Ponta: Regimul juridic egal stat-contribuabil este corect

| 10 iun, 2013

Premierul Victor Ponta a spus, astăzi, că principiul privind regimul juridic egal al creanţelor împotriva statului cu contribuţiile fiscale este unul corect, punctând că trebuie găsite modalităţile privind punerea în practică în mod raţional.

El a fost întrebat, înainte de şedinţa USL, cu privire la amendamentul din Constituţie privind regimul juridic egal al creanţelor împotriva statului cu contribuţiile fiscale.

"Principiul este corect şi îl vom susţine, trebuie însă - ştiţi, este uşor să susţii principii, este mai greu să le pui în practică - să găsim acele modalităţi prin care să reuşim punerea în practică într-un mod raţional, pentru că dacă eu mâine am în buget, în trezoreria statului 100 de lei, îi dau pentru diguri ca să nu intre Dunărea peste oameni sau îi dau la firma Ionescu SRL? Deci, trebuie să facem o prioritizare a resurselor, dar aceasta este responsabilitatea mea ca prim-ministru şi a Guvernului să prioritizeze resursele. (...) Este corect, când nu ai de plătit zi de zi, principiul este corect. Responsabilitatea este doar a mea", a spus Ponta.

Premierul a reiterat că trebuie găsită soluţia de prioritizare şi că principiul privind regimul juridic egal stat-contribuabil este unul corect.

"Eu nu vreau să întorc în favoarea mea, că nu este nimic în favoarea mea. Eu, având responsabilitatea gestionării ţării zi de zi, sunt cel care prezint cum stau lucrurile, altfel, cei de la comisie votează, la 2 pleacă acasă, eu am de plătit salarii, am de plătit pensii, cheltuielile publice şi doar trebuie să găsim soluţia de prioritizare, atât, însă principiul este foarte corect", a susţinut Ponta.

Întrebat dacă acest principiu poate să rămână în Constituţie, el a răspuns: "Sigur că da. Trebuie să găsim prioritizarea care ţine de ...nu doar cei care scriu principiul în Constituţie, mai sunt unii, aşa, mai amărâţi, de la Guvern, care mai trebuie să-l şi aplicăm şi degeaba îmi doresc eu să plătesc totul mâine dacă nu am bani".

Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a arătat că propunerea constituţională a PNL conform căreia statul ar trebui să plătească penalităţi pentru creanţe la fel ca orice contribuabil este "principial corectă", dar că în acest moment nu ar putea fi aplicată.

"Aceea a fost o propunere care nu a existat iniţial, a apărut pe parcurs. Este o propunere principial corectă, pentru că, într-adevăr, trebuie să mergi cât mai mult pe ideea în care statul şi cetăţeanul sunt pe poziţii de egalitate. Problema este însă practica", a declarat premierul vineri.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat sâmbătă, într-o emisiune televizată, că în cazul acestui amendament nu pot fi aduse argumente de natură administrativă.

"Sigur, putem fi nemulţumiţi fiecare dintre noi, dar aici vorbim de principii. Iar când vorbim de principii şi de un principiu care este fundamental, nu cred că putem avea argumente de natură administrativă. Adică, eu refuz acest principiu: "pentru că nu prea avem bani la buget". Sigur, Constituţia nu poate să menţioneze, şi nu a făcut-o, asta chiar nu a propus nimeni, ca salariul minim în România să fie de o mie de euro sau lucruri de genul acesta. Dar principiul egalităţii de regim juridic între stat şi oricare alt contribuabil, între cetăţeni, persoane fizice sau între companii private, acesta este un principiu pe care, în opinia mea, nici nemulţumirea domnului prim-ministru, indiferent cum îl cheamă, nici nemulţumirea unui ministru de Finanţe, nici nemulţumirea birocraţiei din Ministrul Finanţelor nu-l poate împiedica", a spus Antonescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ