Alice Munro a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură

| 10 oct, 2013

Premiul Nobel pentru Literatură a fost câştigat, anul acesta, de canadiana Alice Munro, cu toate că zvonurile îl declarau câştigător pe scriitorul japonez Haruki Murakami.

Alice Munro, "o maestră a prozei scurte contemporane", după cum o numeşte secretarul permanent al Academiei Suedeze, este cunoscută publicului larg pentru cărţile "Dear Life" şi "Happy Shades".

Este prima canadiană ce câştigă premiul Nobel pentru Literatură după Saul Bellow, scriitorul de origine canadiană care a crescut însă în SUA şi câştigat Nobelul în 1976. Alice Munro este şi a treisprezecea femeie care a câştigat acest premiu.

Scriitura lui Alice Munro a fost răsplătită cu numeroase premii. Scriitoarea canadiană a câştigat un premiu National Book Critics Circle cu 'Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage' şi a câştigat de trei ori premiul Governor General, cel mai important premiu al literaturii canadiene.

Comparată deseori cu Anton Cehov, scriitoarea de 82 de ani a ajuns să fie recunoscută drept un documentarist temeinic dar iertător al spiritului uman.

Scrierile sale publicate dezvăluie de multe ori un clivaj între autoarea care a crescut la Wingham, un oraş canadian conservator în care nu se întâmpla niciodată nimic, de la vest de Toronto, şi Alice Munro de după revoluţia socială produsă în anii '60. Într-un interviu acordat agenţiei americane de presă în 2003, scriitoarea descrie anii '60 drept nişte 'ani minunaţi' şi asta pentru că, după cum explică, s-a născut în 1931 şi pe atunci 'eram o femeie nu tocmai tânără dar nici tocmai bătrână, iar după câţiva ani chiar şi femeile ca mine au început să poarte fuste scurte şi să ţopăie de colo-colo'. 

Printre câştigătorii Nobelului pentru Literatură, de-a lungul timpului, se numără scriitori celebri precum Ernest Hemingway, Toni Morrison sau Rudyard Kipling.

Premiul Nobel, care se acordă numai autorilor în viaţă, valorează în jur de 770.000 de lire sterline. Anul trecut, câştigător  a fost romancierul chinez Mo Yan.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ