Audierile elevilor de la Bolintineanu vor continua luni

| 06 iul, 2013

Audierea elevilor de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" va fi reluată luni, de la ora 10.00, la Poliţia Capitalei, nefiind planificate pentru weekend audieri în acest caz, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Corina Paraschivescu.

Paraschivescu a spus că nu au fost planificate pentru sâmbătă audieri ale elevilor de la Bolintineanu, deşi procurorul şef al Parchetului Capitalei Bogdan Staicu anunţa vineri că audierile începute în aceeaşi zi vor continua sâmbătă, cu o pauză duminică, şi se vor relua luni.

Audierile începute vineri se vor relua luni, de la ora 10.00, la Poliţia Capitalei, a spus purtătorul de cuvânt. Informaţia a fost confirmată, pentru MEDIAFAX, de Bogdan Staicu.

Acesta declara, vineri seară, că 17 dintre cei 20 de elevi care îşi luaseră angajamentul că vor veni în cursul zilei la audieri s-au şi prezentat, singuri, la Poliţia Capitalei.

Poliţiştii au mers, vineri, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duşi la audieri, după susţinerea ultimei probe a bacalaureatului. În faţa intrării în curtea Liceului "Bolintineanu" erau zeci de părinţi care îşi aşteptau copiii. Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz. Totodată, la intrarea autocarului în curtea liceului au existat şi altercaţii între părinţi şi poliţişti.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, declara că poliţiştii au mers la liceu pentru a pune în executare peste o sută de mandate de aducere emise pe numele unor elevi care au susţinut examenul de bacalaureat la această şcoală. Acesta a spus că poliţiştii vor pune în executare aproximativ o sută de mandate de aducere emise de instanţă, precizând că elevii vor fi duşi cu autocare la audieri, însă nu au calitatea de învinuiţi şi nu sunt reţinuţi, iar părinţii îşi pot însoţii copiii.

Bogdan Staicu a declarat, ulterior, că, procurorii şi poliţiştii au mers la liceu pentru a stabili modalitatea în care vom fi audiaţi cei 250 de elevi.

El a mai spus că pentru audiere au fost emise citaţii şi nu s-a pus problema punerii în aplicare a unor mandate de aducere. Procurorul a precizat că procedural acest lucru nu este posibil, mandatul de aducere fiind emis doar în cazul în care o persoană citată nu se prezintă.

"Din cele 250 de persoane (numărul elevilor care au susţinut proba de limba română a bacalaureatului la Liceul Dimitrie "Bolintineanu" din Capitală, n.r.) erau 100 care trebuiau să reprezinte primul eşalon, care să fie audiate, dacă se putea azi, mâine, cel târziu luni, iar celelalte peste o sută de persoane urmau să fie audiate la epuizarea primului eşalon. Aceste 100 de persoane sunt persoanele care fie s-au aflat în sălile în care au fost găsiţi asupra supraveghetorilor bani nejustificaţi, fie sunt 16 elevi în privinţa cărora exista o listă, iar alături de această listă existau rezolvările subiectelor la limba română xeroxate în 16 exemplare. Deci aceştia au fost cei vizaţi cu prioritate", a declarat Staicu la Realitatea TV, vineri seară.

Procurorul a spus că aceşti 100 de elevi trebuiau identificaţi, la liceu, şi citaţi. "În situaţia în care aceşti elevi nu se prezentau în momentul convenit pentru audiere în urma acestei citări, se puneau în executare mandatele de aducere referitoare la aceştia (...) Având în vedere numărul foarte mare de persoane care trebuiau audiate, au fost emise (mandate de aducere, n.r.), dar nu puteau fi puse în executare", a mai declarat magistratul.

Staicu a mai spus că elevii care nu voiau să meargă în acel moment, direct de la liceu, la audieri ar fi convenit cu poliţistul să vină altă dată, şi dacă nici la data respectivă nu se prezentau, atunci ar fi fost pus în executare mandatul de aducere, adică ar fi fost conduşi la audieri.

Procurorul a mai arătat, vineri, că, fiind foarte mulţi elevi care trebuie audiaţi, a fost făcută o etapizare, mai ales că unii dintre ei urmau să plece în vacanţă sau să înceapă examenele de admitere la facultate.

În legătură cu autocarele care au fost trimise în faţa sediului Liceului "Dimitrie Bolintineanu", Staicu spunea că acestea au fost doar pentru a uşura deplasarea celor care au spus că pot da declaraţii vineri.

"Toţi cei prezenţi la Poliţia Capitalei sunt elevi care au dorit să fie audiaţi, s-a renunţat la transport cu autobuze şi s-a deplasat fiecare cum a putut", a precizat Staicu.

Tot în cursul zilei de vineri, procurorul şef Bogdan Staicu a mai spus că cei aproximativ 250 de elevi, împărţiţi în cele cinci săli de examinare de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", în care s-au găsit sume nejustificate de bani în urma descinderilor din 1 iulie, sunt martori la posibile infracţiuni de corupţie, acesta fiind motivul pentru care ei ar trebui audiaţi.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, declara, tot vineri, că au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", dar nu au fost puse în aplicare, el apreciind totodată că "Poliţia a lucrat foarte corect".

Stroe a mai declarat, vineri seară, că a dispus o anchetă la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) în privinţa unui părinte bruscat de poliţişti la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" şi a purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae.

"Eu am dispus deja la IGPR să se facă o anchetă pe cele două situaţii. (...) A fost o busculadă, una singură a fost cu un părinte şi nu e în regulă că s-a întâmplat pentru că omul ăla nu era venit chiar de pe câmp, era după copilul lui. Vom vedea cine e vinovat, cine a acţionat prea dur, cine n-a acţionat în momentul oportun. Cu purtătorul de cuvânt, la fel. El e tânăr, a avut o bâlbă cu privire la tribunal. E limpede că a fost o greşeală. Eu spun că toţi putem greşi la un moment dat mai mult sau mai puţin. Chestiunea este că noi, pe terenul nostru, al MAI şi al Poliţiei vom încerca să lămurim foarte scurt lucrurile", a spus Radu Stroe, la Realitatea TV.

Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţa luni că a fost începută urmărirea penală "in rem" pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la limba română de la bacalaureat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor, s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sală, la mulţi dintre aceştia fiind găsite fiţuici, au declarat marţi, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat.

Directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, Costica Vărzaru, demisă luni din funcţie, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, marţi, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

ªapte candidaţi la bacalureat de la Liceul "Bolintineanu" au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, "copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile", la proba de limba şi literatura română, a anunţat marţi Inspectoratul ªcolar al Municipiului Bucureşti.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ