Antonescu nu mai are încredere în Ponta, românii nu mai au încredere în Antonescu

| 16 sep, 2013

Cu atât de multe schimbări de ritm și cu o atitudine inconsecventă, Crin Antonescu nu are cum să câștige, mai rău este faptul că trage PNL-ul după el și se află în mare pericol să piardă orice șansă de a ocupa fotoliul de la Cotroceni.

Nu mai devreme de acum două zile, preşedintele PNL Crin Antonescu, al doilea om în stat şi copreşedintele, onor, al USL a mărturisit că are o încredere mai mică în Victor Ponta. Crin Antonescu a încercat să descrie cu amănunte relaţia cu partenerul său de alianţă, Victor Ponta. Cei doi au ajuns, după părerea lui Crin Antonescu, colegi de serviciu.

Ceea ce nu spune președintele PNL este că odată cu încrederea pe care Victor Ponta a pierdut-o în ochii domniei sale și românii și-au pierdut încrederea în Antonescu. Nu spera nimeni că Antonescu poate ajunge mai jos în sondaje după picajul în vrie din vară, rezultat cel mai probabil al vacanțelor perpetue ale liderului PNL. Absența prelungită din viața politică a determinat scăderea încrederii populare în Crin Antonescu, care oricum a mers numai în jos în acest an, ceea ce pentru un candidat serios la prezidențiale este cel puțin ciudat.

Ultimul sondaj dat publicității în plasează pe Antonescu pe locul 5 în topul încrederii românilor în politicieni. Sunt patru personalități politice situate mult mai sus decât Antonescu în sondaje și acest lucru poate reprezenta o piedică serioasă pentru nominalizarea acestuia la candidatura pentru prezidențiale. Mugur Isărescu conduce acest top conform sondajului Sociopol cu o cotă de 49% încredere. Isărescu este urmat la mică distanță de Victor Ponta cu 41%, Klaus Iohannis cu 37%, Sorin Oprescu cu 36% și de Crin Antonescu care stă la o mare distanță de restul grupului cu numai 24% cotă de încredere.

Pe lângă efectele negative pe care poziția lui Antonescu le are asupra plasării sale în sondaje, mai grav este că aceasta a determinat și o scădere considerabilă a PNL ca partid. Intenția de vot pentru PNL a scăzut la 19% și se apropie de PDL. Sunt doar două partide care au scăzut în ultimul an în sondaje, primul este PNL și al doilea este PP-DD. Acest palmares este deosebit de grav pentru președintele PNL, care, dacă stăm să ne gândim la rece, a adus totuși partidul la cele mai mari scoruri și rezultate electorale de după 89’. Se pare că PNL alunecă ușor către scorul istoric al partidului de sub 20%.

Să vorbim puțin despre motivele care au determinat o scădere atât de hotărâtă a lui Crin Antonescu și a PNL în sondajele publice. Despre „escapadele” și dezinteresul manifestat de Antonescu în această vară am vorbit deja și știm că este un motiv foarte bun pentru electorat să se îndepărteze de liderul PNL. Pe lângă această situație, Antonescu s-a urcat pe un val de susținere a PSD odată cu cimentarea USL. Susținerea manifestată de Victor Ponta în repetate rânduri față de aliatul său din USL l-a ridicat, se pare artificial, pe Antonescu pe un val de simpatie clădit în jurul susținătorilor PSD. Forța PNL nu a fost niciodată foarte mare, organizațiile teritoriale de partid nu se comportă în conformitate cu ceea ce presupune un partid mare, de masă. Electoratul lui Antonescu este destul de volatil și singura bază solidă de care acesta ar putea beneficia ar fi electoratul PSD, disciplinat și activ electoral.

Este greu de explicat de ce gesturile lui Antonescu de blocare a proiectului Roșia Montană și de agresivitate față de premier s-au manifestat atât de pregnant în ultimul timp. Din câte ne putem da seama, Antonescu a vrut să capitalizeze pe mișcările de stradă care au atacat frecvent proiectul de exploatare minieră. Aceasta este o greșeală nepermisă totuși, pentru că, deși mișcările sunt vocale, gălăgioase și foarte active, acestea nu adună un număr suficient de mare de oameni care să poată fi transformați în susținători electorali. Studiile ne arată că majoritatea tinerilor care protestează în Capitală și în orașele mari au o atitudine anti-sistem și acest lucru a fost recunoscut și de Antonescu. Cei mulți apreciază decizia, nu lipsa unei decizii și ceea ce a făcut Antonescu se înscrie perfect în cadrul unei piedici aplicate unui demers, perfect legitim, de dezbatere și consultare în vederea găsirii celei mai bune soluții pentru Roșia Montană.

Mișcarea de „forță” a lui Antonescu, dar și suita de acțiuni haotice ale acestuia au determinat contrariul efectului scontat. Dacă Antonescu și echipa sa se așteptau să câștige și Ponta să piardă, efectul a fost invers. Antonescu a pierdut și Victor Ponta a câștigat. Atitudinea premierului a fost exemplară. Nu l-a atacat nicicum pe Antonescu, a acceptat criticile rostite în stilul caracteristic de președintele PNL, a trecut peste acestea și a atenționat elegant asupra faptului că el niciodată nu l-a atacat public pe Antonescu. În urma acestei poziții ferme, dar în același timp dezarmante pentru Antonescu, acesta din urmă și-a schimbat total abordarea.

Iată ce spunea Antonescu joi, în urma discuției tete-a-tete cu premierul: “A venit un guvern al nostru la putere în care am deplină încredere şi pentru că suntem parte, am deplină încredere şi în premier şi aşa mai departe.” La numai o zi după această declarație, Antonescu spune că are mai puțină încredere în Victor Ponta decât avea înainte. În numai trei zile, Antonescu a trecut fluent prin trei stări diferite în ceea ce privește relația cu premierul. Prima stare a fost de nervozitate, a doua stare a fost de împăciuire, de reconciliere, iar a treia stare este de condescendență atât față de premier, cât și față de PSD. Cu atât de multe schimbări de ritm și cu o atitudine inconsecventă, Crin Antonescu nu are cum să câștige, mai rău este faptul că trage PNL-ul după el și se află în mare pericol să piardă orice șansă de a ocupa fotoliul de la Cotroceni.

Victor Ponta este cel îl susține pe Antonescu pentru Cotroceni. Premierul are o reputație și o legitimitate în fața PSD care încă îi poate determina pe mulți lideri de partid să adopte o atitudine similară față de liderul liberalilor. Pe măsură ce timpul trece însă, Antonescu se îndepărtează de imaginea pe care un lider puternic și un partener de încredere trebui să o aibă. Acest lucru îl poate lăsa fără sprijinul PSD care încă există.

Strategia lui Antonescu, oricare ar fi aceasta, este una perdantă. Un an trece foarte repede și fără o reconsiderare a poziționării pe care Antonescu o adoptă față de Victor Ponta și PSD, este posibil să piardă orice șansă pentru Cotroceni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 sep, 2013
Dracu
Draci
Deja au intrat dracii in ei,,asta e bine !
16 sep, 2013
criss
betivul si ROSU la fata ca un betiv ORBAN ludovic
Ludovic Orban -un invidios IMPOTENT si betiv!!!un incompetent care toata viata a invidiat pe toti!!!!!!!Rosu la fata .labil si Ofticos!!!!!!!Rusine hibridulre Orban!!!!!!!
-betivu asta e impotriva Rosia Montana ca tatal lui e UNGUR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ