Alt mit demontat. Adevărul: Nu au scăzut investițiile, au crescut veniturile bugetare

| 28 apr, 18:09

Potrivit datelor oficiale, veniturile bugetare sunt cu 12,6% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent. România este așadar pe drumul cel bun. Toate semnele arată că vom înregistra, pentru al patrulea an consecutiv, o creștere economică semnificativă, care se va simți și în buzunarele românilor, în linie cu angajamentele făcute de USL în programul de guvernare din 2012.

În timp ce aparatul de propagandă al PNL-PDL împinge în presă știri false privind „dezastrul economic" din România – care de altfel nu se reflectă nici în statisticile de creștere, nici în ritmul de creștere a nivelului de trai al cetățenilor – veștile bune privind creșterea veniturilor bugetare și a cheltuielilor pentru investiții tind să fie ignorate.

Din acest motiv, este bine să privim peste datele de la Ministerul Finanțelor Publice, care contrazic în bună măsură discursul mincinos și demontează miturile alarmiste. Potrivit datelor oficiale, veniturile bugetare sunt cu 12,6% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent.

Citeşte şi: Bilanţ ANAF după aproape 900 de controale


Încasările din TVA s-au majorat cu +20,8%, din accize cu +11,4%, din impozitul pe venit cu +14,6%, iar venituri nefiscale au crescut cu +21,2%. Totoată, încasările din CAS au înregistrat un plus de 0,5%, ceea ce validează succesul mixului dintre reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator și majorarea salariului minim de două ori pe an.

Mai mult, situația economică bună a României este reflectată și în faptul că toate cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost până acum de 3,42 miliarde lei (0,5% din PIB), în creștere de +2,5% față de nivelul investițiilor aferent perioadei similare de anul trecut.

Pe de altă parte, o veste bună este că nivelul cheltuielilor bugetare a căzut cu -0,6% față de aceeași perioada din anul precedent, cea cea demonstrează că risipa a fost oprită, iar statul funcționează din ce în ce mai eficient. Acest lucru este întărit și de faptul că după 3 luni, excedentul bugetar este de 4,9 miliarde lei – un merit care aparține și modului în care ANAF a acționat în ultima vreme.

România este așadar pe drumul cel bun. Toate semnele arată că vom înregistra, pentru al patrulea an consecutiv, o creștere economică semnificativă, care se va simți și în buzunarele românilor, în linie cu angajamentele făcute de USL în programul de guvernare din 2012.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
29 apr, 08:59
cantautor
fac un efort sa-ti dau dreptate..
ajuta-ma si tu cu un obiectiv de investitii,bugetat 2015,la care se lucreaza si care este acela?
cat despre nivel de trai in crestere,vezi ce fac retailerii,vezi pretul la gaze,vezi salariile,inclusiv cele de la privat,vezi pensiile indexate doar cu inflatia,conform legii si mai cauta argumente..
succes

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ