Guvernul are curaj. Nu îngroapă proiectul de la Roşia Montană ci îi pune condiţii stricte de mediu

| 09 iun, 2013

Exploatarea zăcămintelor de aur de la Roșia Montană este fără îndoială unul dintre subiectele cele mai controversate din ultimii ani. Până acum însă, activiștii de mediu și susținătorii proiectului au fost implicați mai degrabă într-un război de gherilă decât într-o dezbatere obiectivă, care să pună față în față avantajele și dezavantajele exploatării.

Unul dintre rezultatele acestui război a fost faptul că decidenții politici au temporizat luarea unei decizii privind zăcământul de la Roșia Montană care, după unele estimări, ar fi cel mai bogat din Europa. În ciuda presiunilor făcute de către președintele Băsescu, unul dintre partizanii cei mai înfocați ai proiectului, guvernele Boc și Ungureanu, altminteri extrem de obediente în alte privințe, au evitat să dea undă verde proiectului minier dezvoltat de RMGC, temându-se de reacția virulentă a celor care susțin că tehnologia de exploatare cu cianuri propusă de către candieni va provoca daune majore mediului. Guvernarea USL a moștenit de la cabinetele de dinaintea sa o mulțime de probleme. Iar printre acestea se numără și exploatarea de la Roșia Montană – subiect în legătură cu care România are nevoie să ia cât mai repede o decizie: fie permite canadienilor de la RMGC să își pună în practică proiectul, fie spune un nu hotărât.

Ambele variante au și avantaje, dar și dezavantaje. Exploatarea ar aduce României beneficii economice care nu pot fi neglijate, mai ales într-o perioadă de criză economică, în care este nevoie de locuri de muncă și de cât mai multe venituri la bugetul statului. Totodată însă, trebuie ținut cont că un asemenea tip de exploatare cu cianuri presupune costuri și riscuri de mediu. Costuri vor exista însă și în varianta în care se va decide împotriva exploatării. Pe de o parte este vorba despre costuri directe, fiind de așteptat ca RMGC să încerce să își recupereze din pierderi dând în judecată statul român pentru întârzierea cu care a luat o decizie, iar pe de alta despre o oportunitate de dezvoltare pierdută nu doar pentru comunitatea locală, ci și pentru întreaga Românie.

Comparativ cu tergiversările la care au apelat cabinetele anterioare, decizia guvernului Ponta de a tranșa problema exploatării de la Roșia Montană trebuie privită ca un act de curaj. Ar fi fost însă nefiresc, ținând cont de complexitatea problemei, ca hotărârea să fie luată în absența unei dezbateri reale. În acest context, soluția de avizare sau respingere a proiectului RMGC printr-un proiect legislativ, propusă de către cabinetul Ponta, permite o informare corectă a publicului prin intermediul dezbaterilor parlamentare care vor avea loc. Mai mult, în acord cu importanța pe care decizia ce va fi luată o are pentru România, varianta pentru care cabinetul a optat oferă poporului român posibilitatea de a-și spune cuvântul asupra proiectului prin intermediul organului său reprezentativ suprem. Iar guvernul rămâne un simplu executant al deciziei – oricare va fi ea - pe care o va lua Legislativul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 iun, 2013
Catalin
NUUU
Voi va da-ti seama ce inseamna sa inceapa exploatarile ? In canada, america si alaska ... exploatarile de aur nu au loc cu cianuri ... dar aici .. vor cianuri ... noi trebuie sa spunem NU ... si ii bagam in masa .... dar nu aurul e important ... este wolfram ... din care se fabrica armament nuclear ... e o conspiratie mare aici ... masoenria asta vrea ... DE ACCEA SE VREA SCHIMBAREA CONSTITUTIEI ... CA VOCEA POPORULUI .. SA NU FIE AUZITA. Canadieii sa mituiasca pe aia de la Bucuresti ... si apoi ... NOI ... sa nu avem apa curata nici sa ne spalam pe maini .... SPUNE NU EXPLOATARILOR CU CIANURI ... NU NU NU
10 iun, 2013
Calin
normele extrem de stricte exista
Conditiile stricte de mediu exista si in prezent, normele europene sunt cele mai stricte conditii din toata lumea in ce priveste mineritul, nu inteleg de ce se tot amana luarea deciziei avand in vedere ca toate cerintele sunt intrunite!
10 iun, 2013
elena florescu
curaj!
sper ca Guvernul sa aiba curand curaj sa ia si o hotarare.ne facem de ras in toata lumea ca tinem investitorii la coada, ca nu suntem in stare sa luam decizii!
09 iun, 2013
Jipa Lucian
Guvernul nu-si face datoria!
nici n-ar trebui ingropat acest proiect,doar el ar produce 1% din pib si ar face din Romania cel mai mare producator de aur de pe continent. Ar trebui sa se ia o decizie in privinta sa, si cat mai repede, nu doar sa gaseasca Guvernul orice chichita ca sa nu-si faca datoria
09 iun, 2013
Alexandru
nu curaj
conditiile stricte de mediu oricum ar fi fost, pentru ca sunt impuse de UE. Mie mi se pare ca Guvernul chiar n-are curaj si trage de timp ca sa nu-si asume responsabilitatea, in ciuda faptului ca investitorul a bagat deja jumatate de miliard de dolari in tara!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ