Antonescu și-a început campania jucând PSD-ul

| 11 sep, 2013

Mutarea-„șoc” a liderului PNL de luni a stârnit reacții diverse în rândul comentatorilor din spațiul public. Pe de o parte, poziția lui Crin Antonescu pe subiectul Roșia Montană este de salutat din perspectiva unui grup considerabil de persoane care se opun proiectului, însă pe de altă parte gestul liderului liberal a fost unul vădit electoral, chiar și pentru cei care sunt în acord cu declarațiile lui Crin Antonescu din conferința de presă.

Practic, această evidentă latură electorală a ieșirii sale de luni transformă gestul într-unul lipsit de efecte imagologice semnificative. Într-o încercare de a câștiga sprijin din partea grupului de opozanți ai exploatării miniere de la Roșia Montană, Crin Antonescu a recurs la o poziționare care, pe termen lung, s-ar putea să-i aducă mai multe probleme decât beneficii. Cum este posibil acest lucru? Să luăm pe rând toate posibilele vulnerabilități ale acestui start în forță de campanie electorală a liderului PNL.

În primul rând, grupul celor care susțin mineritul la Roșia Montană – compus tot din votanți și din persoane cu simpatii și antipatii politice – a devenit, brusc, ostil lui Crin Antonescu, cel care a „îngropat” proiectul. Este o consecință evidentă, pe care președintele PNL a luat-o cu siguranță în calcul.

În al doilea rând, Crin Antonescu va fi perceput, de astăzi înainte, drept vinovatul pentru lipsa unei dezbateri serioase privind avantajele și dezavantajele exploatării miniere de la Roșia Montană, o dezbatere atât de necesară și care probabil își va face simțită lipsa în viitor. De asemenea, liderul liberal va fi văzut ca principal responsabil pentru eventuale despăgubiri pe care statul român va fi obligat să le achite, din buzunarul tuturor, companiei Gabriel Resources.

În al treilea rând, prin ieșirea sa, Crin Antonescu a dat o nouă dovadă de „opoziție de la putere”, o strategie care amintește de PD-ul din anii 2006-2007 și care, după cum arată toate sondajele, nu-i aduce acestuia puncte electorale, ci dimpotrivă. Încrederea votanților în președintele PNL nu este grozavă tocmai pentru că nu demonstrează că își poate asuma ceva, ca lider al unui partid aflat la guvernare. Postura de simplu comentator politic nu îi poate aduce beneficii cuiva de la care se așteaptă soluții și nu păreri sau conferințe de presă.

Dar probabil cel mai important risc la care s-a supus Crin Antonescu prin poziția de luni este acela că a intrat în vizorul partenerilor de coaliție, lăsându-i pe cei din PSD complet descoperiți și punându-i într-o situație sensibilă. Ca prezidențiabil care se bazează în primul rând pe sprijinul PSD, gesturi precum cel de luni sunt extrem de riscante pentru Crin Antonescu. Dacă o va ține tot așa, nu este exclusă o retragere a sprijinului social-democraților pentru candidatura la prezidențiale, ceea ce l-ar face pe liderul liberal să-și ia adio de la fotoliul din Cotroceni.

Toate aceste vulnerabilități generate de poziția privind Roșia Montană vin în condițiile în care cei care se opun exploatării miniere nu-l vor vedea de acum înainte pe Crin Antonescu drept salvator, ci îl vor vedea ca pe un reprezentant al puterii care pur și simplu a cedat presiunilor din stradă. Cu alte cuvinte, liderul PNL nu punctează semnificativ nici în rândul opozanților exploatării de la Roșia Montană.

Rămâne de văzut cum va reuși (sau dacă va reuși) președintele PNL să-și fructifice în continuare mișcarea de luni. Totodată, rămâne de văzut cât de bine va gestiona acesta relația sa cu partenerii din USL, având în vedere modul în care și-a început campania pentru prezidențiale jucând PSD-ul.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
11 sep, 2013
cantautor
populatia a ales in 2012..
va alege si in 2013,la fel,in cunostinta de cauza...?
se va alege un Presedinte...
perfect democratic...
mai rau este ca nu prea stiti voi cum sa va pozitionati...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ