Amendamentul PNL, periculos pentru buget

| 09 iun, 2013

În discuţiile din această săptămână din Comisia pentru revizuirea Constituţiei a fost votat un amendament care a stârnit un val de reacţii negative din partea analiştilor economici, dar şi a reprezentanţilor Guvernului. Senatorul PNL Tudor Chiuariu a propus, iar comisia de revizuire a acceptat, un amendament prin care statul va fi obligat, ca orice cetăţean sau companie, să plătească dobânzi şi penalităţi dacă întârzie la plată.

Astfel, dacă statul plătea până acum doar dobândă de întârziere, dar şi pe aceasta cu o greutate destul mare, ajungându-se de multe ori la procese, acum statul are acelaşi regim juridic cu contribuabilul.

Premierul Victor Ponta a spus în mod răspicat că un astfel de amendament trebuie respins sau modificat deoarece pune presiune pe bugetul de stat, iar în al doilea rând statul nu are bani pentru a putea fi implementată o asemenea măsură.

Experţii în domeniul economic sunt de părere că amendamentul lui Chiuariu ar face ca prin această reglementare statul să fie forţat să plătească creanţele într-un termen cât mai scurt. Totodată, bugetul nu poate suporta atât plata dobânzilor, cât şi a penalităţilor, deoarece sunt plăți restante din trecut.

Situaţia din acest moment a fost creată în timpul guvernării Boc. Aşa cum arată Gabriel Biriş, dacă până în 2010 statul, după cum prevedea legislaţia în vigoare, plătea doar majorări de întârziere de 0,1% pe zi, la fel ca şi contribuabilii, la 1 iulie 2010 guvernarea PDL s-a hotărât să schimbe acest tratament de egalitate. Astfel, au scăzut dobânda de întârziere de la 0,1% pe zi la 0,04% şi au introdus o penalitate pe care o plătea doar contribuabilul. Această penalitate, plătită doar de cetăţean, era de 5% pentru întârziere de o zi şi de 15% pentru întârzieri mai mari de 90 de zile.

O introducere în acest moment a unei egalizări a plății penalităţilor şi dobânzilor ar face ca toate diferenţele acumulate din 2010 şi până în prezent să fie plătite de către stat. Dacă se aplică aceleaşi valori la plată, atunci sumele vor fi exorbitante pentru bugetul României.

Prezenţa unei asemenea prevederi în Constituţie nu este necesară, deoarece sunt alte seturi de legi care reglementează domeniul fiscal. Stârnirea unei discuţii pe această temă nu face decât să dea apă la moară celor care critică revizuirea Constituţiei. De asemenea, prin astfel de reglementări se încarcă în mod inutil textul constituţional cu elemente care nu îşi au locul acolo.

Chiar dacă liberalii sunt de părere că un astfel de amendament instituie egalitatea între stat şi contribuabil, nu trebuie să uităm că ne aflăm într-o perioadă economică destul de grea, în care trebuie să avem grijă ce măsuri sunt luate.

În astfel de situaţii ar trebui consultat şi Executivul, deoarece este cel care se ocupă de gestionarea bugetului public, fiind în acelaşi timp şi singurul capabil să spună dacă o măsură poate fi acoperită sau nu. În acest caz, amendamentul acceptat de comisie nu a fost supus vreunei consultări între membrii acesteia şi cei ai Guvernului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ