Anunţul şocant al liderului Liderul Jobbik, Vona Gabor: Autonomia secuilor se va realiza, orice ar face statul

| 07 aug, 2014

Liderul partidului de extremă dreapta Jobbik din Ungaria, Vona Gabor, a declarat joi, în timpul unei prelegeri susţinute la tabăra de vară de la Borzont, în judeţul Harghita, că autonomia secuilor este un obiectiv care se va realiza, mai devreme sau mai târziu, orice ar face statul român.

"Eu cred că autonomia secuilor este un obiectiv care, statul român orice ar face, şi sunt ferm convins de asta, deci statul român orice ar face, mai devreme sau mai târziu se va realiza, nu vor putea să îl oprească. Sunt sigur că vreuna dintre etapele  istoriei va crea această posibilitate, aşa că şi statul român ar face mai bine să nu încerce să pună piedici prin diferite acţiuni, ci mai degrabă să-şi reconsidere poziţia, deoarece va fi o autonomie a secuilor', a declarat Vona Gabor, în aplauzele celor aproximativ 150 de spectatori.

Preşedintele Jobbik a adăugat că partidul pe care-l conduce a fost acuzat de mai multe ori că este împotriva românilor, dar el nu a negat niciodată faptul că unul dintre ţelurile formaţiunii sale este autonomia ţinutului secuiesc. 'De multe ori am fost acuzaţi că suntem împotriva românilor, dar nu am negat niciodată şi nici nu vom nega faptul că unul dintre ţelurile noastre în politică este  autonomia ţinutului secuiesc, autodeterminarea, îmbunătăţirea relaţiilor cu maghiarii din Ardeal şi să nu se aştepte nimeni să renunţăm la ele', a spus Vona Gabor.

Citeşte şi: Laszlo Tokes: Acum trebuie să acţionăm, acum a sosit momentul autonomiei

Acesta le-a transmis celor prezenţi la dezbaterea cu tema 'Viitorul maghiarilor în pragul unei noi ordini mondiale' că înainte să vină în România a fost informat de cineva că este acuzat de încălcări ale legislaţiei în ţara noastră, pentru care ar risca până la 20 ani de închisoare, şi a încercat să se informeze de la autorităţile competente, de la Ministerul de Externe până la Ambasada României la Budapesta, dar cum nimeni nu i-a dat vreun răspuns a decis să participe la tabăra din Harghita.

Vona Gabor s-a aflat anul trecut în centrul unui scandal după ce, tot la tabăra de la Borzont, a spus că partidul pe care-l conduce va apăra drepturile maghiarilor din Transilvania, pentru care îşi va asuma responsabilitatea unui conflict cu România şi l-a acuzat pe premierul Viktor Orban că nu a ridicat în cadrul forurilor internaţionale chestiunile privind tratatul de pace de la Trianon din 1920 şi autonomia secuilor.

Citeşte şi: Jobbik va ataca în instanţă INTERDICŢIA impusă unora dintre membrii săi de a intra un an în România


În luna martie a acestui an, Ministerul Afacerilor Interne a anunţat instituirea măsurii nepermiterii intrării pe teritoriul României a unor cetăţeni unguri, care desfăşoară în ţara noastră activităţi cu caracter extremist în favoarea organizaţiilor Noua Gardă Ungară, ''Mişcarea Tinerilor din cele 64 de comitate'', Oastea Haiducilor şi Jobbik, solicitând, totodată, instanţei competente declararea acestora ca indezirabili. Printre cei care au primit interdicţie să intre pe teritoriul României s-a numărat şi deputatul Jobbik Szavay Istvan, cel care participa, de obicei, alături de Vona Gabor la dezbaterea din tabăra de la Borzont. În acest an, în locul lui Szavay Istvan a participat la dezbatere un alt deputat Jobbik, Gyongyosi Marton.

Vona Gabor este şi iniţiatorul Gărzii Maghiare, organizaţie scoasă în afara legii de Justiţia din Ungaria în anul 2009.

Tabără Tineretului Maghiar Ardelean (EMI) a ajuns la a zecea ediţie şi are ca motto: 'Ce nu lăsăm va rămâne al nostru pentru totdeauna'. La tabără participă, potrivit organizatorilor, aproximativ 500 de persoane, maghiari din România, dar şi din Ungaria, Ucraina, Serbia, Germania sau Australia.

Preşedintele EMI, Soos Sandor, a declarat că Tineretul Jobbik a organizat transportul cu autobuzele a 100 de persoane din Ungaria, care participă la tabără. Mulţi dintre ei poartă tricouri sau steaguri cu însemnele Jobbik , uniforme ale Gărzii Maghiare, dar şi steagul lui Arpad, folosit de organizaţia 'Garda Maghiară'.

În acest an, tabăra nu a mai fost finanţată de primării sau Consiliul Judeţean Harghita, aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi, organizatorii susţinând că principalii finanţatori au fost participanţii la tabără care au achitat o taxă, în schimbul căreia se asigură pentru cinci zile spaţiul de cort şi participarea la programe şi concerte.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ