ANRP: Multe dosare nu dovedesc vocaţia de-a primi despăgubiri

| 19 iul, 2013

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor ar putea să dea multe invalidări în cazul unor dosare, având în vedere că documentele în situaţiile respective "nu dovedesc vocaţia de a primi despăgubiri", a declarat preşedintele ANRP, George Băeşu.

"Noi ne-am luat această obligaţie, prin lege, ca în termen de cinci ani, dosarele de Lege 10 să le rezolvăm, pe cele pe care le avem aici şi în termen de trei ani, dosarele de fond funciar. E posibil să dăm şi multe invalidări. Noi nu am avut capacitatea, ca instituţie, până acum să invalidăm dosare. Se considera că suntem doar o casierie. Primarii propun şi noi plătim. Nu se poate. Sunt foarte multe dosare în care este evident că documentele nu dovedesc vocaţia de a primi despăgubiri, deloc sau poate nu în cota sau întinderea care se solicită, dosare în care nu se face dovada unui amplasament, în care nu este descrisă o construcţie şi atunci îţi este practic imposibil să stabileşti o valoare. Şi Legea 165 a stabilit un termen de 90 de zile, nu general, ci un termen raportat la momentul în care ţi se solicită nişte informaţii. Dacă în aceste 90 de zile nu transmiţi informaţiile necesare spre soluţionarea dosarului, dosarul se invalidează", a afirmat George Băeşu.

Potrivit datelor furnizate de ANRP, printre cele 80.000 de dosare aflate în soluţionare 43.388 sunt dosare constituite în baza Legii 10/2001, 11.559 sunt dosare constituite în baza legilor fondului funciar, 11.406 dosare conţin cereri ale cultelor şi minorităţilor naţionale şi 13.798 sunt dosare de despăgubire în baza unor tratate internaţionale pentru cetăţenii români care şi-au pierdut bunuri în Bulgaria, Basarabia, Bucovina şi ţinutul Herţa.

"ANRP este, practic, un conglomerat de specialişti pe diferite legi. Problema cea mai mare o avem cu privire la acele dosare de Legea 10, pentru că acolo sunt aproximativ 27.000-28.000 nedeschise niciodată şi sunt cele date în lucru la consilieri. Cele de fond funciar şi înainte au mers oarecum bine, acolo nu au fost mari întârzieri. Întârzierea s-a produs din cauza acestor doi ani în care nu s-au mai rezolvat dosare la ANRP. La culte şi minorităţi nu ar fi probleme deosebite, pentru că noi la culte şi minorităţi restituim în natură. Şi acolo unde nu se poate restitui în natură, tot noi, printr-o altă comisie, facem propuneri către comisia mare să acordăm despăgubiri. La culte şi minorităţi sunt probleme legate în special de capacitatea cultelor religioase de a-şi dovedi vocaţia la despăgubiri. Şi acolo sunt dosare care nici nu se pot rezolva acum, dar nici nu se închid acum. Aşteptăm să vedem dacă la nivel politic, la nivelul cultelor religoase pot apărea rezolvări amiabile", a explicat Băeşu.

El a precizat că Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a emis până în prezent decizii de compensare pentru 12.800.000 de puncte.

"Vom ajunge la miliarde de puncte, dar sunt primele. Cred că atenţia opiniei publice se va muta de acum încolo pe ADS, noi constituim acest bazin de puncte, bazinul de teren, care va fi instrumentul de valorificare a punctelor, trebuie creat acum de colegii de la ADS şi de aceea domnul prim-ministru le-a spus astăzi că să se apuce şi ei să ne arate ce facem cu punctele", a spus preşedintele ANRP.

Premierul Victor Ponta, prezent vineri la sediul ANRP, a declarat că Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a emis decizii de compensare pentru 12.800.000 de puncte şi că au fost constituite comisiile de inventariere a terenurilor iar la nivel central au loc în mod constant întâlnirile Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor.

"Se emit titluri de despăgubire în continuare în baza hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile în care s-a stabilit cuantumul despăgubirilor. Şi, evident, mai departe, Agenţia Domeniilor Statului urmează să pregătească situaţia terenurilor pentru ca deţinătorii de puncte să poată să intre în procedura de achiziţionare", a afirmat premierul, după o întâlnire cu George Băeşu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ