Apele române: Debitele înregistrate în zonele inundate se întâlnesc o dată la o sută de ani

| 30 iul, 2014

Inundaţiile au făcut prăpăd în unele din judeţele ţării. Specialiştii de la Apele Române spun că precipitatiile din ultimele doua zile au depasit 100-180 de litri pe metru patrat in Gorj, Valcea, Arges si Teleorman, la statia Nistoresti de pe raul Oltet si la statia Ramnicu Valcea de pe raul Olanesti fiind inregistrate debite cu probabilitate de revenire o data la 100-200 de ani.

"Debitele inregistrate la statia Nistoresti, de pe raul Oltet si la statia Ramnicu-Valcea, de pe raul Olanesti, sunt debite care au probabilitate de revenire odata la 100-200 de ani", se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR).

In judetul Valcea, pe raul Lotru, echipele Apelor Romane au luat masuri de atenuare si tranzitare a viiturilor prin acumularile Vidra, Malaia si Bradisor. La statia Malaia a fost depasita cota de pericol cu 13 centimetri, iar la statia Valea lui Stan, cu 45 de centimetri.

Din cauza precipitatiilor cumulate inregistrate in zona, s-a produs o alunecare de teren care a blocat albia raului Lotru, in aval de acumularea Bradisor, localitatea Salistea. Pentru limitarea efectelor produse, echipele Apelor Romane, prin Sistemul de Gospodarirea Apelor Valcea, au intervenit cu oameni si cu un buldozer, un excavator si doua camioane.

Citeşte şi: ANM: Cod Portocaliu de ploi torenţiale în judeţele Carş-Severin, Mehedinţi şi Dolj


De asemenea, a fost inundat DN 7A, in zona localitatii Salistea, iar localitatile aflate in aval de acumularea Bradisor (Salistea, Pascoaia, Valea lui Stan si Brezoi) au fost sub supraveghere.

Lucrari hidrotehnice de aparare de mal au fost facute in zona Novaci-Pociovalistea, dar lucrarile principale de indiguire au rezistat. Pe acest sector, echipele Apelor Romane au intervenit pentru diminuarea efectelor inundatiilor, stoparea eroziunilor si mentinerea lucrarilor in stare de functionare.

In aval de localitatea Robanesti, pe Teslui, au fost inundate doar terenuri agricole, fiind evitata astfel inundarea gospodariilor.

Pe raul Jiu, care a atins un debit de 950-1000 mc/s, a fost tranzitata viitura formata pe sectorul Racari - Podari.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ