ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Kelemen Hunor, declarație ȘOCANTĂ despre autonomie

| 19 oct, 2014

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Candidatul UDMR la Presedintia Romaniei, Kelemen Hunor, a declarat, sambata seara, la Miercurea Ciuc, ca intre romani si maghiari exista o lipsa de incredere, iar societatea romaneasca trebuie convinsa, in primul rand, ca "autonomia nu e de la diavol".

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. In cadrul unei dezbateri publice electorale, Kelemen Hunor a vorbit despre proiectul de autonomie lansat de UDMR si a subliniat ca acesta nu este unul perfect, "nu este o Biblie", ci este un material care poate fi modificat si imbunatatit si a adaugat ca autonomia poate contribui la o Romanie puternica.

"Nu am cerut mai mult decat ceea ce ni s-a promis in 1918. Au trecut 25 de ani de la caderea comunismului, am obtinut de atunci foarte multe rezultate, trebuie sa convingem societatea romaneasca, in primul rand, ca autonomia nu este de la diavol. Noi am propus acest lucru pentru ca noi credem ca poate contribui la o Romanie puternica.

Daca relatia interetnica se solutioneaza, daca garantiile functioneaza in cadrul autonomiei, atunci tara va fi mai puternica si, intr-o lume in care toata lumea isi cauta locul intr-o Uniune, cred ca si Romania isi va putea gasi drumul", a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.

Intrebat cum va milita pentru dezideratul autonomiei din pozitia de presedinte al Romaniei, Kelemen Hunor a spus ca "doar prin dialog cu majoritatea", iar "dialog inseamna mijloace parlamentare, mijloace democratice si argumente".

Liderul UDMR a precizat ca a primit "mesaje interesante" dupa prezentarea proiectului de autonomie, dar cel mai important este ca acesta a fost lansat sub egida UDMR si ca "elita romaneasca a simtit ca acest lucru nu mai poate fi ocolit".

"Lipsa de incredere, boala cronica a societatii romanesti"

Kelemen Hunor a vorbit pe larg despre lipsa increderii dintre romani si maghiari, punctand ca "fara incredere e foarte greu sa construiesti ceva", si despre faptul ca exista prejudecati care trebuie demontate.

"Lipsa de incredere, din pacate, este o boala foarte cronica a societatii romanesti, in toate segmentele - si vertical, si orizontal. Statul, in primul rand, nu are incredere in propriii cetateni (...) Dupa aceea, nu exista incredere, si aici e o miza extrem de uriasa si pentru chestia asta eu am militat si voi lupta si in continuare, intre majoritate si minoritate, intre romani si maghiari.

Romanii cred ca maghiarii (...) vor sa fure ceva din aceasta tara, vrem sa lezam interesele societatii si interesele statului roman si nu este adevarat. Si maghiarii au altfel de prejudecati si nu au incredere in romani pentru ca maghiarii cred ca romanii vor sa-i asimileze, vor sa le ia cultura, limba, simbolurile, identitatea nationala.

Si daca noi ne asezam la masa si sincer vorbim despre problemele noastre, atunci, incet-incet vom dovedi, si noi, si romanii, ca aceste prejudecati sunt niste mosteniri grele, care vin din comunism si poate din perioada interbelica si raman in fiecare generatie", a explicat Kelemen Hunor.

El a mentionat ca in orice natiune de succes din Europa oamenii au incredere unii in altii si eforturile comune duc la rezultate bune.

Liderul UDMR a reiterat necesitatea modificarii Constitutiei, afirmand ca o noua lege fundamentala ar trebui votata de Parlamentul ales in 2016.

Kelemen Hunor a participat la Muzeul Secuiesc al Ciucului din Miercurea Ciuc la dezbaterea electorala publica intitulata "Voci maghiare locale".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ