Antonescu – stăpânul timpului

| 06 sep, 2013

Văzând opinii tot mai dese, venite chiar și din partea propriului partid, că Victor Ponta îl cam ține din scurt, Crin Antonescu a decis să facă în așa fel încât să le arate peneliștilor cine-i șeful. Președintele Senatului și totodată al doilea om în stat, Antonescu a declarat că dorește să introducă în regulamentul forului pe care îl prezidează „Ora premierului”.

Asta înseamnă ca o dată pe lună, timp de o oră, prim-ministrul să fie prezent în camera superioară a Parlamentului și să le vorbească senatorilor.

Din felul în care această intenție a fost exprimată, se înțelege că Antonescu vrea să îl oblige pe Ponta să vină lună de lună la Senat, ceea ce naște dispute despre legalitatea unui astfel de demers. Președintele PNL se bazează pe o practică existentă în aproape toate statele Commonwealth. De exemplu, în Marea Britanie, premierul și toți membrii Cabinetului sunt obligați să se prezinte săptămânal în fața Camerei Comunelor, camera inferioară a parlamentului britanic, și să răspundă în special întrebărilor adresate de liderul opoziției. Doar că Antonescu nu vrea acest lucru, și își motivează intenția afirmând că dorește existența unui dialog mai intens între Guvern și Parlament, mai exact, Senat. În realitate, Antonescu vrea să lanseze alt semnal, și anume că este egalul lui Ponta și îi poate face oricând programul. De asemenea, nu este exclus ca șeful PNL să dorească creșterea prestigiului Senatului, iar dacă acest lucru este adevărat, atunci nu și-a ales cea mai bună metodă.

Ideea de dialog între Guvern și Parlament nu este una rea, ba chiar este normală, având în vedere că premierul răspunde în fața Parlamentului, iar Cabinetul său este susținut de o majoritate parlamentară. De altfel, vedem cum în ultima perioadă Victor Ponta, din proprie inițiativă, acordă un rol tot mai mare Parlamentului, implicând această instituție în tot mai multe decizii importante pentru țară, sau invitând grupurile parlamentare la discuții pe teme sensibile, așa cum s-a întâmplat cu legea retrocedărilor, sau cum urmează să se întâmple cu noul acord cu FMI și bugetul pentru anul 2014.

Se pare că această idee are priză la cei care se văd președinți înainte să câștige alegerile. Primul care a avut o astfel de inițiativă a fost un alt candidat la prezidențiale și președinte al Senatului, Mircea Geoană, în 2011, când premier era Emil Boc. Geoană avea însă alte motive, având în vedere că în vremea guvernărilor PDL Parlamentul a cam fost lăsat pe dinafară, Guvernul și Traian Băsescu fiind cei care, într-o oarecare măsură, și-au asumat rolul legislativ. De altfel, Boc și miniștrii săi erau văzuți prin Casa Poporului doar atunci când Guvernul își asuma răspunderea pe vreo lege, ceea ce s-a întâmplat destul de des.

Antonescu deja se vede folosindu-și ceasul deșteptător pentru a-i cronometra minutele lui Ponta, iar dacă are nevoie de astfel de tertipuri pentru a arăta că se poate impune în fața social-democratului, atunci e clar cine-i șeful. Am spus ceasul deșteptător deoarece cronometrul numără secundele rămase lui Băsescu la Palatul Cotroceni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 sep, 2013
cantautor
mergeti la casierie....
atentie la cutu-cutu..
ghita

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ