Antonescu: Nu susţin căsătoriile între persoane de acelaşi sex, o soluţie ar fi parteneriatul civil

| 09 iun, 2013

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, afirmă că nu susţine căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, dar că parteneriatul civil ar putea fi o soluţie pentru aceste relaţii.

"Pot exista, nota bene, cupluri care îşi desfăşoară viaţa, care convieţuiesc, care împart, ca să spun aşa, tot ce au de împărţit, de la sentimente până la bunuri patrimoniale, dar nu în forma familiei fie că vorbim de căsătoria civilă, fie că vorbim de căsătoria religioasă", a declarat Antonescu, sâmbătă seara, la Digi 24.

Întrebat dacă parteneriatul civil ar fi o soluţie pentru persoanele de acelaşi sex care au relaţii, el a răspuns că 'din punctul meu de vedere, da'.

"Sigur că asta va presupune, dacă nu mă înşel, că nu sunt specialist, cred, nişte modificări evident în Codul Civil, nu am nimic şi nu avem cei care am votat nimic împotriva acestei chestiuni", a arătat el.

El a precizat că iniţial Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat amendamentul privind interzicerea discriminării pe mai multe criterii, inclusiv cel privind orientarea sexuală şi a precizat că această prevedere este, din punctul său de vedere, una 'absolut corectă şi binevenită'.

Liderul PNL a arătat că în acest context a apărut propunerea de modificare a Legii fundamentale privind definirea familiei.

"În acest context, o serie de colegi au ridicat problema următoare: Da, suntem de acord ca şi orientarea sexuală să fie trecută printre criteriile fundamentale pe baza cărora să nu poată fi discriminat cineva în această ţară, dar nu suntem de acord ca o asemenea prevedere să fie interpretată în sensul unei solicitări ca, ulterior, Codul Civil, prevederile despre familie, să ajungă la căsătoriile între persoane de acelaşi sexe şi după aceea, la adopţii pentru aceste cupluri", a spus Antonescu.

El a motivat că este de acord cu această definiţie, punctând că 'matricea' familiei este reprezentată de căsătoria dintre un bărbat şi o femeie.

"Pentru că eu socotesc, într-adevăr, că nu este deloc preocuparea statului şi nu trebuie să stabilească statul deloc ce orientare şi ce comportament, din acest punct de vedere intim, până la urmă trebuie să aibă oricare dintre cetăţeni, dar trebuie să fie preocuparea statului să reglementeze, să protejeze şi să garanteze nişte drepturi ale familiei, ori, atunci când ajungem la familie, dacă vorbim despre familie, despre matricea ei, despre baza, modelul ei, acela este dacă am ajuns să discutam şi să trăiască, să precizăm lucrul acesta, cea bazată pe căsătoria între un bărbat şi o femeie din motive de natură biologică, până la motivele de natură culturală şi istoric", a spus Antonescu.

Antonescu a precizat că amendamentul a fost propus şi susţinut inclusiv de toţi parlamentarii PSD din Comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei.

El a arătat că este posibil ca social-democraţii să solicite reluarea votului asupra acestui amendament. Astfel, el a menţionat că în această situaţie se va rămâne la varianta actuală din Constituţie privind definirea familiei, dar că el va vota în continuare pentru acest amendament.

Preşedintele PNL a subliniat că în situaţia în care se va cere legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex va exista o reacţie puternică din partea societăţii româneşti.

"Atrag însă atenţia - asta excede discuţia, poate, în aparenţă, dar nu este chiar aşa - că la pasul următor, deci în momentul în care se va cere legalizarea căsătoriei, dacă acum Constituţia nu îngrădeşte acest lucru, legalizarea căsătoriei între persoanele de acelaşi sex, adopţia de copii de către aceste cupluri, va exista o reacţie puternică, masivă, nu doar din partea Bisericii Ortodoxe Române, care are obligaţia de a face chestiunea asta, dar, cred, din partea unei bune părţi a societăţii, pentru că una este să respecţi alegerea cuiva în intimitate şi alta este să-i accepţi pretenţia de a-ţi anula un model - repet, un model de societate şi un model de natură culturală şi istorică, până la urmă, ţinând de identitatea acestei naţiuni", a explicat Antonescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ