Alexandru Rafila, despre creşterea infectărilor Sars-CoV2 după începerea şcolilor: Treaba e foarte complexă

| 08 sep, 15:03

Scenariu optimist în care toată lumea va respecta regulile de protecţie împotriva coronavirusului va aduce o creştere a numărului de infectări cu doar 10%, afirmă profesorul Alexandru Rafila, membrul în comitetul executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

"Nu cred că vor apărea modificări majore în următoarea săptămână, e posibil să existe o ușoară creștere având în vedere că s-au terminat concediile, dar nu sunt semne că numărul de cazuri ar înregistra o creștere exponențială. Probabil o creștere ușoară a incidentei medii, până în jur de 90 de cazuri la 100.000 de locuitori, incidența acumulata la 14 zile, dar nu cred că mai mult de 10% se va modifica acest parametru", a declara Alexandru Rafila, la Digi24.

O altă explicaţie dată de către preşedintele Societăţii Române de Microbiologie pentru creşterea numărului de îmbolnăviri este că activitaea şcolară este foarte complexă şi presupune numeroase interacţiuni.

"Nu e niciun argument ca să scadă. Evident că activitatea școlară e una complexă, presupune multe interacțiuni. Important e să le ținem sub control și să găsim în cadrul familiilor înțelegere, ca să nu se transmită eventual infecția de la copil la persoane din familie care au boli cronice”, a mai afirmat, pentru TVR 1, președintele Societății Române de Microbiologie.

Citeşte şi Inspectoratul Şcolar: Bucureşti se încadrează în scenariul galben. Toate şcolile şi grădiniţele vor fi în sistem mixt

„În primul rând, ei (părinții - n.r.) ar trebui să vadă condițiile pe care le oferă școala. Eu am făcut această sugestie în care școlile, programat, nu în același timp, dar ar putea să invite părinții să vadă cum sunt organizate, care va fi circuitul copilului, pe unde intră, pe unde iese, cum e clasa organizată și așa mai departe. Sigur, în condiții de siguranță, cât să nu favorizeze transmiterea bolii. Asta nu înseamnă că părinții nu trebuie informați. Cred că cel mai importat lucru care dă încredere părinților e să fie informați, iar informația trebuie făcută și acum, înainte de începerea școlii, și, bineînțeles, când începe școala.

Ei trebuie să știe ce se întâmplă când un copil din clasă e diagnosticat pozitiv ce se întâmplă cu colegii. De exemplu, un copil are COVID și a doua zi se decide că acea clasă se închide 14 zile. Ei bine, părinții trebuie să se pregătească, să lase copiii sub supraveghere dacă sunt mici. Asta nu e chiar așa simplu. Astea sunt probleme pe care și le pune toată lumea. Nu se discută despre ele decât marginal și se discută mai mult de faptul că unii vor online, alții prezență fizică”, a declarat Alexandru Rafila.

Citeşte şi Ministrul Sănătăţii: Septembrie e o lună de încercare, e o lună grea

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ