Preşedintele Curţii Constituţionale: Klaus Iohannis nu îl poate suspenda pe Victor Ponta

| 10 iun, 11:39

Augustin Zegrean, președintele CCR, a declarat, miercuri, referitor la o eventuală suspendare a lui Victor Ponta de către preşedintele Klaus Iohannis, că un ministru poate fi suspendat de către şeful statului doar dacă acesta nu este membru al Parlamentului.

"(Premierul poate fi suspendat de preşedinte - n.r.) Dacă nu este şi membru al Parlamentului. Dacă nu este membru al Parlamentului poate fi suspendat de preşedinte. Preşedintele trebuie să ceară urmărirea lui de către Parchet şi în situaţia asta poate să dispună surspendarea. Aşa scrie la lege", a declarat Augustin Zegrean, întrebat de jurnaliști dacă președintele Klaus Iohannis îl poate suspenda pe Victor Ponta pentru faptele de care îl acuză procurorii DNA.

Întrebat dacă este îngrijorătoare situaţia din prezent, Augustin Zegrean a răspuns: "E mai îngrijorătoare astăzi decât ieri? (...) Scandalul nu a început astăzi. E început de vreo 25 de ani în România".

Citeşte şi: Klaus Iohannis, declaraţie ciudată despre Victor Ponta: Probabil nici nu l-aş fi suspendat din funcţie

De asemenea, întrebat despre declarațiile președintei instanței supreme, Livia Stanciu, care afirma că ceea ce s-a întâmplat marți în Parlament demonstrează că ”legea nu este egală pentru toți cetățenii României”, Augustin Zegrean a spus: ”Nu știu ce impresie are doamna preşedinte a Înaltei Curţi, dar textul pe care l-a spus este corect - «nimeni nu este mai presus de lege». Aşa scrie la Constituţie”.

Preşedinta Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Livia Stanciu, a declarat, marţi, comentând votul dat în Camera Deputaţilor în privinţa lui Victor Ponta, că problema avizării sau neavizării începerii urmăririi penale aparţine Parlamentului, care ”aşa a înţeles să decidă”.

Întrebată dacă este posibilă instituirea măsurii controlului judiciar în cazul premierului Victor Ponta, președinta instanței supreme a spus că această măsură este posibilă în cazul oricărui cetăţean, cât timp cel care ia această decizie o fundamentează pe probe. ”Și premierul este tot un cetăţean al acestei ţări. (...) Nimeni nu este mai presus de lege şi această măsură este aplicabilă oricărui cetăţean. În rest, sigur, rămâne la aprecierea celui care dispune acea măsură să-şi fundamenteze măsura pe care o dispune, pe probe, dacă există sau nu există astfel de probe în dosar”, a menţionat Stanciu.

Miercuri, președinta instanței supreme a spus, legat de votul dat marți în Camera Deputaților, care a respins solicitarea DNA de urmărire penală a premierului Ponta, că ”legea nu este egală pentru toți cetățenii României”.

”Ceea ce s-a întâmplat în Parlament demonstrează că legea nu este egală pentru toți cetățenii României”, a afirmat președinta ICCJ.

Citeşte şi: Preşedintele ÎCCJ, despre cazul Ponta: Ce s-a întâmplat în Parlament demonstrează că legea nu e egală pentru toți

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, luni, cu 18 voturi "împotrivă", 7 "pentru" şi o abţinere, solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale a premierului Victor Ponta și pentru infracțiunea de conflict de interese. Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputaților a fost dezbătut marți, în ședinţa de plen a Camerei.

Din totalul de 387 de deputaţi, la şedinţa de marţi au fost prezenţi 351, numărul voturilor valabil exprimate fiind acelaşi. Din voturile valabil exprimate, 231 au fost pentru "proiectul de hotărâre privind respingerea cererii de începere a urmăririi penale" a lui Victor Ponta , iar 120 de voturi au fost "împotrivă".

Întrucât s-a întrunit majoritatea simplă, decizia Camerei Deputaţilor a fost de respingere a începerii urmăririi penale pentru şeful Guvernului.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Citeşte şi: Iohannis: Îi cer din nou DEMISIA lui Ponta. Parlamentul nu trebuie să obstrucţioneze actul de justiţie

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, după votul din Parlament, că probabil nu l-ar fi suspendat pe Victor Ponta dacă Parlamentul ar fi încuviinţat urmărirea penală, apreciind că premierul a avut trei variante de acţiune, dar a ales-o pe "cea mai proastă", care nu-i va permite să demonstreze că este nevinovat, aşa cum susţine.

"Victor Ponta a avut la dispoziţie trei variante de reacţie. Prima, după părerea mea, cea mai bună şi cea mai onorabilă, ar fi fost să demisioneze şi să se pună la dispoziţia justiţiei. A decis să nu facă acest lucru. A doua variantă pe care ar fi avut-o la dispoziţie era să-şi convingă colegii din majoritatea parlamentară să încuviinţeze urmărirea penală, să se pună la dispoziţia procurorilor şi a judecătorilor şi să dovedească practic că este aşa cum spune, că este nevinovat. Dacă aşa s-ar fi întâmplat, probabil nici nu l-aş fi suspendat din funcţie şi, cu siguranţă, împreună cu reprezentanţii justiţiei s-ar fi găsit modalităţi de judecare cu mare celeritate, pentru a lămuri foarte repede problema, fiindcă este una extrem de importantă", a declarat Klaus Iohannis, marți după-amiază, la Palatul Cotroceni, la finalul ședinței CSAT.

Citeşte şi: Deputații AU RESPINS cererea de urmărire penală față de Victor Ponta. Reacţia lui Klaus Iohannis

Şeful statului a apreciat că premierul a ales "cea mai proastă variantă".

"Domnul Ponta s-a folosit de influenţa pe care o are în calitate de prim-ministru şi a solicitat majorităţii parlamentare să nu încuviinţeze urmărirea penală. Parlamentul a executat ordinul. E o variantă foarte proastă, fiindcă, una la mână, acum domnul Ponta nu mai poate demonstra nimănui că a avut dreptate", a spus Iohannis.

Totodată, preşedintele a precizat că a doua consecinţă a deciziei lui Victor Ponta este "mult mai gravă", deoarece "se creează o imagine negativă despre România, despre democraţia românească".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 iun, 15:47
anda
MARE E GRADINA TA DOAMNE SI MULTI AU SARIT GARDUL ,CHIAR DACA POARTA E LARG DESCHISA.............MULTI ,,HANDICAPATI'' MAI ARE ROMANICA NOASTRA ,IN ASTA CONSTA URITENIE FIZICA,SUFLETEASCA, MENTALA ,SI ALTELE CARE NU ARE NIMIC DE-A FACE CU HANDICAPUL PROPRIU ZIS AL PERSOANELOR CARE DUMNEZEU I-A FRUSTRAT DE UN BENEFICIU FIZIC DAR LE-AU DAT DIN ABUNDENTA HARUL SUFLETESC.....

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ