ASF: Încă se percepe polița de asigurare obligatorie a locuințelor ca pe o taxă

| 01 oct, 11:39

Populația percepe asigurarea obligatorie a locuinței împotriva riscurilor de catastrofă ca pe o taxă, iar percepția greșită este cauzată și de comunicarea slabă, a declarat, joi, Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, la Forumul Internațional al Riscurilor Catastrofale.

"Fondul locativ, 8,4 milioane de locuințe, număr contracte în vigoare — 1,52 milioane, grad de cuprindere în asigurare — 17,7%. Concluzia: grad mic de cuprindere în asigurare; tendință staționară a primelor brute subscrise noi în ultimul an. Măsurile pe care cred că ar trebui să le luăm ar fi necesitatea de a impulsiona dezvoltarea acestui segment în cooperare cu autoritățile locale sau centrale și, nu în ultimul rând, reanalizarea sistemului de protecție a populației. De ce ne aflăm aici? După părerea mea există cel puțin două motive.

Unu: este nivelul de credibilitate relativ scăzut al industriei asigurărilor. Aici este generat într-o mare măsură inclusiv de percepția pe care o au oamenii în ceea ce privește asigurarea de răspundere civilă auto, făcând o paralelă între cele două tipuri de asigurări obligatorii. Când spun de percepție a populației doresc să mă refer inclusiv la faptul că încă se percepe această primă ca o taxă plătită. O taxă plătită pentru ca oamenii să se asigure. Aici este o greșeală", a spus Cornel Coca Constantinescu.

Potrivit acestuia, pentru percepția greșită de vină este și comunicarea slabă, pentru că ar trebui explicat populației care sunt avantajele încheierii unei asemenea polițe de asigurare.

Cornel Coca Constantinescu a afirmat că, potrivit rezultatelor din exercițiul de stres BSR (Balance Sheet Review), cel mai important risc de catastrofă naturală în România este riscul de cutremur, dar, în general, societățile de asigurare din România dispun de programe de reasigurare eficiente pentru riscurile de catastrofă. În cazul riscului de cutremur, dauna maximă probabilă este de 11,8 miliarde de lei.

Polița de asigurare obligatorie PAD acoperă trei riscuri specifice României — cutremur, inundație și alunecare de teren.

Prețul unei polițe care acoperă suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an pentru locuințele de tip A, adică cele construite din cărămidă, beton armat sau orice alt material rezultat în urma unui tratament termic și/sau chimic.

Imobilele de tip B, adică cele construite din cărămidă nearsă sau orice alt material nesupus unui tratament termic și/sau chimic, pot fi asigurate prin intermediul poliței PAD contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despăgubire de 10.000 de euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ