ANAR: Circa 40% din barajele ce aparţin terţilor sunt neautorizate, la nivel naţional

| 11 dec, 20:56

Circa 40% din barajele ce aparţin terţilor, existente la nivel naţional, sunt în continuare neautorizate, iar activitatea de reglementare a siguranţei barajelor este percepută care fiind periferică, neavând susţinerea tuturor factorilor de decizie, se menţionează într-un comunicat al Administraţiei Naţionale 'Apele Române', transmite Agerpres.

'Analiza activităţii din anul 2015 a Comisiilor Teritoriale a relevat două aspecte importante privind această activitate, şi anume: la nivel naţional, circa 40% din barajele ce aparţin terţilor sunt, în continuare, neautorizate, în ciuda acţiunilor de control ale Inspecţiei Apelor din cadrul A.N. 'Apele Române' şi faptul că activitatea de reglementare a siguranţei barajelor este percepută ca una periferică, fără a se bucura de susţinerea tuturor factorilor de decizie. În acest context, este necesar a se conştientiza faptul că cele peste 2.000 de mici baraje au, de cele mai multe ori, un important rol de apărare împotriva inundaţiilor a unor comunităţi locale şi că avarierea acestora poate conduce la consecinţe care se pot materializa în pierderi economice, de mediu, de patrimoniu cultural, naţional şi internaţional, şi chiar în pierderi de vieţi omeneşti', explică reprezentanţii ANAR. 

ANAR organizează avizarea documentaţiilor de expertiză a siguranţei barajelor mici, de importanţă locală, din categoriile C şi D în cadrul a patru comisii de avizare teritoriale şi anume: C.T.A. Muntenia - Vest, C.T.A. Moldova, C.T.A. Muntenia - Est şi C.T.A. Transilvania. 

În perioada 8 - 11 decembrie 2015 a avut loc la Administraţia Bazinală de Apă Mureş şedinţa comună de bilanţ a activităţii comisiilor teritoriale reunite, ocazie cu care au fost avizate, în vederea autorizării, 16 documentaţii de expertizare. 

'Cu această ocazie, au fost avizate, în vederea autorizării, un număr de 16 documentaţii de expertizare a unor baraje din toate bazinele hidrografice ale ţării, precum şi o documentaţie de realizare a unor investiţii noi. Documentaţiile menţionate au fost avizate şi s-a aprobat emiterea autorizaţiilor de funcţionare în condiţii de siguranţă, respectiv a acordului de funcţionare în siguranţă pentru investiţiile noi cu rol de apărare împotriva inundaţiilor din bazinul hidrografic Someş-Tisa, în zona frontierei cu Republica Ungară', se arată în comunicat. 

La şedinţele comune au participat reprezentanţi ai tuturor comisiilor teritoriale de avizare, specialişti în domeniul siguranţei barajelor, din mediul universitar, din rândul experţilor naţionali autorizaţi, precum şi reprezentanţi ai deţinătorilor lucrărilor avizate. 

De asemenea, s-au purtat discuţii privind propunerea de buget de venituri şi cheltuieli pentru anul 2016, propuneri de îmbunătăţire a normativelor tehnice pentru siguranţa barajelor şi ale activităţii comisiilor teritoriale, iar în ultima zi au fost discutate elemente de reglementare a siguranţei digurilor de apărare împotriva inundaţiilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ