Antonescu: Comisia a finalizat proiectul Constituţiei, va fi înaintat CC şi Comisiei de la Veneţia

| 04 feb, 2014

Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, a anunţat, marţi seară, finalizarea textului iniţiativei de modificare a Legii fundamentale, ca urmare a reanalizării documentului, care va fi transmis Curţii Constituţionale şi Comisiei de la Veneţia.

Antonescu a precizat că textul proiectului de revizuire a Constituţiei va fi înaintat Guvernului pentru a fi transmis Comisiei de la Veneţia, iar în paralel va fi înaintat Curţii Constituţionale.

"Principala noutate faţă de proiectul iniţial: mi se pare că am făcut un pas înainte în a diferenţia la nivel constituţional de această dată, sau deocamdată, atribuţiile celor două Camere în funcţie de aplicarea celor două meniri ale unui Parlament: legiferare şi control. Legiferarea direcţionată majoritar pe Camera Deputaţilor, controlul pe Senat", a declarat Antonescu.

De asemenea, liderul PNL a precizat că a fost eliminată prevederea conform căreia Parlamentul trebuia să aprobe prin vot organizarea referendumurilor, în situaţia în care acesta este solicitat de preşedinte sau de 250.000 de cetăţeni.

El a precizat că la nivelul Comisiei de revizuire s-a renunţat la ideea moţiunii de cenzură contructivă, respectiv ca în momentul iniţierii acesteia să fie precizat şi potenţialul candidat pentru funcţia de prim-ministru.

"Având în vedere că în experienţa de 23 de ani în actualele condiţii constituţionale doar două moţiuni de cenzură au trecut, am considerat că este bine să rămână aşa, pentru ca şansa moţiunii de cenzură să nu fie redusă printr-o reglementare suplimentară", a justificat Antonescu.

Liderul PNL a menţionat că în cazul arhitecturii sistemului de justiţie nu au fost operate modificări faţă de actuala formă a legii fundamentale, cu precizarea că şeful statului nu va mai prezida şedinţele Consiliului Superior al Magistraturii.

În cadrul şedinţei de marţi a Comisiei de revizuire s-a mai renunţat la prevederea prin care o adoptarea unei moţiuni simple împotriva unui ministru putea să ducă la demiterea acestuia.

De asemenea, în cazul posibilităţii dizolvării Parlamentului ca urmare a neînvestirii Guvernului s-a prelungit termenul pentru validarea unui Cabinetului de la 30 de zile la 60 de zile. În plus, s-a menţionat că pentru dizolvarea Parlamentului e necesară respingerea a trei propuneri de Guvern şi nu doar a unei singure propuneri în termenul de 60 de zile.

Un alt amendament adoptat precizează faptul că magistraţii fac excepţie de la persoanele fizice şi juridice care sunt obligate să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare.

În cazul Avocatului Poporului a fost eliminată prevederea propusă în textul de revizuire care reglementa posibilitatea demiterii acestuia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ