Amnesty International: China execută mai multe persoane decât restul lumii împreună

| 11 apr, 15:10

China execută mai multe persoane în fiecare an decât restul lumii împreună, relevă raportul anual asupra pedepsei cu moartea publicat marţi de organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International şi citat de agenţiile DPA şi France Presse.


Numai în China au fost executate în 2016 "mii de persoane", în timp ce cel puţin 1.032 au fost executate în alte 23 de ţări, a declarat Amnesty. 

Aceste estimări contrazic cifrele oficiale ale statului chinez, potrivit cărora numai 85 de execuţii au avut loc între 2014 şi 2016. 

În urma unei investigaţii, Amnesty a constatat că cel puţin 931 de persoane au fost executate între 2014 şi 2016, în timp ce baza de date oficială a statului arată doar 85. 

"Nu există absolut nicio modalitate de a afla dacă numărul de execuţii urcă sau coboară în China", în ciuda afirmaţiilor guvernului chinez că execută mai puţine persoane, a declarat Nicholas Bequelin, directorul regional al Amnesty pentru Asia de Est, într-o conferinţă de presă la Hong Kong. 

Bequelin a cerut guvernului să publice cifre complete. 

Cele mai multe dintre execuţiile "care lipsesc" constatate de Amnesty sunt legate de droguri şi terorism, şi un număr disproporţionat dintre cei executaţi erau săraci, mai puţin educaţi şi din minorităţi rasiale, etnice şi religioase. 

De asemenea nu există cifre pentru străinii care au fost executaţi, în ciuda unor informaţii contrare în mass-media. 

Potrivit raportului, execuţiile pentru infracţiuni economice au fost mult limitate în ultimii trei ani. 

China clasifică cele mai multe informaţii cu privire la pedeapsa cu moartea ca secrete de stat şi poate de asemenea pedepsi cu moartea încălcarea acestui secret. 

Există în prezent 46 de infracţiuni care sunt pedepsite cu moartea în China. Primele trei pedepsite au fost crima (57%), jaful (23%) şi infracţiunile legate de droguri (13%). 

Peste 99,9% dintre inculpaţii aduşi în faţa instanţelor chineze sunt condamnaţi, potrivit cifrelor oficiale. 

Cererile Amnesty de a obţine informaţii din partea guvernului chinez au rămas fără răspuns, notează DPA.

La nivel global, ţările renunţă la pedeapsa cu moartea, cu 141 de ţări aboliţioniste în legislaţie sau practică, potrivit Amnesty. 

Mulţi o văd ca o modalitate crudă şi ineficientă de descurajare a criminalităţii. Un studiu publicat în 2009 de Universitatea Colorado-Boulder a arătat că cei mai mulţi criminologi nu cred că pedeapsa capitală este un factor de descurajare a omuciderilor. 

În afară de China, doar patru ţări - Iran, Arabia Saudită, Irak şi Pakistan - sunt responsabile pentru 87% dintre toate execuţiile înregistrate la nivel mondial, a declarat Salil Shetty, secretar general al Amnesty. 

Clasamentul nu include Vietnamul, deoarece ţara nu a furnizat date decât din august 2013 până în iunie 2016. 

În acelaşi timp, în Statele Unite aplicarea pedepsei cu moartea a coborât la un nivel minim istoric, cu 20 de persoane executate, de cinci ori mai puţin decât în 1999. 

Amnesty monitorizează înregistrările oficiale de execuţii la nivel mondial de 40 de ani. 

În legătură cu China, preocuparea este utilizarea pedepsei capitale ca instrument politic. 

Tribunalele din China nu sunt independente de partidul comunist, ceea ce ridică întrebări dacă oamenii au parte de un proces echitabil. 

"În ultimii ani, riscul ca oamenii să fie executaţi pentru crime pe care nu le-au comis a tras un semnal de alarmă în rândul publicului în China", potrivit raportului. 

În raport este citat exemplul lui Nie Shubin, care a fost condamnat pe nedrept şi executat în urmă cu 21 de ani pentru omor, şi exonerat în decembrie anul trecut de către Curtea Supremă a Poporului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ