati spus atunci ca il actionati in judecata dar n-ati mai facut-o. De ce?

Meleşcanu: N-am facut-o pentru ca mi s-a parut stupid si n-am putut sa obtin hartiile necesare care sa nege, nici de la SIE, nici de la SRI.

"Am facut niste adrese oficiale si mi s-a spus ca nu figurez in evidente. Atat. Dar altceva nu mi-au spus nimic si nu puteam pe aceasta baza sa incep o actiune. Dar de fapt lucrul e foarte simplu. Nu inteleg care-i problema. Inteleg ca acuzatia domnului Raceanu era referitoare la activitatea mea dinainte de 90, totul este deconspirat, se gasesc materiale la CNSAS. Am candidat de patru ori  la Senat, de fiecare data am fost verificat. Au mai fost si altii care au verificat direct in arhivele serviciului. Fosti sefi care au avut aceasta curiozitate. Asa ca nu este nici o problema, va rog sa ma credeti.

Nici o problema ca as fi avut vreo legatura cu securitatea nici ca informator, nici ca ofiter activ, nici ca ofiter acoperit.  

Am avut nevoie ca sa plec la studii in strainatate de o singura aprobare. Aprobarea sectiei relatii externe a CC a PCR pentru ca nu eram membru de partid. Aceasta aprobare mi-a fost data si nimeni nu mi-a cerut niciodata o alta aprobare.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 oct, 2014
tadeus
Probabil ca a avut grije tata socru Brucan sa te stearga din evidente

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ