Augustin Zegrean dezvăluie că un serviciu secret funcționează neconstituțional de 12 ani

| 20 feb, 11:42

Augustin Zegrean, președintele CCR, afirmă faptul că Legea privind organizarea și funcționarea Serviciului de Informații Externe încalcă prevederile Constituției României de 12 ani, de când Legea fundamentală a fost revizuită. Șeful CCR a explicat că prin adoptarea noii Constituții Legea 1/1988, privind numirea directorului SIE, așa cum a fost conceput în 1998, a fost abrogat în mod automat.

Augustin Zegrean a făcut referire la articolul 154 din Constituția României – (1) Legile şi toate celelalte acte normative rămân în vigoare, în măsura în care ele nu contravin prezentei Constituţii. (2) Consiliul Legislativ, în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a legii sale de organizare, va examina conformitatea legislaţiei cu prezenta Constituţie şi va face Parlamentului sau, după caz, Guvernului, propuneri corespunzătoare.

Nimeni nu a modificat textul de lege pentru a intra în coonformitate cu noua Constituție și, potrivit alineatului 2 al articolului 154, Consiliul Legislativ este instituția care trebuia să ceară modificările.

"Sigur, trebuia să se facă modificarea… Cum să zic, numirea este constituțională, dar e nelegală. Au descoperit problema în 2006, când l-au numit pe Săftoiu, dar, pentru că actele erau deja făcute, au mers așa în continuare și nu au mai modificat nimic. Este o lipsă acolo, un vid. Legea trebuie refăcută acolo. Cineva trebuie să pună acolo în text, că nu poți să folosești Constituția ca unealtă de lucru”, a declarat Zegrean potrivit B1TV.


Legea 1/1998 privind organizarea și funcționarea SIE, în vigoare la această oră, prevede la articolul 6, alineat 1, că „conducerea Serviciului de Informaţii Externe se asigură de către un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării la propunerea Preşedintelui României”.

În același timp, Constituția României, așa cum a fost revizuită în 2003, prevede, la articolul 65, litera h, ca atribuție a camerelor reunite ale Parlamentului, „numirea, la propunerea Preşedintelui României, a directorilor serviciilor de informaţii şi exercitarea controlului asupra activităţii acestor servicii”.

În schimb, Constituția României din 1991 stabilea, la articolul 62, litera g, că numirea, la propunerea Preşedintelui României, a directorului Serviciului Român de Informații şi exercitarea controlului asupra activităţii acestui serviciu cade în sarcina camerelor Parlamentului reunite în ședință comună.

Așadar, Constituția României a fost revizuită fără ca cineva să mai țină cont că Legea SIE trebuie și ea modificată în conformitate cu noua Constituție. Legea SIE funcționa în conformitate cu vechea Constituție care prevedea doar numirea directorului SRI, nu și pe cea a șefului SIE.

 

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Florian Coldea rămâne adjunctul SRI

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ