ANI a găsit incompatibili doi parlamentari și cere revocarea acestora

| 11 mar, 2014

Agenţia Naţională de Integritate cere din nou Senatului şi Camerei Deputaţilor revocarea din funcţie a senatorului Daniel Akos Mora şi a deputatului Ştefan Stoica, după ce instanţa supremă a decis definitiv că aceştia au fost în incompatibilitate.

"Agenţia Naţională de Integritate solicită Senatului României şi Camerei Deputaţilor aplicarea sancţiunii disciplinare de revocare din funcţie a senatorului Mora Akos Daniel, respectiv a deputatului Stoica Ştefan Bucur, ca urmare a deciziilor nr. 6289/2013 şi 6734/2013, emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu consecinţa menţinerii ca legale şi temeinice a rapoartelor de evaluare emise de Agenţia Naţională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a acestora", se arată într-un comunicat de presă al ANI.

ANI a precizat că au trecut mai bine de cinci luni de la emiterea, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, perioadă în care nu s-au aplicat sancţiunile disciplinare prevăzute de lege, şi anume revocarea din funcţie a celor doi membri ai Parlamentului.

Potrivit sursei citate, această situaţie contravine şi deciziei Curţii Constituţionale din 13 noiembrie 2013, conform căreia "Senatul în plenul său are obligaţia de a hotărî, prin vot, cu privire la încetarea sau nu a calităţii de senator a domnului Mora Akos Daniel, ca urmare a constatării stării de incompatibilitate a acestuia de către Agenţia Naţională de Integritate".

ANI a mai arătat că, potrivit Raportului Anticorupţie al Uniunii Europene, prezentat la 3 februarie 2014, "Parlamentul a dat dovadă de o lipsă de consecvenţă în luarea deciziilor referitoare la probleme de integritate, inclusiv în ceea ce priveşte acţiunile ulterioare deciziilor ANI în situaţii de conflicte de interese şi de incompatibilitate".

"Odată definitive, aceste decizii ar trebui să ducă la încetarea mandatului respectivului funcţionar ales. Totuşi, de la mijlocul anului 2012, sistemul judiciar a trebuit să sesizeze de două ori Curtea Constituţională în urma refuzului Parlamentului de a pune capăt mandatelor ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti definitive privind incompatibilitatea unor parlamentari. Cel mai recent caz datează din toamna anului 2013 şi se referă la decizia ANI privind incompatibilitatea unui senator care a fost confirmată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi pe care Senatul nu a aplicat-o. Prin urmare, Curtea Constituţională a trebuit să intervină încă o dată, printr-o hotărâre privind conflictul constituţional dintre puterea legislativă şi cea judiciară. De atunci, Senatul nu a acţionat în acest sens", se mai arată Raportul Anticorupţie, citat de ANI.

De asemenea, ANI a arătat că ultimul raport al Comisiei Europene în ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România a consemnat faptul că "Parlamentul nu a aplicat rapoartele ANI, chiar şi atunci când erau confirmate de hotărâri definitive ale instanţelor".

În 30 septembrie 2013, Agenţia Naţională de Integritate a cerut Senatului revocarea din funcţie a senatorului PNL Daniel Akos Mora. Solicitarea a fost formulată după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv, în 24 septembrie, că Danile Akos Mora a fost în incompatibilitate.

Daniel Akos Mora, fost consilier judeţean în cadrul CJ Mureş, s-a aflat în stare de incompatibilitate întrucât SC Moragroind SRL, societate în cadrul căreia acesta deţinea funcţia de director şi calitatea de asociat, a încheiat contracte de execuţie a unor lucrări în valoare totală de 15.689.344 de lei, cu unităţi aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Mureş şi cu alte unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Mureş, potrivit ANI.

În 23 decembrie 2013, Agenţia Naţională de Integritate a trimis o nouă adresă conducerii Senatului, în care solicită urgentarea constatării încetării calităţii de senator a lui Daniel Akos Mora. Solicitarea a fost formulată după ce Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ICCJ şi Senat, prin omisiunea forului legislativ de a finaliza procedura parlamentară cu privire la cazul senatorului PNL Daniel Mora, stabilind ca Senatul să decidă în legătură cu mandatul parlamentarului.

La începutul lunii februarie, Biroul Permanent al Senatului a decis să transmită la Comisia juridică solicitarea ANI de urgentare a constatării încetării calităţii de senator a lui Daniel Akos Mora (PNL).

Senatorul PSD Cristian Dumitrescu spunea atunci că decizia Curţii Constituţionale pe această temă, care este "destul de complexă", a fost trimisă Comisiei juridice, pentru ca în două săptămâni să fie analizată.

În cazul deputatului Ştefan Stoica, ANI a solicitat Camerei Deputaţilor, în 21 octombrie 2013, revocarea din funcţie, după ce ICCJ a decis definitiv că a fost în incompatibilitate, întrucât în perioada în care a fost consilier judeţean în Dolj a ocupat şi funcţia de director al Direcţiei Drumuri Craiova.

În 23 decembrie 2013, ANI a solicitat din nou Camerei Deputaţilor să constate demiterea de drept a deputatului PDL Ştefan Stoica, solicitarea fiind transmisă Comisiei juridice.

Secretarul Camerei Deputaţilor, deputatul Eugen Nicolicea, anunţa atunci că solicitarea ANI a fost transmisă Comisiei juridice. Nicolicea invoca decizia CC care cerea modificarea şi clarificarea Legii integrităţii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ