An şcolar nou, probleme vechi: Şcoli fără autorizaţii ISU, WC-uri în curte şi manuale greşite

| 10 sep, 13:18

Anul școlar 2018 - 2019 începe cu probleme în toată ţară. Mulți dintre elevii vor merge în școli care nu au apă curentă sau au WC-urile în curte. În plus, multe şcoli nu au autorizații de stingere a incendiilor şi unele nu au nici măcar autorizaţii sanitare. În plus, elevii vor avea manuale care conțin greșeli, iar produsele lapte și corn nu vor ajunge prea devreme pe bănci.

Manuale cu greşeli

În România, educația se face la coadă. O demonstrează încă odată modul în care s-au împărțit manualele care vor ajunge, de luni pe băncile elevilor din Capitală.

Profesorii au fost purtați pe drumuri zile întregi, iar mulți au putut lua cărțile abia astăzi, după ce au așteptat la cozi zeci de minute.

Scandalul manualelor tipărite de Editura Pedagogică are deja urmări. Copiii de clasa a VI-a încep cursurile cu manuale greșite, în timp ce cartea de geografie nici măcar nu există.

Şcoli fără autorizaţi de incendiu

Rectorul Universităţii de Vest, deputatul PNL Marilen Pirtea, a prezentat duminică date statistice care arată că din cele 6.200 de unităţi de învăţământ care au nevoie de autorizaţie de securitate la incendiu, peste 3.800 nu o deţin, pentru 495 de construcţii nu a fost efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, iar în 2018 au fost emise 246 de autorizaţii şi 852 de avize de securitate. De asemenea, acesta a prezentat date de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) care arată că apoape 4.000 de şcoli şi grădiniţe nu au autorizaţie sanitară de funcţionare sau au primit aviz negativ.

Astfel, sunt în evidenţe 26.172 de unităţi de învăţământ, 18.851 nu necesită autorizaţie privind securitatea la incendiu pentru că nu au fost făcute modificări la construcţii sau au fost date în folosinţă înainte ca obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu să fie obligatorie, iar din cele 6.200 de clădiri de şcoli care au nevoie de această autorizaţie, 3.892 nu o deţin. De altfel, pentru 495 de construcţii nu a fost efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, iar în 2018 au fost emise 246 de autorizaţii şi 852 de avize de securitate.

Şcoli fără autorizaţii sanitare

Marilen Pirtea mai spune că în jur de 4.000 de şcoli şi grădiniţe nu au autorizaţie sanitară de funcţionare sau au primit aviz negativ de la autorităţile sanitare, luându-se în calcul faptul că multe dintre aceste unităţi au primit un aviz conform pe baza unei declaraţii pe propria răspundere dată de directori. Datele ISU mai arată că din totalul de 4.000 de şcoli fără autorizaţie sanitară, 2.300 au toaleta în curte.

Spre exemplu, în Bucureşti sunt 317 unităţi nu au autorizaţie de incendiu, în Dâmboviţa 103 unităţi, în Bacău 164, iar în Iaşi sunt 103 unităţi de învăţământ.

Pirtea a prezentat şi o situaţie a abandonului şcoal la nivel rural, cu 25% mai mare, în comparaţie cu 17% în oraşele mici şi 6% în municipii.

Şcoli fără bani de salarii până la sfârşitul anului

Salariile cadrelor didactice din judeţul Vrancea sunt în pericol din cauza costului standard per elev, iar şcolile ar putea rămâne fără bani până la sfârşitul anului, anunţă sindicaliştii din domeniul educaţiei.

Reprezentanţii profesorilor au făcut calcule şi au aflat că în prezent, în judeţul Vrancea, sunt 25 de unităţi de învăţământ care au probleme financiare, ISJ fiind nevoit să redistribuie către acestea banii cuveniţi altor şcoli.

Alba: 79 de unități de învățământ sunt neautorizate sanitar

Un număr de 79 de unități de învățământ din județul Alba au rămas neautorizate din punct de vedere sanitar, conform realitateadealba.net.

Circa 1.000 de elevi și preșcolari, dintr-un total de circa 50.000, învață la începutul anului școlar 2018-2019 în școli fără autorizație sanitară de funcționare.

Deficiențe pentru care nu au primit autorizație sanitară de funcționare:

  • lipsa apei curente și a grupurilor sanitare cu apa curenta (grupuri sanitare necorespunzătoare);
  • lipsa grupurilor sanitare proprii; curți neamenajate și neîmprejmuite corespunzător;
  • pavimente, pardoseli, interioare și clădiri degradate;
  • iluminarea artificială a claselor;
  • igienizări necorespunzătoare și funcționarea în spații comune a unităților de învățământ diferite (de exemplu, școală gimnazială și grădiniță fără circuite separate).

Bistrița-Năsăud: Zeci de şcoli fără autorizații de funcționare sau de incendiu

Noul an școlar bate la ușă și, cu toate acestea, unele unități de învățământ îi vor primi pe elevi fără să dețină autorizații. Vorbim aici despre autorizații de securitate la incendii emise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud și despre autorizații sanitare de funcționare, care cad în sarcina Direcției Județene de Sănătate Publică, conform realitateadebistrita.net

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, în anul școlar 2018 – 2019 vor funcționa 101 unități cu personalitate juridică, cărora le sunt arondate 203 structuri școlare. De asemenea, mai există 5 unități cu personalitate juridică pentru învățământul special și alte 5 unități în care se desfășoară activități extrașcolare (Palatul Copiilor, trei cluburi ale copiilor și Centrul Județean de Excelență). Practic, în noul an școlar vor funcționa 315 unități în care se vor derula activități educaționale.

În ceea ce privește autorizațiile pentru cele 315 unități, inspectorul școlar adjunct din cadrul ISJ B-N, Zoltan Deak, a explicat pentru Realitatea de Bistrița-Năsăud că situația actuală este într-o continuă dinamică, unele unități fiind în curs de a obține autorizațiile.

Totuși, potrivit celor mai recente date, la nivelul județului Bistrița-Năsăud, din punct de vedere al autorizației sanitare de funcționare, din cele 315 unități, 222 au autorizație, în vreme ce alte 93 sunt neautorizate.

”Din cele 93 sunt peste 40 care nu au apă curentă sau toalete, alte unități funcționează într-o locație privată, sub formă de chirie și în acest caz nu se pot elibera autorizații, în vreme ce la alte unități școlare se derulează lucrări și funcționează în alte locații” a explicat Zoltan Deak.

Majoritatea unităților școlare fără autorizație sunt din mediul rural.

În ceea ce privește autorizațiile de securitate la incendii, la nivel județean, la cele 315 unități există în total 498 de corpuri de clădire. Cele mai multe dintre acestea nu fac obiectul autorizării întrucât nu se încadrează în hotărârea Guvernului care prevede aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu. În schimb, alte 97 au astfel de autorizație și 84 de clădiri funcţionează fără a deţine autorizaţia de securitate la incendii.

Gorj: Doar 2% dintre școlile gorjene nu au autorizație sanitară

Doar 2% dintre școlile gorjene nu au autorizație sanitară, scrie realitateadegorj.net.

”Față de anul trecut, lucrurile stau mai bine. Când vorbim de municipiul Târgu Jiu, ne gândim la câteva aspecte extrem de importante, iar primul dintre ele este traficul rutier. De asemenea, datele care reies din raportul întocmit de comisiile mixte de verificare spun că în acest moment, la nivelul județului Gorj, doar 2% din unitățile de învățământ nu au autorizație sanitară de funcționare și se referă la unitățile care sunt în procedură de modernizare și reabilitare”, a declarat prefectul Ciprian Florescu.

Covasna: 9 şcoli fără autorizaţie ISU

Nouă unităţi de învăţământ din mediul rural al judeţului Covasna vor începe noul an şcolar fără autorizaţii sanitare de funcţionare pentru că nu dispun de apă potabilă curentă, scrie realitateadecovasna.net.

Conform conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean, alte 56 de clădiri nu au autorizaţii din partea ISU Covasna.

În noul an şcolar, în judeţul Covasna vor funcţiona 309 unităţi de învăţământ cu predare în limbile română şi maghiară, cu două mai puţine decât anul trecut, din cauza scăderii populaţiei şcolare.

Mehedinți: zeci de școli și grădinițe nu au autorizație de securitate la incendiu

Potrivit ISU Drobeta, la nivelul județului Mehedinți sunt 48 de clădiri aparținând unităților de învățământ, care nu dețin autorizație de securitate la incendiu, scrie realitateademehedinti.net.

Pentru 23 dintre acestea, a fost demarată procedura de intrare în legalitate, beneficiarii depunând documentațiile la ISU, aceștia urmând a implementa măsurile impuse proiectanți, iar pentru alte 7 a fost solicitat și s-a obținut avizul de securitate la incendiu pentru efectuarea unor lucrări de modernizare și consolidare a clădirilor existente.

Pentru 18 clădiri nu s-au început demersurile de întocmire a documentațiilor.

Autorizația de securitate la incendiu este actul administrativ emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situații de urgență județean, prin care se certifică, în urma verificărilor în teren și a documentelor privind realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, îndeplinirea cerințelor de securitate la incendiu.

Fără lapte și corn la început de an școlar, în Prahova

Anul școlar 2018 – 2019 începe pe 10 septembrie fără lapte și corn. Cei aproximativ 72.000 de elevi din Prahova beneficiari ai programului guvernamental Lapte și Corn nu vor primi produsele alimentare, potrivit realitateadeprahova.net.

Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova, a estimat că licitația pentru desemnarea agenților economici care vor furniza produsele alimentare în școli, în cel mai fericit caz, va fi finalizată la jumătatea lunii octombrie.

Asta în condițiile în care procedura pentru Lapte și Corn a fost începută la jumătatea lunii iulie. De vină ar fi mai mulți factori, unul dintre ei fiind și întârzierea cu care au fost aprobate normele metodologice de aplicare a programului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ