Jobbik nu acceptă interdicția impusă de autoritățile române

| 18 mar, 2014

Partidul radical naționalist Jobbik nu acceptă interdicția impusă de guvernul de la București unor membri ai acestei formațiuni, care timp de un an nu mai au dreptul să intre pe teritoriul României, a declarat agenției ungare de presă MTI unul dintre parlamentarii vizați de această măsură.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului român de Interne, Monica Dajbog, a anunțat luni seară că doi parlamentari ai Jobbik, Istvan Szavay și Gyula Gyorgy Zagyva, împreună cu alte două persoane, respectiv Zsolt Tyirityan, membru al organizației Oastea Haiducilor, și Bela Mikola, liderul grupării paramilitare Noua Gardă maghiară, nu mai au dreptul să intre în România timp de un an, reamintește MTI.

Ei au fost acuzați că fac parte din organizații care susțin idei radical naționaliste și reprezintă o amenințare pentru securitatea națională a României și pentru ordinea publică, explică agenția ungară de presă, citând-o pe Monica Dajbog. Autoritățile române au inițiat și procedurile ca Bela Mikola să fie declarat persona non grata. De asemenea, România monitorizează și alte persoane suspectate că desfășoară activități ce contravin legilor interne și ale Uniunii Europene, mai precizează MTI, menționând aceeași sursă.

În opinia lui Istvan Szavay, decizia este excesivă, iar explicațiile oferite de autoritățile române sunt vagi. El consideră că Jobbik nu a afirmat și nici nu a întreprins vreo acțiune care să justifice o asemenea măsură. Parlamentarul ungur mai crede că decizia guvernului român este îndreptată nu doar împotriva Jobbik, ci împotriva întregii comunități maghiare din Transilvania și acuză autoritățile române că încearcă să-i intimideze.

Jobbik nu va permite acest lucru, a mai spus Szavay, precizând că partidul său își va prezenta programul în Transilvania. Textul nu va include ceva ce ar putea fi împotriva României sau care ar putea încălca legislația română, susține el.

După 'marșul secuilor', desfășurat pe 10 martie la Târgu Mureș, președintele Traian Băsescu a cerut ca liderii și membrii Jobbik să primească interdicția de intra pe teritoriul României, mai menționează MTI.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ