Antonescu, egalul lui Băsescu. Ponta se uită de sus la toţi

| 09 sep, 2013

Pe de o parte, vorbim despre poziţia de top a premierului Victor Ponta, cotat cu un grad de încredere de 29%, în contrast cu Crin Antonescu, celălalt co-preşedinte USL, care înregistrează numai 17% încredere.

Victor Ponta este politicianul în care românii au cea mai mare încredere. Cu un procent de 29%, premierul l-a devansat chiar şi pe Mugur Isarescu, cotat cu încredere multă şi foarte multă de 27% de către dintre respondenţi. Crin Antonescu pierde tot mai mult teren, liberalul ajungând la numai 17% încredere, procent identic cu cel al preşedintelui Traian Basescu. Sunt concluziile unui sondaj CSOP realizat la comanda PDL în perioada 24 august – 1 septembrie.

Dintre liderii de dreapta, cel mai bine cotat este preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, cu 16% în topul încrederii. Pe locurile următoare vin democrat-liberalii Vasile Blaga şi Emil Boc, ambii cu un procent de 14%. Coaliţia de guvernare se bucură în continuare de încrederea populaţiei, USL fiind cotată la 58% intenţie de vot. Într-o uşoară creştere se află PDL, care a atins pragul de 18%, însă democrat liberalii sunt, totuşi, la o distanţă foarte mare faţă de USL.

Rezultatele cercetării CSOP consemnează practic tendinţe similare cu sondajele recente realizatea de INSCOP, CSCI, Sociopol sau GSS Avangarde. Pe de o parte, vorbim despre poziţia de top a premierului Victor Ponta, cotat cu un grad de încredere de 29%, în contrast cu Crin Antonescu, celălalt co-preşedinte USL, care înregistrează numai 17% încredere. Situaţia este cel puţin alarmantă pentru liderul liberal. În ipostaza de candidat la prezidenţiale, Crin Antonescu nu numai că nu reuşeşte să intre pe un trend ascendent, dar este confirmat constant în spatele celorlalţi actori politici ai USL (Victor Ponta) sau asociaţi cu USL (Sorin Oprescu).

Incapacitatea preşedintelui PNL de a performa la capitolul încrederii este cu atât mai problematică cu cât Crin Antonescu nu este angrenat propriu-zis în actul guvernării. Cu alte cuvinte, uzura specifică guvernării este contabilizată în mod normal de către primul ministru şi de către cabinetul pe care îl conduce. Însă, în timp ce Crin Antonescu nu reuşeşte să se transforme într-o locomotivă a USL, Victor Ponta reuşeşte, prin politici guvernamentale coerente şi prin respectarea angajamentelor asumate, să rămână cel mai popular lider al coaliţiei aflate la guvernare.

Simbolic, Crin Antonescu, cu aura de viitor preşedinte pe care încearcă să o impună în spaţiul public, este la aceeaşi cotă de încredere cu Traian Băsescu, politicianul cel mai uzat după aproape două mandate şi, în curând, fostul preşedinte al României.

Pentru liderul PNL este tot mai clar că, în lipsa unei strategii coerente de repoziţionare politică, imaginea prezidenţiabilului devine neconvingătoare, o marcă tot mai uzată şi incapabilă să aducă voturi. Cel mai important test pe care Crin Antonescu şi PNL îl vor da va fi scrutinul pentru Parlamentul European care va deveni un adevărat barometru din perspectiva capabilităţilor lui Antonescu de a performa în plan electoral. Dacă în primăvara lui 2014, PNL-ul sub Crin Antonescu nu va obţine un rezultat bun şi se va plasa mult sub scorul PSD, cei care pun sub semnul întrebării capacitatea liderului liberal de a obţine funcţia supremă în stat vor avea un argument cât se poate de valid pentru a-i cere să se adapteze realităţilor electorale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ