Alimentul "istoric" uitat de români, care are proprietăţi miraculoase

| 24 feb, 2014

Odinioară, pe când cartoful nu pătrunsese în Europa graţie cuceritorilor spanioli ajunşi în Peru, pe teritoriul actual al ţării noastre se mâncau napi. Pe vremea domnitorului Ştefan cel Mare, napul era un fel de cartof în zilele noastre, adică leguma zilnică inclusă într-o sumedenie de feluri de mâncare.

Această plantă erbacee bienală, care creşte cu înălţimi între 50 şi 100 de centimetri, este originară din zona meditaraneeană, vechii greci folosind-o atât ca aliment, cât şi ca medicament şi chiar ca furaj pentru animale.

Se consumă rădăcinile, care conţin proteine, lipide, săruri minerale şi vitamine, dintre cele mai importante vitamine fiind C, B1, B2, PP. În zilele noastre, napii se mănâncă, din păcate, pe o scară redusă, fiind folosiţi mai mult ca medicament naturist, pe post de laxativ, expectorant, calmant, stimulator al funcţiei cardiace. Mai reglează şi funcţia căilor biliare, calmează gastrita cu secreţie scăzută, conform ziarullumina.ro.

Pentru cine doreşte să introducă în meniul familiei această legumă deosebit de sănătoasă, este bine să ştie că napii sunt universali, putând fi consumaţi într-o varietate de forme: cruzi sau fierţi, puşi în ciorbe şi salate în loc de cartofi, copţi, serviţi cu sosuri, unt sau smântână, uscaţi la soare sau în cuptor, după ce au fost tăiaţi felii, transformaţi astfel în biscuiţi naturişti. De asemenea, se pot mura şi consuma în timpul iernii.

Tag-uri: legume, napii
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

16 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 mar, 2014
zzzz
In America, planta din imagine se numeste Jerusalem artichoke sau Sunchoke, creste prin lanurile de floarea soarelui si era tratata ca o buruiana. Doar in ultimii ani a inceput sa fie comercializata pe scara mai larga, dupa ce au aparut multe articole in legatura cu calitatile nutritive deosebite. Nu stiu cum este napul European, dar descrierea din articol este conforma cu plata aratata in poza.
25 feb, 2014
geageac
Fa-ma Doamne ce n-am fost...Padurar sau sef de post
Dar azi toti prostii au ajuns ziaristi. Napul porcesc sau topinamburul ,despre care analfabetul asta vorbeste in articol. este originar de pe coasta de est a Americii de Nord si nu are nici un fel de legatura cu napul european ,atat de apreciat mai ales in Franta. Topinamburul se inrudeste cu floarea soarelui si nu avea cum sa fie consumat pe vremea lui Stefan cel Mare. L amunca derbedei, nu mai faceti pe ziaristii incultilor ca va umpleti de cacat .
09 mar, 2014
Athenaikos
Gresit!
@geageac
Exista doua feluri de napi. Cel despre care se vorbeste in articol e NAPUL EUROPEAN (Brassica rapa) ruda buna a verzei sau a sfeclei, din familia BRASSICAE, cunoscut inca din antichitatea greco-romana in zona circummediteraneana. In imagine sunt radacini de TOPINAMBUR, (Helianthus tuberosus), o planta inrudita cu FLOAREA SOARELUI, din familia Asteraceae, importata din America. Deci, scriitorul nu e prost. Cel care a ales imaginea nu prea a stiut despre ce e vorba. Ca si dvs. de altfel. Apropo! S-a inventat wikipedia. Si GOOGLE. Ori poate mai cititi ceva almanahe...
25 feb, 2014
R3AP3R01
Interesant
Sa inlocuim cartoful si in plus de asta e foarte sanatos?Daca as avea gradina... off... stau la bloc
OFFTOPIC! CASTIGURI REALE DINTR-UN JOC VIRTUAL!!!
Intamplator am gasit un joc browser pe net, destul de diversificat, ce iti poate aduce numeroase beneficii financiare, surprinzator totul este cu bani reali. Ca tine de altfel, am crezut ca este o reclama la un site \"lesinat\". Totusi i-am dat o sansa si am observat, ca este destul de jucat si lumea chiar scoate bani. Oamenii fac retrageri de 50-100 de euro pe zi, au dezvoltat afaceri cu capital de peste 10 mii de euro. Toti banii sunt de la joc, ai dreptul sa muncesti o data pe zi si sa te lupti de 10 ori, dupa aceste activitati vei primii sume de bani ,iar tu le vei investii in propriile afaceri,cum ar fi: fabrici de lactate, ziar propriu, unde poti publica articole, fabrici de lemne, universitati etc. Jocul este un simulator excelent al realitatii. Evident acesta necesita timp, la inceput bugetul tau va fi in jur de 3-4 lei pe zi. Totusi investind banii progresiv, dupa 2-3 saptamani poti ajunge la sume de 100-200 lei pe zi si tot asa. Tu decizi cand sa iti retragi banii pe card sau prin alte operatiuni bancare.Daca vrei sa incerci jocul click pe http://www.marketglory.com/strategygame/R3AP3R01
25 feb, 2014
VASILE
alimentul istoric NAPUL
IN PARTEA DE N.A MOLDOVEI SE NUMESC : GULII
07 mar, 2014
vasakie
gulii?....saraca mamata daca nu a avut napul bun...
09 mar, 2014
Guliag
NAPUL NU E GULIE!
Gulia este alta planta (Brassica oleraceea) INRUDITA cu NAPUL EUROPEAN (Brassica rapa), o planta foarte asemanatoare guliei, din aceeasi familie cu varza si sfecla (Brassicae).
25 feb, 2014
mirciu57
napi
la noi la gherla se numeau picioici si sint dulci foarte bune mai ales primavara!!!
09 mar, 2014
BotanyBăi
Pe alaturi...
...Picioaica este numele regional dat in Transilvania NAPULUI PORCESC sau TOPINAMBURULUI (Helianthus tuberosus). Articolul vorbeste despre NAPUL EUROPEAN (Brassica rapa). Alta branza in alta traista. Nu vorbiti despre ce nu stiti!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ