Tăriceanu: Discuția cu ambasadorii străini acreditați la București a fost inițiată de premier

| 10 iun, 12:43

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, miercuri, că întâlnirea cu ambasadorii străini acreditați la București a fost inițiată la solicitarea premierului Victor Ponta, astfel încât oficialii străini să cunoască punctul de vedere al Guvernului și al majorității parlamentare cu privire la actuala situație politică.

Potrivit lui Tăriceanu, discuția a fost "utilă", iar oficialii străini "și-au luat notițe, probabil pentru a informa țările pe care le reprezintă la București".

"Discuția a fost inițiată de premierul Ponta. Am participat alături de președintele Camerei Deputaților la această discuție. Aș spune (că a fost — n.r.) o discuție într-un fel normală, pentru că suntem parteneri cu țările din UE, cu SUA, împărtășim aceleași valori și idealuri și, într-o perioadă tensionată, care este o perioadă de criză politică în final, oricât am încerca să ascundem lucrul acesta, este important ca partenerii noștri să știe care este punctul de vedere oficial atât al Guvernului, cât și al majorității parlamentare", a afirmat Tăriceanu, la Senat.

Acesta a precizat că în timpul discuțiilor purtate cu ambasadorii străini acreditați la București a fost ridicat și subiectul conflictului de interese care l-ar viza pe Victor Ponta, fiind evidențiat faptul că "decizia premierului de a numi un ministru nu cade sub incidența legilor Justiției".

"Am discutat câteva chestiuni care sunt de principiu în această problemă. Chestiunea de principiu cea mai importantă mi se pare că este referitoare la bariera pe care Justiția nu are cum să o treacă, anchetând deciziile politice la nivelul Guvernului. Executivul este una dintre cele trei puteri ale statului, există un principiul al separației puterilor în stat, iar deciziile politice ale Guvernului, în speță decizia premierului de a numi un ministru, nu cade sub incidența legilor Justiției. Există o singură sancțiune, dacă vreți să spunem așa, sancțiunea electorală sau, eventual, modul în care premierul poate să fie demis printr-o moțiune de cenzură la nivelul Parlamentului. Aceste decizii (politice — n.r.), ca și în cazul fostului ministru Varujan Vosganian, nu pot să fie anchetate de Justiție", a explicat Tăriceanu.

Președintele Senatului a adăugat, totodată, că "nu există niciun fel de intenție de obstrucționare a actului de justiție, dar Justiția trebuie să cunoască limitele în care poate să acționeze".

Călin Popescu-Tăriceanu a ținut să precizeze faptul că rolul ambasadorilor, în astfel de situații, nu este acela de a da "sfaturi", ci de a lua act de informările Parlamentului și Guvernului.

"La discuția cu ambasadorii, în astfel de cazuri, ambasadorii în principal iau notă de ce dorește să informeze Guvernul sau Parlamentul. Nu este nicidecum rolul ambasadorilor să dea sfaturi în asemenea (situații — n.r.), lucru pe care l-au și spus și nu o dată, chiar și în public. Comunicatele făcute ieri întăresc această idee și percepție care trebuie cred să se instaleze, că acesta este modul de relaționare corect între o țară și ambasadorii acreditați de alte țări", a afirmat Tăriceanu, întrebat care au fost semnalele primite în urma discuției din partea ambasadorilor și dacă a fost abordat și subiectul posibilității ca premierului Victor Ponta să îi fie ridicată viza diplomatică.

În ceea ce privește participarea ambasadorilor la discuția cu premierul Victor Ponta și cu președinții celor două Camere ale Parlamentului, Tăriceanu a arătat că nu a remarcat prezența ambasadorului Germaniei.

"Sunt 28 de țări acreditate la București din UE, nu am avut lista (ambasadorilor invitați la discuție — n.r.), să fac verificarea și pontajul. Au fost cred că două sau trei țări probabil reprezentate de însărcinații cu afaceri sau de adjuncții de șefi de misiune. Nu l-am văzut, de exemplu, pe ambasadorul german, dar cred că Germania era prezentă, reprezentată de altcineva", a adăugat acesta.

Premierul Victor Ponta a precizat, marți seară, că în cursul zilei a avut o întrevedere cu ambasadorii statelor UE și cu reprezentanții diplomatici ai SUA și Canadei la București, cărora le-a prezentat un punct de vedere cu privire la situația politică din România, întâlnire la care au participat președinții celor două Camere ale Parlamentului.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ